Nyheter

Hävdar att hon utsattes för romansbedrägeri – döms till fängelse

Nyheter Tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Det blev domen för den kvinna i 50-årsåldern som förskingrat drygt 1,7 miljoner från olika föreningar i Vaggeryds kommun.

Genrebild Henrik Skoglund

Kvinnan var anställd av ett företag för att arbeta med ekonomin. Företaget i sin tur hjälper andra företag och föreningar, därav fick kvinnan kontroll över dessa bankkonton också. Företagen och föreningarnas uppgift i huvudsak är att skapa sysselsättning åt personer med en arbetsnedsättning.

Kände sig ensam

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, förnekar grovt bedrägeri. Hon menar att hon blivit utsatt för ett så kallat romansbedrägeri. Hon skilde sig för ett par år sedan och kände sig därefter ensam. Genom olika dejtingappar sökte hon kärleken på nytt och kom då i kontakt med en person som uppgav sig för att vara sjöman.
”Hon upplevde att hon blev sedd och fick förtroende för honom”, står att läsa i tingsrättens dom.

Efter ett tag berättade mannen att det fartyg som han arbetade på hade råkat ut för ett motorhaveri i sådana vatten där det förekom pirater och de var tvungna att ligga kvar i vattnet till dess att reservdelar anlände.

Lånade för miljonbelopp

Han frågade om kvinnan kunde tänka sig att betala för transport av hans värdesaker som han var rädd om, något hon gick med på. Efterhand påstod mannen att nya kostnader uppstod i samband med frakten och till att börja med lånade kvinnan pengar via olika kreditinstitut, skulder som idag uppgår till en dryg miljon kronor.

När dessa pengar inte räckte började hon göra överföringar från sin arbetsgivare och de andra föreningarna, samt en förening som hon själv var verksam i och skötte ekonomin. Bankerna larmade snart till föreningarna eftersom stora delar av deras bankmedel under en kort tidsrymd blivit tömda.

Totalt från fem företag/föreningar ska det handla om 1 720 967 kronor som kvinnan ska ha förskingrat. De fem målsägandena ska vid 18 tillfällen blivit utsatta för förskingring.

Så mycket blev var och en av med

Målsägande 1: 687 400 kronor (Fyra tillfällen)
Målsägande 2: 388 845 kronor (Fyra tillfällen)
Målsägande 3: 312 420 kronor (Fem tillfällen)
Målsägande 4: 279 152 kronor (Tre tillfällen)
Målsägande 5: 53 150 kronor (Två tillfällen)

Kvinnan blev av med sin anställning och sina uppdrag i samband med att det hela uppdagades. Hon fick dock ett nytt ekonomijobb strax efter, men när hon berättade för den nya arbetsgivaren så blev hon av med den anställningen. Detta menar tingsrätten ska ses som en förmildrande omständighet.

Nu döms kvinnan till fängelse i tre månader och skyddstillsyn för grov trolöshet mot huvudman.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Hävdar att hon utsattes för romansbedrägeri – döms till fängelse

Det här låter som Vaggeryds kommun?
Måste ha varit kommunen inget företag i offentliga sektorn skulle anställt en person som säger hon har förskingrat miljoner. Men inte nog med det, hur kan kvinnan få så lågt straff för brottet. Det låter väldigt konstigt?

Bra månadslön. 1,7 miljoner kronor och endast tre månader är ju drygt 566.666 kronor i månaden.
Det kanske är det man ska satsa på, verkar oerhört lönsamt.
Instämmer med KB.

Håller med, jag jobbar i den föreningen som hon var anställd hos när hon förskingrade, det var väldigt kritiskt och det är kämpigt med ekonomin fortfarande, vi kunde ha blivit av med jobben på grund av henne.

Hur är det möjligt?! Har dessa föreningar ingen styrelse och revisorer som upptäcker att så stora summor överförts till henne?! Det är också skrämmande att kvinnan fick ny ekonomitjänst. Tas inte referenser till sådana tjänster? Att den nya arbetsgivaren fick reda på det var ”att kvinnan själv berättade för nya arbetsgivaren”… och då gynnade det kvinnan, vilket tingsrätten ansåg skulle vara förmildrande!

En person som inte kan handskas och se skillnad på sina och andras pengar bör inte få sköta andras ekonomi sedan förskingra 1,7 miljoner och få förmildrande straff medan vanliga människor kommer i kläm när de inte kan betala i tid och få både polisen och kronofogden på halsen direkt ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *