Nyheter

Hemesterrunda i Västergötland

Nyheter En vacker tur i Västergötland där filminspelningsgården och en gammal forntidsby besöktes och avslutades med ost

Hamnen i Ulricehamn  [1/8]

Känd inspelningsgårdsplan  [2/8]

Väby  [3/8]

Fontidsbyn hade labyrint utanför  [4/8]

  [5/8]

  [6/8]

Besök i osterian i Falköping  [7/8]

  [8/8]

En vacker morgon tog vi en tur på andra sidan länsgränsen. Via Norra Unnaryd, Dalstorp och Ulricehamn hamnade vi vid den kända inspelningsgården Väby mellan Hökerum och Timmele. Inspirationen att spela in den svenska filmen här kommer från Liared utanför Ulricehamn där Colin Nutley spelade in ”Där rosor aldrig dör”. Änglagård hade premiär 1992, andra filmen kom 1994 och Änglagårds sista film gjordes 2010.

Ekehagens forntidsby, nordens största, finns belägen norr om Ulricehamn. Under hemesterrundan blev det ett mycket kort besök. Det var, minst sagt, fler än vi som var nyfikna på den arkeologiska fritidsbyn så färden gick vidare mot bygden som har brukats sedan bondestenåldern – Falköping.

Alla som gillar ost borde ta sig till osterian i Falköping intill mejeriet. Ostdisken sträcker ut sig över hela butiken och fler delikatesser hittas av både hård och mjuk karaktär. Från Osterians hemsida finns att läsa att redan 1878 lades grunden till Falbygdens Ost på Tomtebo gård, mellan Falköping och Skövde. I slutet av 1920 flyttade Folke Andersson mejeriet till Karleby utanför Falköping där han och hans familj tillverkade hushållsos, smör och ostkaka som senare såldes på torget i Tidaholm och Jönköping. Egna butiken på Köttorget i Falköping öppnade 1937. Och för oss alla ostälskare är detta besök nästan ett måste….

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *