Nyheter

Het debatt om tillitsbaserad hemtjänst

Nyheter Motionen inlämnades av (S) där man förespråkar organisationsmodell som sätter tilliten i centrum och som anses vara bäst för både kommunens anställda och medborgaren som har hemtjänst. ”Ni vrider och vänder på era motioner så att det passar er” kommenterar oppositionen till femklövern under kommunfullmäktige.

Kenth Williamsson låg bakom motionen som flyttades fram från mars månads kommunfullmäktige, då tiden inte räckte till... Arkivbild

Arbetsglädjen och möjligheten att påverka sitt arbete samtidigt som vårdtagarna får större inflytande och blir nöjdare var grundtanken till motionen när socialdemokraterna lämnade in motionen till kommunfullmäktige, där att-satsen var att;
Att en utredning görs där arbetsmodellen ”Fri tid” bedöms utifrån Vaggeryds kommuns förutsättningar.
Att den fackliga organisationen som företräder de anställda inom hemtjänsten ska delta i utredningen.
Att utredningen kan föreslå att ett pilotprojekt genomförs inom lämpligt geografiskt område inom hemtjänsten.

Kommunstyrelsen föreslår att motionen ska avslås och det gör även socialnämndens politikerna dit motionen skickats på remiss.

Det blev en timmas debatt under kommunfullmäktigekvällen där (S) yrkade på ett tilläggsförslag som slutade med votering.

Kenth Williamsson (S) drar igång debatten;
– Vi skrev den efter att vi träffat en del anställda inom hemtjänsten. Då fick vi in synpunkter kring arbete. Det var stressigt och man räckte inte till. Vi landade i att skriva en motion. Utgångspunkten skulle vara att man skulle få styra sin arbetstid tillsammans med brukare. I socialnämndens svar skriver man att motionen ska avslås då de tekniska förutsättningarna inte förelåg. Att man inte hade den teknik som behövs utan vi landade i en tillitsbaserad tid. Det finns ett stort behov av detta. Med tillit växer arbetsglädjen samtidigt som omsorgstagaren blir nöjdare. Kostnaden för hemtjänst har inte ökat. Vi yrkar på som tillägg att kommunfullmäktige ställer sig bakom modellen med rambeslut som innebär större frihet för hemtjänsttagaren, att i möjligaste mån bestämma vad som ska utföras tillsammans med hemtjänsten.

Socialnämndens ordförande och ledamot i kommunfullmäktige Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Vi beslutade i november att avslå motionen, samtliga var överens i vår nämnd. Det är nämndens ambition att vi kan ansluta till nytt system nu och beräknas vara klart i december. Där bestämmer man i dialog att bestämma när man behöver hjälp. Om vi ska göra som i Västervik behöver vi köpa in system och utbilda personalen. Dessa ska sedan få betalt för utförd tid vilket gör att det blir mycket administration. Vi lämnade ett motsvarande system 2018. Låt oss få skapa ett system som passar brukarna och personalen i vår kommun.

Marijo Corkovic (S):
– För någon vecka sedan läste jag en artikel från en duktig forskare. Det är tre saker som jag ska lyfta upp från hennes artikel. Tillitsbaserad gör personalen mer involverad. Vi får mer innovationer oc ökad produktivitet. Vi får lägre kostnader. Det blir bättre tjänster, bättre ekonomi och gladare anställda. Jag fattar inte att femklövern tillsammans med SD vägrar att utveckla vår verksamhet. Jag yrkar bifall till vårt tilläggsförslag.

– Socialdemokraterna pratar tillitbaserad. Varför har (S) i socialnämnden inte hållit med, undrar Gert Jonsson (M).

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Jag tillstyrker kommunstyrelsens förslag.

Kenth Williamsson (S):
– Oavsett om det är en tillitsbaserad form så är det tillitsbaserad om socialnämnden eller någon annan som inför det. Det är modellen som vi vill ha igenom, sedan spelar det ingen roll om vi bifaller en motion eller om det lämnas ett bifall i en nämnd. Vi vill ge omsorgstagen större ansvar. Det finns inget tvång i det här, man vet inte vad som händer om några år. Det är därför vi har lagt det här förslaget. Det var ett försök att kommunfullmäktige skulle ställa sig bakom en modell som socialförvaltningen säger sig vilja använda sig av. Det röstade ni ner, alla partier utom oss i kommunstyrelsen. Då tog tilliten slut, inte hos oss, utan hos er. Hur kan man rösta emot ett sådant förslag. Att gå emot ett förslag från hemtjänstpersonalen. Man blir förvånad över att ni röstade emot det här som har positiva effekter för alla.

Annelie Borgström (S);
– Det finns något som heter arbetsmiljöpolicy, som vi skrivit under allihopa, förstår inte varför man säger nej. Man ska ha ett större arbetsinnehåll och känna tillfredsställelse, alla har röstat ja till policyn.

Pelle Philip (C):
– Jag gillar Kents tankegångar. Han rumlar runt lite med sanningen. När jag pratar med Västervik så känner de inte igen detta. Det är lätt att ha sådan retrorik. Hur utformar man arbetsdagen? Tanken är helt rätt men den ligger inte i läge just nu, men vi ska jobba med det. Ge mig fler tips på kommuner som har detta.

Tillitsbaserad hemtjänst önskades men motionen avslogs.

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag vill följa med det Pelle säger, vi har stor sympati för innehåll och tanken. Vi i kommunstyrelsen har gått efter vad socialnämnden sagt att det redan är på gång. Där har väl fullmäktige rätt att bevaka socialnämndens svar så att det blir av.

Anna-Maria Toftgård (C):
– Jag hyser stor empati för det ursprungliga förslaget. Men jag förstår inte riktigt vad vi diskuterat. Det som (S) har lagt är väl ge en extra uppmuntran till det som redan är meningen att göra, rambeslut. Jag är belägen att vilja bilägga (S)-tillägg.

Kenth Williamsson (S);
– Den här motionen skrevs för 14 månader sedan. Då kunde socialnämnden hantera den här tidigare. Malmö och Linköping är på gång att införa det här. Det kommer många exempel i dagens samhälle och det verkar vara ett bra driv. Vi vill slå fast att det ska vara en tillitsbaserad hemtjänst. Då finns det inga krav att det måste vara på ett visst sätt. Det kanske går att göra i det de planerar nu. Det här är så viktigt för personal, för våra brukare, och vi måste bli bättre på. Vi borde också kunna lyckas med det här. Jag ser inte riktigt vad problemet är och hoppas att ni lyssnar på Anna-Maria så att vi kan godkänna tilläggsförslaget.

Gert Jonsson (M) begär ordet och vill ha ordning i mötet.
– Förslaget är att avslå. Ska man lägga till ett tillägg, och då har man plockat upp det i olika delar. Jag vidhåller kommunstyrelsens förslag.

Thomas Axelsson (KD);
– Jag yrkar bilfall till kommunstyrelsens förslag. I en sund organisation så fungerar det här samspelet mellan chefer och personal. Det är klart att man måste ha en tillit i en organisation. Dessutom när socialnämnden är enig i det här så låter vi det vara så.

Ann-Katrin Löfstedt (M):
– Vi vill utveckla ett system som passar vår kommun utan att ha någonting som vi behöver ta hänsyn till. Det som vi ska ta hänsyn till är bra vård och en bra arbetsmiljö för vår personal. Sedan ska vi givetvis göra en omvärldsbevakning. Motionen har vi enigt avslagit och vi är eniga att arbeta mot en god vård när vi har det här systemet på plats om ett halvår.

Kenth Williamsson (S):
– Det ligger två förslag som ligger godkända. Vårt förslag är att man ska bifalla vårt tilläggsförslag. Så ser verkligheten ut. Jag kan inte se någon fara i att godkänna vårt tillägg. När Anna-Karin pratar om detta blir det klart och tydligt om vilken modell som kommer att gälla, man vill göra som man själv tycker och då tycker vi att det är viktigt att man tar ställning till vårt förslag. Jag har jobbat inom industrin i många år. Då var inte modellerna tillitsbaserad, men man började arbeta mer mot tillit. Offentliga sektorn har något att lära om detta. Vi står kvar vid vårt förslag.

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag är helt övertygad om när socialförvaltningen sett över våra parametrar blir det ett bra system för våra brukare och får vår personal.

Annelie Borgström (S);
– Vi har tagit ställning till att personalen ska få mer inflytande. Vi vill ha till detta nu. Det ska fungera i en sund organisation, sa Axelsson, jag tror man gör sitt bästa utifrån det man kan. Det är inget medfött. Man kan, i en motion, delvis bifalla utifrån att man har samma innehåll, det har vi , men vi vill bara lägga till vårt arbetsgivaransvar och då är den delvis bifallen. Vi ska återigen, och jag vill att alla läser på när det gäller vår arbetsmiljöpolicy. Duckar ni för den så får vi göra om policyn på nästa kommunfullmäktige.

Ulf Abrahamsson (C):
– Jag delar Gerts uppfattning. Jag tycker inte att man ska lägga till ett tillägg. Socialnämnden ska också jobba för uppdrag mot fullmäktige och sedan får nämnden jobba mot detta. Vi står bakom tanken det är innehållet i motionen som blir lite knepig. Antingen måste vi gå till ett avslag eller bifall eller får vi lämna en återremiss. Vi är överens om hela innehållet.

Nadira Kilim (S);
– Jag yrkar bifall till tilläggsförslaget och tycker att man ska tänka om lite i det här fallet. Om man tänker att det här framtiden, forskningen visar en hel del, samtidigt som vi märker att fler och fler kommuner går i den här riktningen och framför allt kommer det från de som jobbar inom verksamheten.

Gert Jonsson (M);
– Det finns en stor samsyn. Men i fullmäktige ska vi hantera motioner. Vi avstyrker motionen och gör man ett tillägg så blir det en konstig ordning. Det är ganska viktigt framöver vad vi har beslutat. Antingen tillstyrker man eller avslår motionen.

Kenth Williamsson (S):
– Det borde inte vara ett problem det här, jag tror man gör frågan lite förs tor. Är det så att man gillar tillitbaserad styrning så kör man på.

Marijo Corkovic (S);
– Om man säger att man inte ska yrka tillägg i en motion, varför gjorde ni det på barnomsorg på obekväm tid? Ni vrider och vänder på era motioner, men nu säger du så när det inte passar dig.

Elizabeth Orrelana Bravo (V);
– Vad är det för fel på tillägg? Allt vi jobbat med här är kommunikation. S-tillägg är en försäkring att vi kommer att jobba med detta framöver.

Gert Jonsson (M);
– Det blir tjatigt det här. Jag vill påminna fullmäktigeledamöter att det föreligger ett avslagsyrkande.

Efter en timmes debatt beslutades om ajournering för att samla partigrupperna för diskussion i respektive digitala rum.

Ewa Magnusson (L);
– Jag känner stor sympati med tanken. Jag tycker att det är självklart att man ska jobba med tillit för sina anställda. Tillit till en nämnd. Det är det som avslaget gör. Förvaltningen jobbar med detta. Jag förstår avslagstanken nu. Jag tror att alla ledamöterna förstår att tillägget jobbas det med.

Kenth Williamsson (S) kommenterar att det finns två förslag.
– Ska vi en ha en fortsatt debatt eller är punkten klar? Jag tycker att vi går till beslut nu, hjälper inte att debattera så mycket mer.

Kommunstyrelsen vill avslå motionen och (S) önskade ett tilläggsförslag med att kommunfullmäktige ställer sig bakom modellen med rambeslut som innebär större frihet för hemtjänsttagaren att i möjligaste mån bestämma vad som ska utföras tillsammans med hemtjänsten.

Votering begärdes och Femklövern samt (SD) röstade för kommunstyrelsens förslag, det vill säga avslag på motionen. (EMP), (V) och (S) röstade för tilläggsförslaget.

Siffrorna blev 26 för avslag av motionen och 14 röstade för att lägga till (S)-tilläggsyrkandet.

Tilläggsförslaget avslogs därmed och kommunstyrelsens förslag godkändes där man avslog motionen.

Fotnot: Anna-Maria Toftgård (C) avstod att rösta.

Taggar

Dela


1 reaktion på Het debatt om tillitsbaserad hemtjänst

Inget inlägg för eller emot, men visst väcker detta inlägg från våra folkvalda i kommunfullmäktige tankar…
”Arbetsglädjen och möjligheten att påverka sitt arbete samtidigt som vårdtagarna får större inflytande och blir nöjdare var grundtanken.”
Många ord och åsikter, från höger till vänster.
Som anhörig blir man ju fundersam, om inte detta redan är grunden för hemtjänsten i kommunen. Oavsett vad ”namnet” på insatsen är så hoppas jag verkligen att personalen känner arbetsglädje och tillit i sitt uppdrag redan nu. Sedan är det ju en självklarhet att vårdtagana måste känna sig trygga och ha tillit till personalen som kommer in i deras hem, kanske många gånger, både dag och natt. Motsatsen vore ju förskräcklig att tänka sig.
Lyssna ”på riktigt” på personalen, vårdtagarna och även på de anhöriga, om verkligheten är intressant att ta del av. Då finns det hopp och möjlighet om en bra tillvaro för alla inblandade och att besluten som fattas, blir så bra som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *