Nyheter

Het debatt om vårdboendes framtid

Nyheter Under kvällens kommunfullmäktige blev "snabba" motionen från (S) en het debatt om hur Talludden och Gullvivan utformas framöver.

Besviken Lennart Karlsson som förlorade under voteringen

Bostäder eller korttidsboende? (S)-motionen om att ändra vårdboenden vid Gullvivan och Talludden till bostäder blev en debatt under kvällens kommunfullmäktige med två voteringar som följd.

– Den här motionen har gått fort och det är en viktig motion att göra om dessa till bostäder. Socialnämnden har lämnat dessa lokaler och det här är ett bra ändamål att använda dom till. Behovet att enkla lägenheter är stort. Det finns fler intresserade än vad det finns bostäder. Det finns ett stort behov och det har vi noterat tidigare, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar avslag på motionen och jag tycker det är lika tokigt som tidigare. Det vore klädsamt att veta hur mycket hyran är. Snabbaste motionen som gått igen , var klar innan motionen var skriven, säger Lennart Larsson (EMP).

– Ska man få igenom en motion så ska man lägga en som redan är i gång. Kommunstyrelsen ska se till att hantera våra medel på rätt sätt. När socialnämnden inte vill ha kvar dessa. Det är ett regelverk på hur vi hyr ut. Detta är ett sätta att möta upp studenter som behöver en bostad. När vi gick ihop med landstinget var det ett hyresavtal och sedan bröt vi det här avtalet, ett bokfört restvärde på 8 miljoner och det är viktigt att vi hanterar detta på bra sätt. Bifall till motionen, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Den här motionen var inte avgjord, Lennart. Sen var det så att förslaget som Femklövern hade var att hyra ut det till studenter i Jönköping. Jag tycker att man skulle varit på hugget mycket tidigare så att man hade gjort klart de här lägenheterna mycket snabbare. Jag delar inte synen att man har hanterat medlen på bästa sätt utan man kunde varit mer proaktiv i den här frågan, säger Kenth Williamsson (S)

– Boendet ska gagna våra medborgare, menar Lennart Karlsson (EMP).

– Här tar vi tillvara på möjligheten. Vi har en expansion på arbetstillfällen och det är många som efterfrågar kompetens och bostäder. Det här behövs för att vi ska kunna behålla och rekrytera medarbetare. Det här är en annan vinkel att vi måste vara lite snabbfotad. Den här situationen får vi anpassa oss till, som Gert Jonsson säger. Nu har vi ett stort behov av boende samtidigt som socialnämnden inte har något behov, säger Kenneth Åberg (S).

– Vad menar du med idiotisk placering? Undrar Kenth Williamsson (S)

– Jag vidhåller att detta är ett idiotiskt förslag. Det ska gagna och gagna, hur har ni räknat ut hyrorna? Vi drog el, avlopp och bredband själva och de undrade vad det var för fel på oss undrade de som jobbade där. Det här luktar illa. Jag är besviken på vissa partiers agerande, säger Lennart Karlsson (EMP).

– När vi köpte detta så skulle vi inte använda det till. I det här fallet ska vi ha ett självkostnadspris. Vi kanske ska tänka lite mer långsiktigt. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, menar Mats Oskarsson (M).

– Märklig debatt när vi egentligen är överens. Efterfrågan på mark har inte varit så stor som den är nu. Kommunstyrelsen har ett uppdrag och vi har ett behov. Ska Talludden vara ett vårdboende? Kommunfullmäktige avslagit detta, säger Gert Jonsson (M).

– Det här är ett ansvar för våra medborgare, lämnar Lennart Karlsson (EMP) in replik på.

– Det ska vara ett interimsbeslut, om Talludden ska ses ett behov som vårdbehov., Men jag vill lägga det som ett tilläggsförslag. Med tiden kanske det blir annan verksamhet, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Jag tycker att vi ska hålla oss till en motion och inte lägga tillägg det här. De flesta tycker det här är okej och jag yrkar avslag på tilläggsförslaget, säger Gert Jonsson (M).

– (KD) vill inte ha några andra typer av ändamål, som Svedberg (SD) tycker. Men jag vill inte röra ihop det utan vi vill ha bostäder. Bifall till motionen, säger Jenny Larsen (KD).

– Jag kan tycka det är märkligt när ni lade detta förslaget i kommunstyrelsen (KD) och antar att Kenth menar att det här ska hyras ut till billiga lägenheter och det står inte i motionen, replikerar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Socialnämnden har beslutat att vi inte har användning för lokalerna Talludden och Gullvivan i vår verksamhet, menar Ann-Katrin Löfstedt (M) som är ordförande i socialnämnden.

Lennart Karlsson (EMP) önskade votering och det slutade med 31 ja och 2 nej. Delad uppfattning i (SD) där två röstar ja och två avstod. Reservation av beslutet lämnades av Lennart Karlsson.

Tilläggsyrkandet från Jan-Olof Svedberg avslogs genom rösterna 29 ja-röster och 6 nej-röster. Reservation av beslutet gjordes från hela (SD) gruppen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *