Nyheter

Hilda valde frisöryrket

Nyheter Snart 19-åriga Hilda Ljungberg från Svenarum jobbar som frisörlärling på Studio 93 i Skillingaryd

Hilda och hennes första kund på fredagsförmiddagen

Vi träffar Hilda under fredagsmorgonen innan första kunden anländer.

– Jag visste egentligen inte vad jag skulle söka när jag gått ut 9:an, jag var inne på samhällsprogrammet, men var samtidigt lite skoltrött. Har alltid gillat att fixa med hår och sen tyckte jag det var roligt att få gå skola i Jönköping och träffa fler och nya kompisar. Så jag valde frisörprogrammet och det har jag verkligen inte ångrat. Vi var 18 elever som började och vi var 12 stycken som tog studenten i juni. En del kanske kände att det inte var det rätta valet efter ett tag. Det är ett praktiskt yrke och det trivs jag fantastiskt bra med, säger Hilda Ljungberg inne på Studio 93;s lilla fikarum på Storgatan i Skillingaryd.

Den treåriga frisörutbildningen, som även finns Nässjö och Växjö, innehåller en del praktik.

– Första året på skolan är det praktik i en vecka. Andra året är det en dag i veckan på vårterminen samt två veckor innan jul. Sista året är det praktik en dag i veckan samt att vi har en dag varje vecka under tvåan och trean där kunder kan komma till vår skola och elevklipps. Jag har haft samma praktikplats under hela min skoltid och jag har varit här hos Evelina, jag trivs så bra, berättar Hilda.

Evelina Andersson, ägare till Studio 93, har tagit gesällprov, vilket är en förutsättning för att man som frisör ska kunna ta emot elever på sin salong och att få vara handledare. Att vara lärling, vad betyder det?

Hilda från Svenarum är lärling på Studio 93

– Jag ser det som en vidareutbildning med en liten lön. Lärlingstiden är 3 000 timmar, men tycker min handledare att jag är klar för gesällprov efter 2 000 timmar kan det räcka. Om 1,5 år är jag utbildad frisör vilket jag blir efter ett avklarat gesällprov och det siktar Hilda på.

– Gesällprov betyder att jag gör olika praktiska moment. Man ska rulla permanent, bruduppsättning med slöja, färgningar med mera. Oftast görs det praktiska provet på en skola och exeminatören kommer och bedömer mig. Som frisör kan man jobba på en salong utan att ha ett gesällbrev, men jag strävar efter att ta gesällbrev och sen kan man alltid utvecklas mer. Det är lättare att söka jobb om man är en behörig frisör med godkänt gesällbrev och jag investerar i mig själv, brukar jag säga.

Att Hilda är uppbokad med kunder på sin halvtidstjänst som lärling hos Evelina råder inget tvivel om.

– Här får jag ta emot alla olika sorters behandlingar och klippningar och jag har varit fullbokad sedan jag tog tog studenten. Just nu kämpar jag med att hålla tiden, skrattar Hilda och nämner i nästa andetag att hon nu är ”nere” på samma tid som sina kollegor.

– Det svåraste är färg, inte att göra det utan att ta ut vad för något jag ska använda. Är man blond ska man använda röda pigment för att man ska bli brun. Det lättaste är balayage, det är en frihandsteknik där man har sin egna bottenfärg och ljusar håret in mot botten. Egentligen tycker jag allt är roligt. Herrklippningar är kul och det är en variation i yrket som gör det så speciellt. Hade man gjort slingor åtta timmar om dagen kanske det inte hade varit så roligt. Det finns fyra klippsätt som vi använder och det är helform, gradering, ökande längder och lika längder. Dessa sätt utgår man ifrån. Under skoltiden fick man skissa på ett papper först och sedan klippa efter skissen.

– Minns väl min första klippning. Jag var jättenervös, men det gick mycket bra. Det gäller att vara lugn och tänka till. Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska prata om med kunden, förutom angående vädret för det kan alla prata om. Men ibland kan det vara skönt med kunder som inte vill säga något också. I det här yrket träffar man många härliga människor och stiftar nya bekantskaper och stundtals är man även psykolog då man får höra det mesta, säger Hilda med ett leende.

Om fem år jobbar Hilda som godkänd frisör, alltså med ett gesällbrev inramat på väggen intill sin frisörstol, och hon hoppas att hon och hennes kundkrets finns kvar på Storgatan i Skillingaryd.

Tusentals timmar som lärling väntar Hilda som tog studenten för en månad sedan

Taggar

Dela


Läs mer

Salong upphör i Skillingaryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *