Nyheter

Historien om ”Forsbergs lagård” och familjen Forsberg

Nyheter Samhällsbilden i Vaggeryd ändras hela tiden. Det senaste huset som rivs ligger på adressen Götaforsvägen 27 eller Östergatan 4. Huset byggdes troligen i början av 1900-talet och kallades ”Forsbergs lagård”

Martin Ader utanför sin affär på Östergatan 4. Foto Leif Palm omkring 1970.  [1/3]

Foto på Östergatan 6 från omkring 1925. Skylten John Forsbergs möbleringsaffär finns kvar. Personen är troligen urmakaren Felix Wahlberg.  [2/3]

John Forsberg (1862-1939)  [3/3]

Eftersom det fick det namnet i folkmun måste John Forsberg haft djur i det huset. Det är ju inte omöjligt eftersom hela kvarteret i övrigt var obebyggt på den tiden.

”Forsbergs lagård” var från början ett uthus till nuvarande Götaforsvägen 29, det hus som Tilda och John Forsberg byggde år 1901. Där låg senare Fotoni och Folktandvården. Eftersom huset var omgivet av tallar fick det namnet Furulund. Senare blev det namn på hela kvarteret.

Några år senare, 1907, byggde Forsberg det hus på Östergatan 6 som idag inrymmer blomsteraffären Acleja och barnklädesaffären Lilla jag. I den byggnaden hade John Forsberg en möbleringsaffär (hette inte möbelaffär på den tiden). Då fick lagården ett annat användningsområde. John Forsberg sålde likkistor och förvarade dem i lagårdsbyggnaden.

John Forsberg gjorde sig av med sina hus på Östergatan och blev hotelldirektör. År 1921 tog han över Hotell Grant vid järnvägsstationen. Hotellet fick då namnet Stora Hotellet. Tilda och John Forsberg hade tre barn. Dottern Viola gifte sig med Axel Ericsson och paret bodde hela livet i Nygård, som hotellbyggnaden hette. Sonen Olle Forsberg, som haft taxistation vid hotellet, flyttade till Götafors och hade olika verksamheter i det hus där pizzerian Jamaica finns idag. Han startade bensinstationen BP med tillhörande reparationsverkstad och hade även bageri och konditori tillsammans med hustrun Valborg, född Ingelsson. Konditoriet byggdes 1956 om till länets första grillbar. Där såldes hamburgare för första gången i Vaggeryd. Vio och Dan Forsberg heter barnen till Valborg och Olle. Dan Forsberg var den förste svensk som körde VM-final i speedway. Yngsta barnet till Tilda och John Forsberg hette Oliver. Han gifte sig med Ingrid Matilda, född Thordenberg. Oliver blev dekorationsmålare och konstnär och bodde i Hok hela livet. Sonen Anders bor kvar i Hok.

Vad blev det då av ”Forsbergs lagård”?
Där har genom åren varit många verksamheter. Axel Carlssons tapetserarverkstad fanns där 1928-1935 och sedan Aders möbler från 1935 till 1948. Möbelaffären flyttade då till Hotell Rosander men kom tillbaka till Östergatan 4 när hotellen rivits 1969. Andra verksamheter som hållit till i ”Forsbergs lagård” är Vaggeryds Elektriska Byrå, Våge Gustavssons och Roland Anderssons firma Radiotelefon och en elfirma, som ägdes av Kjell Stork och Göran Svensson. Karl-Erik Lilja hade antikvitetsaffär i huset, som snart inte finns mer.

Lars-Evert Eskilsson

Taggar

Dela


1 reaktion på Historien om ”Forsbergs lagård” och familjen Forsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *