Nyheter

Historiskt styre i kommunen

Nyheter Två politiker dök upp för att hålla i pressträffen i nämndrummet Skillingehus strax efter lunchtid där det förmedlades en historisk nyhet. Moderaterna och Socialdemokraterna går samman. – Två partier gör det lättare att styra, säger Kenth Williamsson.

Moderaterna och Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun går samman. På bilden syns kommunalråden Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S).  [1/3]

– Vi har varit i opposition och blivit starkare. Vi tror att det är viktigt att det blir komplex i klimat- och energikris. Det är viktigt med ett starkt och tydligt styre. Vi har landat i ett majoritetstyre, menar kommunalrådet Kenth Williamsson (S).  [2/3]

– Jag känner energi och jag hade nog inte tänkt den här tanken för några år sedan, säger Gert Jonsson (M) och nämner att rollerna blir annorlunda. Det är en övertygelse att vi tycker bägge två att det är stark polarisering. Vi behöver vara mer enade och jag ser en poäng i att våga visa mod i att det går tänka annorlunda, man kan jobba tillsammans och det behöver inte vara de här hårda orden, säger kommunalrådet Gert Jonsson (M).  [3/3]

Gert Jonsson (M);
– Valresultet ger utmaningar. Vi har samtalat tillräckligt länge och från och med den 1 januari ska vi styra tillsammans. 

– Vi har samtalat med alla utom SD. Vi vill på något sätt tacka de olika partierna att man deltagit i samtalen och att man gjort det på ett respektfullt sätt, menar Kenth Williamsson (S).

– En orolig omvärld. Att då kunna styra tillsammans ser vi att det blir en ordning då det blir majoritet. Att ständigt förhandla på alla håll och kanter är inte bra i längden, säger Gert Jonsson (M).

– Vi känner i båda partierna att vi har väljarnas förtroende. Vi har ökat mandat, menar Kenth Williamsson (S). 

– Detta är historiskt. Vi har inte haft den här blocköverskridande överenskommelsen innan. Vi står ideologiskt ett stycke ifrån varandra. Vi ser att det här blir en spännande tid. S har varit i opposition och det behövs duktiga personer, menar Gert. 

– Vi har varit i opposition och blivit starkare. Vi tror att det är viktigt att det blir komplex i klimat- och energikris. Det är viktigt med ett starkt och tydligt styre. Vi har landat i ett majoritetstyre, menar Kenth. 

Delat ansvar och delat förtroende gör att Gert Jonsson (M) startar som kommunstyrelsens ordförande de första två åren och därefter går Kenth Williamsson (S) in som ordförande i kommunstyrelsen. 

Rödblåa stänk ur den gemensamma överenskommelsen: 

* Kommunens medarbetare är verksamhetens viktigaste resurs.

* Mer attraktivt att arbeta i vår kommun genom ökad satsning på utbildning samt riktade arbetsmljöinsatser.

* Planering och underlag för byggnation och upphandling på Hjortsjöskolan ska skyndsamt tas fram och vara klart första kvartalet 2023.

* Strategi och planering för planfria järnvägskorsningar ska redan under 2023 tas fram och beslutas.

* Byggnation av ny simhall i Vaggeryd ska påbörjas.

* Friluftsområden Bäckalyckan, Friluftsgården och Grönelund ska skyddas som friluftsreservat mot framtida exploateringar.

* Oförändrad kommunalskatt 2023-2024

– Jag känner energi och jag hade nog inte tänkt den här tanken för några år sedan, säger Gert Jonsson (M) och nämner att rollerna blir annorlunda. Det är en övertygelse att vi tycker bägge två att det är stark polarisering. Vi behöver vara mer enade och jag ser en poäng i att våga visa mod i att det går tänka annorlunda, man kan jobba tillsammans och det behöver inte vara de här hårda orden. På riks var jag inte imponerad över debatten. 

Kenth Williamsson (S):
– Miljö för att man ska kunna jobba tillsammans. Vi ska fortsätta på den vägen och utveckla. 

– Vissa frågor är mer utmanade än andra. Men vågar man vara pragmatisk så måste man våga släppa sargen, menar nya styrande duon. 

Bilder: David Alin

Taggar

Dela


32 reaktioner på Historiskt styre i kommunen

Tycker detta är ett modigt och ansvarsfullt sätt att styra. All heder åt S och M. Tror dessa båda rutinerade politiker kan enas, där så behövs. Ser fram emot att se resultatet.

Ju färre partier i ett majoritetsstyre dessbättre. Måste vara bättre än femklöverns strider om inbördes beundrad oavsett vilka parti som är inblandade
Dessutom får vi två ledare som har god vana att styra kommunen,
Man kan inte jämföra blockpolitiken på riksnivå med kommunpolitiken för det blir som att jämföra en hundkoja med en Rolls-Royce.
Det känns bra för mig med samarbetet S/M och resultatet ser vi om 4 år…
Jag röstade inte på någon av dem men önskar bara att blockpolitiken splittras upp annars kan vi lika gärna köra på som USA;s tvåpartisystem där man gör upp inbördes innan det kommer till allmänhetens beskådande innan man kommer till röstning

Med de förutsättningar som nu är så tror jag detta kan bli bra för vår kommun. Stora partier som tar ansvar som får synas i sina frågor men också samlas kring utmaningar framöver.

SD har ju deklarerat att de inte vill vara med och styra. De vill vara i opposition. Märkligt beteende. Gick de till val på att de inte ville vara med och styra utan bara sitta jämte och gnälla? Bra att de båda stora partierna vill ta ansvar och leda kommunen. Men hur de ska lyckas få ihop sina olika ideologier blir spännande.

Jag förstår inte varför flera kommentatorer här är så besvikna på den lokala M-S-överenskommelsen när de idag fått besked om att SD på riksplan fått vetorätt över M:s politik inom sju politiska områden.
På riksplan blir det ju som SD vill nämligen minskad invandring och solidaritet mot fattiga och barnfamiljer. Allt annat som skola och sjukvård med mera göms ju i utredningar.
Självklart kommer jag framöver att påminna om SD:s huvudansvar för den nationalistiska politik som högerregeringen kommer att driva.
Till sist jag kan inte förstå varför SD-väljarna är så besvikna nu när ni får huvudansvaret för nya regeringens högerpolitik.

Vaggeryds kommun levererar. Konkurrerar ni med Tofterydsrevyn? Så öppet mål att skämta om att det inte ens är kul. Är det gemensam valurna nästa år? Kan inte gå så långt att kalla det diktatur tyvärr men varför ska vi rösta om motparterna samarbetar?
Fyra långa år till av moduler och annan fars.

Kul att se att makten till varje pris skall besättas. Hoppas era väljare önskade detta Socialmoderaterna

En ren och skär skandal över detta beslut, det är så att man längtar till nästa val. Vad är det inte politikerna inte fattar när SD växer gång på gång. Folk vill ha en förändring hur svårt ska det vara.

Detta innebär alltså att Kent går tillbaka till sitt arbete som metallarbetare i två år, och kommer sedan tillbaka som kommunalråd efter det. För han kan väl ändå inte vara oppositionsråd samtidigt som han regerar?

Det spelar alltså ingen roll om man röstar höger eller vänster. Är Sverige ett demokratiskt land?

Sverige är en demokrati. I den svenska grundlagen står det att bland annat att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Det betyder att folket bestämmer vem som ska styra landet. Folket väljer vilka partier och politiker som ska styra landet åt dem.

Redaktionen: Vi tar bort ord eller uttryck på engelska

Tänk om inte Turbo-Uffe varit så himla sugen på att bli statsminister kunde vi haft en mittenregering med vänstern och SD ute på ytterkanterna. Så ville ju Centern ha det. Men vad skit C fick av M och KD för att samarbetade med sossarna. Nu kan moderaterna i kommunen behålla halva kakan tack vare att moderaterna får regera ett tag till med sossarna. Uffe kommer nog få ett elände uppe i Stockholm med sina SD. I vår kommun tror jag inte motsättningarna är så stora. Hoppas den nya sammansättningen med M och S går bra.

Gunnel, demokratin fungerar i Sverige, Annie svek alliansen och har lyckats sänka partiet. Den smala mitten finns inte längre.

Tror knappast det blir någon skillnad. Fortfarande ett rum med folk som inte kommer överens och inte får mycket gjort

Varför ska man ens rösta nuförtiden?
Man vet ju aldrig vad man får ändå…
Sedan vi flyttade till denna kommun för cirka 20 år sedan har det känts som att politiken varit ett skämt, typ buskis a la Tofterydsrevyn!
Eller som vi brukar skoja och säga: Samma gubbar har styrt hela tiden, ungefär som gamla kompisar som beslutat sig för att styra kommunen ihop, och ”ole-dole-doffat” vem som ska föreställa vilket parti, och sedan har de skendebatterat för sakens skull 🤷🏼‍♀️
Mig kvittar det vilket, lika illa hur som fuktskadade skolor, dålig ventilation, den ena baracken/modulen efter den andra sätts ”tillfälligt” upp, för att sedan bli permanent.
Byggen byggs som sällan/aldrig funkar.
Ingen byggbudget har väl någonsin hållits? Oj hoppsan det kostade visst 15 miljoner mer.
Väghinder och schikaner har byggts, rivits upp, och byggts igen.
Den eviga striden med Oljeshejkerna, och ägaren dessförinnan.
Ja, listan kan göras precis hur lång som helst.
Så tja, inget nytt under solen, mer än att just dessa två nu inte ska debattera mot varandra 😂

Socialmoderaterna med Bill och Bull i ledningen, och allt detta för att stoppa SD.

Att det sedan var en del gamla vänner som fick stryk på köpet gjorde väl inget sa Bill. Nejdå sa Bull.

Ja så skall en slipsten dras och jag är lite förvånad att Centerpartiet inte förstått och hakat på. Det bästa är att vi kanske nu får stopp på den fördummande blockpolitiken.

Den första punkten som handlar om insikten att personalen är viktig kanske leder till att vi i kommunen får ännu vassare planeringsunderlag. Inledningsvis bör extra utbildningsinsatser göras för ledningen inom barn- och utbildningsnämnden. Här har ju planeringsbehovet utav utbildningslokaler inte alls fungerat. Det räcker inte med fina overheadbilder om man underförstått har åsikten att man kan ju alltid privatisera. Jag är gläds med alla föräldrar att nya majoriteten lovar krafttag om att återfå ordningen med fasta riktiga skollokaler på Hjortsjöskolan.

Till sist om det är några ledande tjänstemän som antyder att de vill sluta så låt dom göra det samt prioritera nyanställda som också vill bo i kommunen.

”Vi står ideologiskt ett stycke ifrån varandra.” Det trodde väljarna också. ”Vi ser att det här blir en spännande.” En spännande vad då.

Bra med stabilt styre i dessa tider, både utifrån internationella utvecklingen med kriget i Ukraina och även de inflationen, energipriser och den delen som skapar oro. Men samtidigt utifrån den mest högerkonservativa regeringen som inte än bildats. Tycker det är bra att S och M i Vaggeryds kommun väljer att samarbeta och skapa stabilitet och driva utvecklingen i kommunen. Kommer säkert innebära vissa svårigheter men jag är säker på att man löser det genom samtal och stark tro på de gemensamma målen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *