Nyheter

Högst höjning av elnätsavgiften i Vaggeryd

Nyheter Elnätspriserna stiger och nu rapporterar Hyresgästföreningen region Sydost att största höjningen gjorts i Vaggeryd

Arkivbild

Enligt en rapport som tagits fram av Nils Holgersson-gruppen sticker Vaggeryd Elverk ut med en höjning av elnätsavgiften med drygt 20% det senaste året. Som jämförelse skriver de i rapporten att det nationella medelvärdet är 3,6% vilket gör att Vaggeryd sticker ut rejält. Sett till de senaste fem åren har elnätsavgiften i Vaggeryd ökat med över 38%. Enligt rapporten är elnätsavgiften i Vaggeryd 104 öre/kilowattimma inklusive moms. Billigast är det i Jönköping med 56 öre och dyrast i Aneby och Gnosjö där elnätsavgiften är 120 öre/kilowattimma.

Hur kommer det sig att priserna stigit så kraftigt i Vaggeryd?

– Att priserna har stigit är sant, säger Rikard Larsson på Vaggeryds Energi men säger att de inte har höjt med några 22%. Han berättar att de har mycket ledning/kund med mycket landsbygd och därför inte kan mäta sig med till exempel Jönköping. Han säger att de ligger väl till i jämförelse med elnätsägare i kommuner med liknande struktur som Vaggeryds kommun. Nu har priserna justerats med 20% för säkringskunder det vill säga privat- och villakunder och 10% för effektkunder vilka är större företag och fastigheter och skälet till det är att Waggeryds Cell blir egen aktör på elmarknaden och då tappar Vaggeryds Energi en stor del av sin omsättning.

Trots att elnätspriset höjts så ligger de fortfarande lägre än till exempel E.On och Vattenfall och har goda marginaler innan Energimarknadsinspektionen skulle kunna ha synpunkter.

– Kraven på ett väl fungerande elnät och god beredskap finns kvar i nuvarande omfattning och då är vi tvungna till att ha en prissättning som gör att vi fortsatt kan vara en effektiv och pålitlig elleverantör, avslutar Rikard Larsson

Hyresgästföreningen region sydost innefattar länen Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Gotland samt Östergötland. Bakom Nils Holgersson-gruppen står Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen samt Sveriges allmännytta och Bostadsrätterna.

Taggar

Dela


11 reaktioner på Högst höjning av elnätsavgiften i Vaggeryd

Tänk om man kunde bytt nätleverantör till Vaggeryds Elverk då skulle nätavgiften sjunkit avsevärt.

Är det inte så att det mesta tar väl ändå Kommunen till sitt ,säg istället vad ni får över av miljonerna ni får in.

De ligger ju skyhögt över andra bolag på elpriser kollade fastpris 1 år i villa 20000 kwh billigast 53.14 öre Vaggeryds Energi 64,4 öre. När fler slutar köpa energi från dom så chockhöjer man nätavgifterna

Men Peter, försök läsa det som står i artikeln och det som Fredrika klippt ut ur den.

Det är klart att om intäkterna minskar då en större kund väljer ett annat alternativ måste man hämta hem dem på annat vis?

Har du läst fredrika tycker det är kopiering av text.
Vi i kommunen ska väl inte lida för att ett enda företag hoppat av för att Vaggeryds energi är för dyra detta är ju ingen nyhet eller hur. Och sen säga att det är Vaggeryds cells fel att dom blir egan aktör bara för att Vaggeryds energi ej gynnar våra lokala företag. Vi ska ju locka folk till kommunen ej skrämma bort dom.

Att inte Jönköpings energi har någon landsbygd Det är väl att ta i,titta på kartan över Gränna-Jönköping-Bankeryd-Vaggeryd,ser man nog vad som är landet.

Vi bor på landet och när vi har haft problem så kommer Vaggeryds energi och fixar problemen
väldigt snabbt, senaste gången var när fibret skulle
grävas in och dom råkade gräva av en elkabel.
Vad jag har hört av personer som har andra aktörer
så dröjer det ibland flera dagar innan fel blir åtgärdade.

Så Rickard Larsson menar att vi i kommunen får höjd taxa för att Vaggeryds cell har skaffat eget el nnät bara för att dom är för dyra. Måste vi betala för att elverket ej kan hålla konkurrens kraftiga priser. Bra Rickard då kan ju vi kommun bor göra som ni.= vi skyller på Vaggeryds cell för det gör ju NI mycket dåligt av ett kommunalt bolag. Eller vad tycker ni på Vaggeryds cell att det är kastat i ansiktet att det är erat fel

jag vet Peter läs hela texten………

Trots att elnätspriset höjts så ligger de fortfarande lägre än till exempel E.On och Vattenfall och har goda marginaler innan Energimarknadsinspektionen skulle kunna ha synpunkter.

lallare…..

Nätavgiften kan du inte påverka. Varje nätägare har koncession och i praktiken monopol i sitt område.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *