Nyheter

Högsta arbetslösheten på fyra år

Nyheter Under april månad noterades den högsta arbetslösheten i kommunen på fyra år

Arkivfoto

Under april månad rapporterades en total arbetslöshet på 5,7 procent. Det är en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 412 av 7 228 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (143 fler än i april i fjol).

Det är nionde månaden i följd som arbetslösheten stiger i Vaggeryd. Sedan juli 2019 har arbetslösheten gått upp från 4,0 till 5,7 procent. Den nuvarande arbetslöshetsnivån är därmed den högsta sedan januari 2016.

Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (5,7 procent i kommunen, jämfört med 7,1 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,4 procent), medan Nässjö har den högsta (10,1 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 166 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet steg arbetslösheten i april med 1,4 procentenheter jämfört med året innan och ligger nu på 8,1 procent. 277 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 14,9 procent i Vaggeryd under april månad, motsvarande 231 av 1 550 personer. Det är 3,5 procentenheter fler än vid samma tidpunkt i fjol (+73 om man räknar personer). Därmed stiger de utlandsföddas arbetslöshet för åttonde månaden i följd. Sedan augusti 2019 har arbetslösheten bland utlandsfödda ökat från 12,0 till 14,9 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 9,2 procentenheter i Vaggeryd. Det är en betydligt större skillnad än för ett år sedan (+1,6 procentenheter).

Precis som den totala arbetslösheten stiger arbetslösheten bland unga (+4,9 procentenheter). I april var 10,9 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 80 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en ökning med 36 personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens uppgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd stigit åtta månader i följd (upp från 7,0 procent i augusti 2019 till 10,9 procent nu).

Taggar

Dela


3 reaktioner på Högsta arbetslösheten på fyra år

Det skulle underlätta för många om det funnits en fungerande arbetsförmedling i kommunen

Håller med föregående skribent, ta tillbaka bidrag om dom inte tar andra jobb som finns. Vården och äldreomsorgen borde ha förenklade kurser för att utbilda personal till dom enklare sysslorna. Bara viljan finns så löser det sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *