Nyheter

Höjda löner för vårdpersonal

Nyheter "Vi vill vara attraktiva som arbetsgivare och då är lönen en viktig del". Läs socialdemokratiska regionföreträdares debattartikel.

Just nu har många som arbetar i vården redan haft några veckors välförtjänst semester och några väntar fortfarande på sin viktiga sommarledighet. I år är den nog mer behövd och efterlängtad än någonsin. Pandemin har slitit hårt på personalen och de som har varit närmast de med svåra symtom av covid-19 har kämpat på ett sätt som vi andra kan ha svårt att förstå fullt ut. Nu verkar det som om den höga vaccinationstakten har effekt på antalet svårt sjuka och förhoppningsvis kan vi anta ett lugnare läge efter sommaren. Då vill vi socialdemokrater börja blicka framåt och lägga politiska förslag som gör skillnad.

Vi eftersträvar ett jämlikt och jämställt samhälle och ett av sätten att nå detta är att påverka lönenivåerna för anställda inom Region Jönköpings län. Det är avgörande för vårdens framtid att vi kan locka men också behålla den kompetens som behövs inom vården. Vi vill vara attraktiva som arbetsgivare och då är lönen en viktig del. En extra lönesatsning påbörjades 2020. Under 2022 tillförs 50 nya miljoner kronor för att höja vårdpersonalens löner. Dessa pengar riktas särskilt till yrkesgrupper som är kvinnodominerade. Sjuksköterskor generellt, men också fokus på röntgen- och specialistsjuksköterskor.

Dietister, ambulanssjukvårdare, arbetsterapeuter och barnmorskor är andra yrkesgrupper som vi vill satsa på i löneavtalen. Det innebär att vi socialdemokrater som en del av den styrande koalitionen i Region Jönköpings län har satsat 150 miljoner kronor under en treårsperiod för att våra medarbetare ska ha en bättre löneutveckling under hela arbetslivet. Region Jönköpings län är länets största arbetsgivare och vården är väldigt kvinnodominerad.

Politik är viktigt och politik gör skillnad. När vi höjer lönerna blir löneutvecklingen i samhället mer jämställd och vi kan fortsätta utjämna de orättvisa skillnader som finns mellan mäns och kvinnors löner.

Desiré Törnqvist (S), ordförande regionfullmäktige
Kjell Ekelund (S), ordförande patientnämnden

Taggar

Dela


15 reaktioner på Höjda löner för vårdpersonal

Jag valde att byta arbetsplats och kommun på grund av en ledning som ej jobbade för sin personalgrupp utan allt skulle se bra ut uppåt. Man behandlade sina ”undersåtar” väldigt olika. De som vågade säga vad de tyckte gav man sig på på olika sätt! Man var orättvis vad gällde lönepåslag med mera.
Efter mitt byte har jag en bra arbetsplats med bra chefer som värnar om och uppskattar sin personal. Man känner sig som en medarbetare, man blir lyssnad på samt värdesätts som kollega och resurs i arbetslaget!
Att jag sedan fick nästan 2 000 kronor mer på nya stället var ju bara ett stort plus! Efter ytterligare påslag har jag nu drygt 3 000 kronor mer än när jag slutade i Vaggeryds kommun. Så att Vaggeryd ligger lågt kan jag bara hålla med om.

En numera stolt undersköterska

Är det någon gång en endaste politiker i Region Jönköping som nämner vårdadministratörer som en aktiv del av vårdkedjan? Tror aldrig jag sett det faktiskt.

Sitter i Vaggeryds kommuns personalutskott och vi genomför regelbundet en kartläggning i löneutveckling för samtliga personalgrupper.
Och i det underlag som vi fått in från samtliga kommuner i Jönköpings län så ligger vi varken högt eller lågt. Vi ligger mitt i när det gäller lön.
Men har någon annan samlad statistik så tar vi gärna emot den.

Detta är satsningar som slår helt fel. Man ska satsa lönemässigt på vårdpersonal men skippar en stor grupp personal, det vill säga undersköterskor. Sedan kliar sig Socialdemokraterna med andra i huvudet för de har ingen aning om varför ingen söker sig till denna yrkesgrupp. Dålig lön och dåliga arbetsvillkor. Säger bara en sak till Socialdemokraterna. Gör om, gör rätt- nu!

Varför räknas inte undersköterskor in i detta? Man vill satsa på vårdyrken men man skippar en stor yrkesgrupp. Blir ökade klyftor och färre som söker sig dit.

Uska har helt rätt.
Vi tappar personal för att vi inte hänger med i lönebilden.
Samma gäller personal i skolan.
Folk bor i Vaggeryd men väljer att pendla för bättre löner.
Helt sjukt.

Ja, så är det. Jag valde byta kommun som skolpersonal. Bättre arbetsvillkor och lön i annan kommun.

Jätte bra att höja lönen inom vården men återigen glöms undersköterskorna bort. Kom ihåg att de slet och sliter också under pandemin. Hur skulle vården i Sverige se ut utan undersköterskor – har de funderat på det. Och som M skriver, Vaggeryds kommun ligger sämst i Jönköpings län på löner så bättre at pendla – det tjänar man ändå mer på trots resekostnader inräknat.

Klart ”högutbildade ” sjuksköterskor/läkare med flera gör ett fantastiskt jobb
Men man får inte glömma andra i vården, glipan blir större och större. Alla drar sitt strå till stacken för att vården i kommun/landstiget ska funka annars havererar maskineriet
Sedan undrar jag vad anser ni är en dålig lön ?
En utbildad/vidareutbildad sjuksköterska som ofta får sin utbildning betald under sin studietid, de har arbetstidsförkortning jobbar mellan 34–38 timmar i veckan för att de jobbar oregelbundet, ob är högre än i många andra yrkesgrupper. Ja och jag vet att ni läst på högskola och deras utbildning ska värderas
Börjar bli rätt trött på att vården gnäller att de tjänar dåligt
Nu blir jag säkert halshuggen för detta uttalande, men vad är en dålig lön?!

Hur ska du ha produktivitet när det gäller vård av människor? Kan inte jämföras med tillverkning av varor. Anser du att vårdanställda gör ett dåligt jobb, att de är ineffektiva?

Det är klart att man vill att alla ska en bra och rättvis lön, helst gärna hög!

Men om lönerna höjs utan produktivitetshöjning så blir det inflation i stället för värdeökning. Vill vi tillbaka dit, där det var 5–10 procent inflation per år och vi helt enkelt blev fattigare och fattigare…

Man måste vara oerhört vaksam för gällande löner i offentlig sektor där det generellt sett är svårare att höja produktiviteten än i privat sektor.

Adam så du tycker det är rimligt att högre uppsatta i Vaggeryds kommun tjänar extremt bra med god löneutveckling medas kommunen tappar kunnig personal inom vården för att de har dålig lön? Är väl en vinst i sig om Vaggeryds kommun är en attraktiv arbetsgivare så att vården inte går på knäna och svindyr bemanning äter upp budgeten?

Ingen som tänker på undersköterskor inom äldrevården och akutsjukvården? Har de ett mindre värde?

Man borde satsa på höjda löner för vårdpersonal i Vaggeryds kommun också. Alla kommuner runtom betalar betydligt bättre till undersköterskor och sjuksköterskor än Vaggeryds kommun. Det är en stor orsak till varför invånare inom sjukvården väljer att börja pendla till andra kommuner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *