Nyheter

Hon är Fröken Smart

Nyheter Linda Nydenmo, som är uppvuxen i Vaggeryd, har flyttat tillbaka hem och lever sin dröm med egen butik, jobb som slöjdlärare och med massor av andra bollar i luften.

”Att göra något nytt och fint. För hand. Av det som redan finns. Så tänker Fröken Smart”

Företaget Fröken Smart startades för tio år sedan när Linda hade en uppfinning, en badkarssil, och hon fortsatte med andra smarta lösningar. Numera ligger fokuset mest på textil och återbruk.

– Jag har alltid drömt om att ha en butik och när jag kom tillbaks till Vaggeryd hittade jag den här lokalen som jag inte kunde motstå, då blev det på riktigt. Nu är det precis som jag vill, nu har jag landat rätt, berättar Linda.

– När jag flyttade tillbaks hit pluggade jag till slöjdlärare och det blev så lyckat! Det kändes så rätt för mig som person. Jag har alltid varit intresserad av gamla textilier, som gamla kläder från olika tidsepoker, och att då få lära sig mer om textilier från 1700- och 1800-talet och om olika textilkonstnärer var superintressant. Där fastnade jag också för vävningen. Drömmen är att hitta ett hus från förra sekelskiftet och öppna vävstuga, fortsätter hon.

– Egentligen skulle jag vilja fortsätta plugga hela livet, men det hinner jag inte. Det finns så många typer av hantverk som jag skulle vilja hålla på med. Ull tycker jag också väldigt mycket om. Jag har över 200 timmar universitetsstudier i ull, det är verkligen nördigt, säger Linda och skrattar. Men jag älskar verkligen ull, det är så roligt!

– Vad är viktigt för mig? Vad kan jag göra för smart ihop med mitt hantverk? För mig handlar det mycket om återbruk av textilier. Det slängs ju så enorma mängder och man skänker mycket men man är sämre på att köpa i andra hand. Det allra bästa är ju att både skänka och köpa på second hand.

– För mig handlar det om att ge tillbaka värdet till det som någon har kasserat. Att höja produkten igen, vilket ju dessutom är miljövänligt. Det kan handla om en duk som har ett hål i ena hörnet. Det kan jag klippa bort och sy något annat av i stället.

– Det här kuddfodralet till exempel, som någon längre inte ville ha. Jag kan ge det ett nytt värde med min formgivning, ja det kan jag. Det här fodralet har jag gjort ett textiltryck på och kudden har fått ett nytt liv.  Flera av trycken är inspirerade av naturen nere vid Hjortsjön. Linjerna kommer ur trädstammar, vass och bryggor.

– Hantverk är som terapi, att komma hem från ett lite stressigt lärarjobb, och sätta sig och göra något med händerna är välgörande, avslutar hon. Men även i klassrummet är det roligt att få inspirera eleverna till att arbeta med händerna, tidigare har jag mest undervisat i teoretiska ämnen.

Under helgen som gått har Fröken Smart varit en av utställarna på Spiras designmarknad med svensk design. Hon kommer också att ställa ut hos Leva Café, Mofas Hus och ha öppet under julmarknaden andra advent.

Linda Nydenmo driver Fröken Smart

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *