Nyheter

Hooks Herrgård jubilerar: ”Ett arv som ska förädlas och utvecklas”

Hooks Herrgård jubilerar: ”Ett arv som ska förädlas och utvecklas”

Nyheter 1923 startade Lillemor Åkerhielm och Rudolf Isoz pensionatet på herrgården och 1963 påbörjade familjen Edberg sin era. I år firar herrgården 100 år som hotell och 60 år med familjen Edberg. Vi har träffat Hans Edberg inför årets första, av flera, festligheter

Vi tar plats, över en kopp kaffe, i salong ”Bernadotte”. Hans Edberg har varit vd på Hooks herrgård sedan 2011 och börjar berätta om hans resa…

– Jag föddes här. Uppvuxen på golfbanan, under barbordet, i restaurangen, i ladorna… Det var väl så det började. Min dröm var att spela golf, så jag flyttade till USA under en fyraårsperiod, var därefter golfproffs i 7–8 år i början av 90-talet. För 23 år sedan blev jag golfinstruktör, så jag hade golflektioner, shop och driving ranch här i tio år. Nu går jag in på mitt trettonde år som vd. Man kan väl säga att det är en livsstil att bo, arbeta och ha sin fritid här på herrgården. Allt vävs in. Jag älskar det. Vet i och för sig inget annat, men ser det som ett arv som ska förädlas och utvecklas. Jag är tredje generationen Edberg, berättar Hans.  

Hur har Hooks herrgård utvecklats under dina 13 år som vd?
– Vi har utvecklat och dubblerat verksamheten. Den största händelsen är spa-byggnationen. Den var också den tuffast ekonomiska och det var lite svårt i början att få ”de gamle” med sig. Det var en bra investering och gjordes i rätt tid. Vi har ungefär 150 anställda, fler under högsäsong, och vi är en stor arbetsgivare i kommunen. Det för med sig ett ansvar men också stolthet. Vi har fördubblat antalet besökare, antalet anställda och vår omsättning sedan vi öppnade spaavdelningen 2014. Men att få utveckla produkten, modernisera men ändock ha kvar känslan och herrgårdsmiljön. Det är unikt. Att ha en vinstdrivande verksamhet som behåller sin historia. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser att besökarna kommer tillbaka. Återvändande kunder är fantastiskt och bästa kvittot. Nu har vi golfen att luta oss emot samt spaavdelningen, så vi har bra med gäster året runt. Tidigare var det några få helggäster och under vinterhalvåret var det låg beläggning. I dag har vi 250 bäddar fördelat på 103 bäddar och 250 platser i herrgårdens restaurang. 

– Nu firar vi för att herrgården varit hotell i 100 år och att vi som familj drivit verksamheten i 60 år. Vi firar egentligen hela året men på söndag blir det 20-talstema med familjen, goda vänner, leverantörer och övriga inbjudna. Vi blir 150 personer och det börjar med afternoon tea och bubbel med inramning i 20-talstema. Till kvällen klär sig gästerna i Gatsby-kläder med fjädrar och glamour. Även meny och tillhörande dryck är tidsenligt, och underhållningen såklart. Så festen på söndag är genomtänkt. 

Vad gör Hans Edberg helst när han inte är på herrgården?
– Golf. Men det är i och för sig på herrgården…. Jag älskar padel, så det spelar jag minst två gånger i veckan. Gillar att vara med kompisar, middagar, resor och jag älskar idrott. Då särskilt HV 71, som jag följer väldigt noga. Jag är fortfarande golfinstruktör och jag hjälper min son Gaston. Tycker också att det viktigt att åka runt och prova andra anläggningar och se vad vi kan göra bättre, så det blir en del mat- och hotellbesök. 

Hur ser det ut här på Hooks herrgård om 20 år?
– Jag hoppas att herrgården lever vidare med kommande generation Edberg, avrundar Hans som under söndagseftermiddag, och kväll, firar 60-årig Edberg-era och herrgården som 100-årigt hotell… 

  [1/7]

  [2/7]

– Det är en livsstil att bo, arbeta och ha sin fritid här på herrgården, säger Hans   [3/7]

  [4/7]

– På söndag blir det festligt när vi firar 100 år som hotell och 60 år i familjens ägor.  [5/7]

Foto: Hooks Herrgård  [6/7]

Från 70-talet. Foto: Hooks Herrgård  [7/7]

Herrgårdens historia sträcker sig tillbaka ända till 1300-talet, då namnet för första gången nämns i historiska dokument. Adelsfamiljen Stedt tog över på 1700-talet och började de förändringar som syns idag; flyglar och salonger och den ståtliga huvudbyggnaden. På adelmässigt sätt hölls tjusiga bjudningar och kungligheter var ofta gäster. 

Åren gick och 1923 blev herrgården pensionat. Friherrinnan Lillemor Åkerhielm och Rudolf Isoz hade tagit över rörelsen och byggde år 1934 en av herrgårdens allra viktigaste element. Golfbanan. Till en början med fyra hål, inte konstigt att golfen nästan har en kultstämpel på herrgården. 

På 60-talet klev nuvarande ägarna in, familjen Edberg. Med golfklubban i högsta hugg tog Sigvard Edberg, med stöd av Steiner Öster, över herrgården. Och trots att folk tydligen trodde Sigvard fått en ”knäpp” började han bygga konferenslokaler och bestämde ”här ska spelas golf och konfereras” och så blev det. 

Barbro och Stefan Edberg tog över driften 1977 efter Stefans föräldrar och i dag är sonen Hans Edberg vd på anläggningen.

Drömmarna stannade inte vid konferenser och golf. Arkitekt Per Öberg ritade ett 1 300 kvadratmeter stort spa som sedan 2014 vilar vid herrgården och Hokasjön. Familjedrömmen står och fortsätter utvecklas. Herrgårdens vd Hans Edberg tillhör den tredje generationen. I dag har Hooks herrgård 103 hotellrum och 20 konferenslokaler, golfbana och spaanläggning. 

Taggar

Dela


Läs mer

Festligt när Hooks Herrgård firade

4 reaktioner på Hooks Herrgård jubilerar: ”Ett arv som ska förädlas och utvecklas”

Så fint och välskött, jättehärligt att återkomma varje år. En idyll vid sjön👌

Jättebra artikel och verkligen bra jobbat med Hooks herrgård som blivit ett omtalat spa runtom i landet. Kul om verksamheten kunde växa med ytterligare aktiviteter. Vad vet jag inte men det kan andra säkert fylla på med. (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *