Nyheter

Hundar angreps av lodjur

Nyheter Under förmiddagen inträffade ett lodjursangrepp på två hundar utanför en fastighet på Köpet utanför Bratteborg

Hundägaren Olof Jonsson berättar: 

– Jag hörde att det var något utanför huset och när jag tittar ut så ser jag mina hundar bråka med något. När jag gick ut så såg jag tofsarna i öronen och konstaterade att det var ett lodjur som var i kamp med mina hundar. Det var otäckt och lodjuret kan inte vara friskt. Jag ringde Länsstyrelsen och de lovade skicka ut jägare. En av mina hundar blev skadade och vi får uppsöka veterinär här nu under förmiddagen, säger Olof. 

Linda Andersson är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen och bekräftar Olofs anmälan. 

– Länsstyrelsen är på den aktuella fastigheten just nu och dokumenterar, och spårar lodjuret, med anledningen av det som hänt och att det kan röra sig om ett skadat eller sjukt lodjur. 

– Lodjurstammen ökar generellt i länet vilket vi sett när vi gjort inventering för att hitta honor som fött ungar. Det är inget ovanligt med lodjur här i länet. 

– Det förekommer lodjursangrepp på hundar, ungefär två per år, men då handlar det om jakthundar som har drivit lodjur i skogen under jaktsäsong, inte att lodjuren kommer till hundar nära fastighet. Vi ska under dagen försöka få lite mer klarhet i vad som hänt, berättar Linda Andersson. 

Arkivbild

Taggar

Dela


3 reaktioner på Hundar angreps av lodjur

Under åren 1997 till 2015 var vi i skogarna mellan Jorarp och Ammelund och minst en gång i månaden såg vi lodjur.
De var aldrig rädda för hundar, människor eller hästar.
Och vi hade aldrig några besvär av dem heller.

Vad var det för hundras? Sedan undrar jag om observationsavståndet. Jag ser lodjur då och då, men har aldrig noterat tofsarna. Det är liksom annat som fångar blicken. Man måste vara nära för att se några tofsar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *