Nyheter

Hunddagiset i nya lokaler

Nyheter I veckan öppnade Maritha och hennes medarbetare upp dörren för det nya hunddagiset i Vaggeryd.

Innanför ytterdörren fanns en liten nyfiken vovve  [1/8]

Lite go mat och ett gosedjur  [2/8]

Fått med sig en egen fåtölj i boxen  [3/8]

Här kommer rastgården att anläggas  [4/8]

I fickan hade Anna-Lena lite godis såklart...  [5/8]

...sitter man fint får man ta del av det mumsiga hundgodiset  [6/8]

Ceta trivs på Hunddagiset  [7/8]

Anna-Lena Persson, Sazzy Nilsson och Maritha Bengtsson tar emot oss utanför Hunddagiset i Vaggeryd. Strax bir det promenad för schäfrarna Scala och Ceta  [8/8]

Den gamla lokalen norrut stängdes ner den 14 december och där arrenderade det sociala företaget ”Hunddagiset” marken med tillhörande byggnader. Modulerna vid Hermes Väg flyttades mellan jul och nyår och snickarna har jobbat hårt med att få lokalerna och hundboxarna klara till 13 januari. Därefter var det målning innan länsstyrelsen gjorde inspektion förra veckan. Vi har varit på besök i nya Hunddagiset.

– Vi har 15 boxar och 21 hundar inskrivna i dagsläget. Äntligen är vi igång, säger verksamhetsledaren Maritha Bengtsson lättad.

Hunddagiset har en kölista…

– Antingen ringer eller mejlar man till mig. Då hamnar hundägaren i en kölista. I dag har vi åtta hundar på kö. Vi behöver mer utrymme, och kommer få det framöver också, förhoppningsvis. Eftersom vi är enda hunddagiset i kommunen, och många inresande arbetare till vår kommun, kommer husse och matte från olika delar av länet, berättar Maritha Bengtsson.

– Först får man komma på besök hos oss och hunden får en ”provtid” på sig för att se om hunden trivs. Vi säger dagis. Här lekar och gosar vi, samtidigt som vi tränar med hundarna. Man kan ha sin hund här på antingen heltid eller halvtid. Vissa hundägare kanske behöver en tillfällig plats på grund av sjukdom eller renovering i hemmet och då kan vi vara behjälpliga. Men det går förstås bara om vi har boxar lediga. Vi har faktiskt haft fullt under hela hösten.

– Det är bara roligt och positivt att bli utskälld på jobbet, konstaterar Maritha som har gjort iordning en liggplats på sitt kontor för en liten vovve…

Vid de nyrenoverade boxarna finns bild på vem som bor i just den boxen. Husse och matte har lämnat någon go fåtölj eller annat sovunderlag för att vovven ska känna sig hemma och att det ska ”lukta som hemma”. Maten står hundägarna för då en del av hundarna har specialmat.

Hur ser en dag ut på hunddagiset?

– Vi öppnar 05.45. Då kommer Puff. Alla skålar fylls med färskt vatten. Sedan kommer Wilma strax efter klockan 06.00, sen rullar det på. Klockan 08.30 är första promenaden, som görs i omgångar med samtliga hundar. Eftermiddagspromenaden är vid 13.30. Där emellan är det förstås mycket gos och mys, berättar Maritha Bengtsson.

Hunddagiset ser fram emot nya lokaler. Det finns ett förslag på ytterligare 300 kvadratmeter, då det behövs fler boxar, personalrum, kök och omklädningsrum.

– Skönt att få vara på plats. Vi har ett bättre läge här tycker vi. Mindre trafik, inte bara asfalt som vid tidigare plats, och ett skogsområde intill, säger Maritha Bengtsson.

Maritha har i dagsläget sex personer som tillsammans driver hunddagiset.

– Eftersom vi är ett socialt företag anställer vi personer som är långt ifrån arbetsmarknaden. Alla bär på en ryggsäck som kommer hit och att få något i sitt cv är värt mycket, berättar Maritha.

När vi är på hunddagiset träffar vi River Syrén. Han gör sin APL (reds anm; arbetsplacerad lärdom) från lantbruksskolan Segerstad och praktiken ingår i hans utbildning.

– Det bästa med min praktik här är att gosa med hundarna, kommenterar River.

Vad är det bästa med jobbet för de övriga undrar vi såklart.

– Man kommer ut och man får vara med hundarna, säger Anna-Lena Persson.

Ronja Grip: ”Hundarna, promenaderna, älskar djur. Har man en dålig dag kan man bara gå in och gosa med någon hund så blir allting bra”.

– Det bästa här är såklart hundarna men även mina arbetskamrater. Det bästa är också att har men en dålig dag så dömer hundarna inte mig, menar Sazzy Nilsson.

Länsstyrelsen gav förra veckan tillstånd till verksamhet. När inspektionen gjordes på hunddagiset kontrollerades  boxarnas storlek: hundens mankhöjd bestämmer antal kvadratmeter i box, belysning, att det ska finnas fönster i varje rum och att varje box ska ha nivåskillnader för stimulering i boxen. Rastgården utomhus, som ska anläggas framåt våren, ska vara en 2 gånger 300 kvadratmeter stor uteplats.

Under vårt besök i dag gosas det extra mycket med Sigge, Zigge, Mythos, Puff, Mimmi, Stella, Frode, Wilma, Theo, Chilli, Enzo, Ceta, Scala, Milo, Lemmy, Joppe, Bella, Alice, Nelson, Jack, Teodor och Cosmo.

– Vi ser ett ökat hundägande i kommunen. När vaccinet kommer och hundägarna börjar jobba på sin arbetsplats igen så tror vi att telefonen går varm. Hundarna som är här i dag kommer, förutom vår kommun, från Gislaved, Vrigstad och Jönköping, avrundar Maritha och konstaterar att många pendlar in till kommunen för att arbeta.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Hunddagiset i nya lokaler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *