Nyheter

Hundfrågan 61: Vad ska jag göra?

Nyheter Marianne Blixt har en egen fråga som hon utvecklar denna gången.

Arkivbild

I dag har jag ingen fråga utan mer en tanke som slagit mig många gånger i samtal med hundägare.

Att känna sig otillräcklig, att inte veta vad som är rätt eller fel. Det är så många som vet hur det ska vara med hund. Det är trist att höra hundägare som gör sitt allra bästa och som i mina ögon har glada och lyckliga hundar, säger: Vad ska jag göra?

För det första jämför vi oss allt för ofta med andra. Det är helt omöjligt att få en rättvis bild av sitt hundägande då.

Alla har olika förutsättningar, även om vi har samma ras och samma kön, så är hundar fortfarande individer med stora skillnader.

Tänk till exempel på en sådan vanlig ras som golden retriever, den finns i lika många varianter som det finns hundar i den rasen.

Rasbeskrivningen säger att den är en god apportör, älskar vatten, matglad, vänlig mm.

Så den hundägare som köper en golden som inte är ”god” på något av detta, ja vad händer i huvudet på den stackaren? Otillräcklighet, vad gör jag för fel? Min hund gillar inte att apportera, den gillar inte att bada.  Då börjar problemlösandet i stället för att göra sådant som just den hunden gillar och har potential i att bli bra på. Det kan till exempel  vara agility, rallylydnad eller något annat, ja varför inte terapihund?

Det är ju det som är lite av kryddan med hundägandet, att hitta just det som både jag och min hund tycker om. Oftast är det ju så att tycker hundägaren om något så är det motivation nog för att hunden ska gilla det.

Att använda sunt förnuft i sitt hundägande är många som glömmer bort.

Kom ihåg att även hundar har dåliga dagar, ont någonstans, oroliga eller kanske känner att idag vill jag bara springa och busa. Lär dig läsa din hund, lär dig att förstå din hund så mycket som det bara går. Ta hjälp av någon du litar på om du känner att du behöver.

Skäms inte om din hund inte beter sig som du förväntat.

Kom också ihåg att träning ger färdighet, träna på det du vill att hunden ska kunna, då kommer den att bli bra på det. Får den bara träna på sådant du inte vill att den ska kunna, ja då kommer den att bli bra på det också.

Om du inte har någon specifik fråga så kan du mejla tips på sådant du vill att jag skriver om!

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *