Nyheter

Hundfrågan 74: Hunden i möte

Nyheter Marianne Blixt är tillbaka med sin hundfråga efter några veckors paus.

Hund i möte. Arkivbild

Veckans fråga kommer från Jennie som undrar: Hur gör jag för att min hund människor jag möter ska respektera min önskan att deras hundar inte ska hälsa på min?

Jennies fråga är en av många med ungefär samma frågeställning. Många frågar också hur man får andra människor att låta bli att hälsa på deras hundar, ropa på dem och så vidare.

Som vi vet så är det ju väldigt svårt att ”fostra” andra. Därför får vi själva se till att det inte är möjligt att de kan hälsa på hunden eller släppa fram sina hundar, vilket kan vara väldigt svårt.

Det borde ju rimligen vara så att folk respekterar om jag säger; Nej det ska inte hälsas. Då vill ju människan ha en förklaring, vilket oftast ställer till det ännu mer.

Så förhoppningsvis frågar den mötande om den får hälsa och då kan du säga nej. Frågar de inte utan bara går fram, ja då får du ställa dig emellan och säga, nej det är inte okej att hälsa.

När sedan frågan kommer: Varför, då svarar du bara därför och går vidare. Vilket är värst? Att människan du möter blir sur på dig eller att du får jobba extra med hunden för att någon annan envisas med att få sin vilja fram. Det du kan göra med din hund är att du lär hunden att den ska stanna hos dig vid möten av alla sorter, att den söker sig till din sida vid möten. Det är inte alltid så lätt.

Du kan träna skvallerträning: Du lär in att så fort någon kommer mot dig och vill hälsa så kommer den till din sida och väntar på att eventuellt få tillåtelse att hälsa. Du som släpper fram din hund till andra hundar, tänk på att den du möter kanske inte vågar eller hinner säga nej innan du släppt fram din hund.

Det kan finnas många olika anledningar till att just den hundägaren inte vill att någon ska hälsa på hunden. Respektera det, kräv inte en förklaring.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *