Nyheter

Hundfrågan 95: Om att hälsa – hundar emellan

Nyheter Marianne Blixt ger goda råd om hundar ska hälsa på varandra och i så fall hur.

Arkivbild

Veckans fråga kommer från Gunilla. Hur ska jag göra när mina vänner kommer hem till mig och släpper in sin hund till min? Det blir ett himla liv, de härjar vilt. Ibland blir en av dem sur, det blir lite gruffigt. Det känns ganska obekvämt att säga till mina vänner att inte ta med hunden. Hjälp, hur ska jag göra, hälsar Gunilla.

Den fråga du ställer, den får jag ganska ofta. Det är svårt att säga till vännerna att inte släppa ihop hundarna.

Det bästa du kan göra är att ni tar en promenad. Gå med hundarna sida vid sida, låt dem inte hälsa i koppel. Hundar ska inte hälsa på varandra i koppel. De lugnar ner sig när ni gått en stund, de har ju ”hälsat” på varandra och luktat av. När ni sen släpper in dem, då blir de oftast lugnare. Alla hundar är inte bekväma med att få in hundar i sitt hem. Känn av hur du och din hund vill ha det.

Jag får ofta många frågor om det här med att hälsa på andra hundar. Det vi ser är att alldeles för många hundägare tror att hunden mår bra av att hälsa på alla hundar de möter på en promenad, men det är egentligen helt tvärt om. Det finns en rad olika problem som händer när en låter ens hund hälsa på okända hundar i koppel.

Om hunden vant sig vid att hälsa på andra hundar skapar det stress och förväntningar. Efter ett par hundmöten blir hunden van vid att den ska hälsa så fort den ser en annan hund. Hundens förväntning att få hälsa är inte speciellt nyttig.

Kanske träffar vi en hund som inte vill hälsa, eller de gånger då vi inte har tid att hälsa, kommer alltid en konflikt att uppstå mellan ägare och hund. Hunden som är van vid att alltid få hälsa på andra hundar kommer att tycka att det är väldigt märkligt att reglerna har ändrats, och bli frustrerad.

Av detta kommer koppeldragande och gnäll och till slut skall, vilket gör att ingen hund brukar vilja hälsa. När vi plötsligt slutar med att hälsa, som hunden tycker om då blir ju hunden frustrerad. Frustrationen kan övergå till utfall. Då har vi en hund som gör utfall mot andra hundar.
Så tänk på att inte låta din valp hälsa på andra hundar i koppel, behöver de träffas så släpp dem lösa. Med hälsa menar jag, att du släpper fram din hund till den andra hunden så de får kropps- eller noskontakt!

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *