Nyheter

Hur förbereder vi oss inför samhällskris?

Nyheter Nästa vecka är det en nationell krisberedskapsvecka med många frågor som kan få svar.

På Miliseum finns en monter med "Krislådans" innehåll  [1/4]

Alija Bucuk, Marie Åkerbladh och Sven Engkvist berättar om kommande krisberedskapsvecka  [2/4]

Bra att ha hemma om strömmen går  [3/4]

Mat till alla, även djuren  [4/4]

Hur är du förberedd om krisen eller kriget kommer? Vad har du för beredskap hemma om elen försvinner i en vecka? Vad gör du när din vardag vänds upp och ner? Frågorna är många och under nästa vecka anordnas några aktiviteter för att väcka tankar hos kommuninvånarna.

För andra året i rad arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med början på måndag, en nationell krisberedskapsvecka. Även i vår kommun kommer krisberedskapsveckan märkas tydligt. 

– Vi vill höja medvetenheten om sin egen beredskap och vi kommer under veckan att anordna olika aktiviteter på biblioteken, Miliseum och Fenix, berättar Alija Bucuk, kommunikatör på Vaggeryds kommun.

Utanför Miliseum finns det möjligheter på torsdag eftermiddag för allmänheten att träffa FAK (Frivilliga automobilkåren) där man kan kika in i bandvagnen och testa fältköket. Inne på Miliseum finns det förnödenheter som en krislåda kan innehålla.

– Vi lämnar tips på vad man ska ha hemma om en kris uppkommer. Kom gärna förbi och se vad man behöver för att klara sig en vecka utan el exempelvis, säger Marie Åkerbladh, beredskap- och säkerhetsansvarig på Räddningstjänsten.

Intressant föreläsning av överlevnadsexperten Herman Geijer hålls på Fenix där han berättar hur man förbereder en katastrof och vad som händer när det oväntade händer.

Tidigare år har det pratats om att ha vatten och mat hemma för att klara 72 timmar. Nationellt från MSB är det nu ändrat till en vecka.

– Ändringen beror på säkehetsläget i världen. Vi ska vara förberedda om elen försvinner och att man då inte, exempelvis, kan betala med kort i affären, avslutar Marie Åkerbladh.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hur förbereder vi oss inför samhällskris?

Mitt upp i detta har vi direkt samhällsfarliga krafter som bekämpar vedspisar – vedspisar som kanske är nödvändiga för vår överlevnad. Vi har samhällsfarliga krafter som bekämpar kontanter och kontant betalning – samtidigt som krisberedskapen rekommenderar att man har just kontanter. Detta är bara två av flera alternativa exempel på hur de samhällsfarliga krafterna agerar i Sverige idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *