Nyheter

Hur länge överlever vi strömavbrott?

Nyheter Vi kan leva några dagar i skogen, men när man tittar i stadsmiljö när strömmen har gått får vi andra förutsättningar. Hur länge överlever vi utan ström

Hur överlever vi en längre tid utan el? Vi har tak över huvudet. Vi har sängkläder och gott om kläder. Information, vatten, värme, mat, sömn är fem behov som avgör hur du klarar en kris. Att ett längre strömavbrott kan ställa till bekymmer för oss alla är vi medvetna om, men vad ska vi göra om krisen skulle vara framme och vi får ett långt strömavbrott. Under krisberedskapsveckan och försvarsutbildarnas informationsträff i Skillingehus finns de flesta svaren.

– Det som gör att krisen är stark, ju mer onaturlig krisen är, så blir skräcken större. Det blir svårt att hantera, säger Marie Åkerblad som är säkerhet och beredskapsansvarig i Vaggeryds kommun.

Försvarsutbildarna föreläste i Skillingehus om överlevnad. Det kan handla om hur vi får reda på att elen är borta när telefonbatteriet urladdat. Finns det någon prognos för hur länge krisen varar. Får jag inte reda på de här information är risken  att vi tar förutfattade meningar. Mobilmasterna fungerar inte efter att reservkapaciteten är slut.

– Alltid bra att ha en radio som går på batteri, menar Klas Vigren på försvarsutbildarna. Viktigt att vi tar reda på hur kommunen informerar oss. Om nu inte radion fungerar och elen är utslagen. Hur kommer kommunen i kontakt med oss? Ta ut information till samlingsplatsen i skolan exempelvis.

Vatten är livsavgörande. Får vi inte i oss ordentligt med vätska är vår prestationsförmåga sänkt med 50%. Efter två till tre dagar är vi troligen helt utmattade. När strömmen går stannar pumparna i vattenverket.

– Viktigt att man har lite vatten på dunk, gärna fem liter per dag per person. Svenskt dricksvatten är så bra att man kan lagra det i flera dygn om det står mörkt och kallt, menar Håkan Cederlund på Försvarsutbildarna.

Om strömmen försvinner när det är vinter ute och det är kallt blir det besvärligt. Tempen sjunker snabbt. Samla hela familjen i ett litet rum. Det kanske finns ett fönster i söderläge som solen värmer upp på dagarna. Fördel om vägg mot grannen om om man bor i lägenhet.

– Se till att din bil alltid har halva bränsletanken ifylld. Om man alltid har en halv tank kommer man långt med, samt man kan använda bilen som värmekälla och radio. Med rätt adapter kan man även ladda sin tfn, tipsar Håkan.

– Stearinljus och fotogenlampor, ledljuslyktor och ledficklampor som tar väldigt liten energi är också nödvändigt att ha hemma vid ett strömavbrott, säger Håkan.

Håkan Cedergren från försvarsutbildarna pratade om strömavbrott

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *