Nyheter

Hur Ted blev smörgåsspecialist

Nyheter Vid Intresseföreningens årsmöte i Skillingaryd berättade Ted Engdahl om hur han kom till Skillingaryd.

Ted Engdahl berättade hur han kom till Skillingaryd inför årsmötesdeltagarna i Skillingaryds intresseförening

Ted Engdahl är född och uppväxt på Torpa i Jönköping och gick på Idas skolas livsmedelslinje.

– Jag har alltid varit glad i mat, vilket kanske syns, börjar Ted berätta med ett leende och fortsätter att han tog sommarjobb som fastighetsskötare och därefter på ett gym i Jönköping. Eftersom jag ville jobba med mat tog jag anställning i en livsmedelsbutik där jag var i 10 års tid, först med kolonial, därefter mejeri och senare finstyckning som jag har haft nytta av vid matlagning.

– Efter de här tio åren tyckte jag att något annat borde göras och eftersom data och IT var på tapeten sökte jag in på högskolan inom området. Pluggade i tre månader och det var det ena tråkiga ämnet efter det andra. Jag kände att jag måste jobba med det jag tycker är roligt. Sökte in på restaurangskolan i Grythyttan, sju mil nordväst om Örebro, vilket är en trevlig ort på sommaren, säger Ted.

– Drinktekniken var roligare än datatekniken minst sagt. Vår tenta var bevis på att vi kunde drinkrecepten. Vi läste mycket om vin, mikroklimat och jordmåner. Inom det området gjorde jag även ett engelskt certifikat där huvudsätet är i London. Efter avslutad utbildning fick jag jobb i kök på förskolan och senare ikealager och där stod jag ut ett halvår. Nu bestämde jag mig att jag måste göra något vettigt. Min syster bodde i Skillingaryd så jag kände till samhället lite. Tänkte på att göra smörgåsmackor, det kunde jag tillsammans med systern och lokalen på Skolgatan hyrdes och jag öppnade den 21 juli 2008, berättar Ted.

Ted trodde han skulle hinna ordna alla mackorna själv, men det gick inte. Först anställdes morsan Eleonor, sedan fick syrran och svågern hjälpa till…

– Anställde morsan redan efter någon månad och hon har varit med fram till pensionen. Efter två år flyttade vi till Storgatan och vi började med dagens lunch. Jag fick alkoholtillstånd och sedan började jag med det jag egentligen har velat hela tiden – dryckesprovningar. Det tog 10 år, men nu har jag det jag drömt om, säger Ted.

Varannan månad har Teds Smörgåsbutik provningar, whiskey och vin är det som varit populärast, men nu kommer även provningar med både rom och tequila.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *