Nyheter

Hyresgästföreningen besökte Lassalyckan

Nyheter Hyresgästföreningen i Vaggeryd och Skillingaryd har gjort en resa till Ulricehamn samt rundtur kring sjön Åsunden. Med subvention av fritidsmedel från VSBO kunde boende i det kommunala bostadsbolaget för en billig penning göra en minnesvärd lördagsutflykt.

Hyresgästföreningen på resa  [1/4]

Hyresgästföreningen på resa  [2/4]

Hyresgästföreningen på resa  [3/4]

Hyresgästföreningen på resa  [4/4]

Guiden Agneta Gertonborn klev på bussen i Ulricehamn och berättade kort om turen Gårdarna runt sjön som startades på 60-talet av Birgit Sparre själv, författare till nio böcker i romanserien Gårdarna runt sjön. Turen inleddes med en stadsrundtur upp till stadens sportcentrum Lassalyckan där världscuptävlingar i längdskidor ägde rum 2017 och 2019. Lassalyckan har fyra fullstora fotbollsplaner varav en värms upp med fjärrvärme under vintern. Fotbollshallen ägs av nio föreningar. Ishallen används av både hockeyklubben och konståkningsklubben och under dagtid av skolorna och allmänheten. På området finns också 26 fina boulebanor. Bussen vände uppe vid golfbanan som nu får en kortbana med sex håll förutom den 18-hålsbana som redan finns. I området finns träningsmöjligheter för såväl skidåkning, cykel och löpning och området är Vasaloppscertifierat.

Förmiddagsfikat intogs på Hotell Lassalyckan som ligger på samma plats som det ärevördiga Kurhotellet som tyvärr revs 1981. Färden fortsatte sedan till Skottek där slaget på Åsundens is ägde rum den 19 januari 1520 och där riksföreståndare Sten Sture d.y blev så illa skadad av en dansk kanonkula att han senare avled på Mälarens is. På väg mot Marbäck syntes den viltvattendamm där man för 25 år sedan hittade resterna av den så kallade Bredgårdsmannen som visade sig vara 9945 år gammal.

På Källebacka Säteri tog ägaren Lars-Erik Josefsson emot och berättade om gården som uppfördes i slutet av 1600-talet och som fick ytterligare en våning på 1700-talet. På övervåningen fanns vackra kakelugnar och 1700-talstapeter som tagits fram under många lager av tapeter med hjälp av äggula och franskbröd. Det ståtliga herrgårdsdasset med väntbänkar och sju platser besöktes också.

Färden fortsatte sedan genom Finnekumla och gårdarna Åsundsholm och Sjöred, som båda har anknytning till Birgit Sparre, passerades. Guiden berättade om Birgit Sparres spännande liv. En god lunch intogs sedan på Hofsnäs Herrgård och därefter fortsatte turen till Torpa Stenhus där 56-åriga Gustav Vasa hämtade sin tredje hustru Katarina Stenbock 17 år. Guiden berättade om Torpas historia, om människor som bott där och om Torpas Grå Fru och den inmurade flickan. De som hade både krafter och mod kvar togs sig ända ner till fängelsehålan och fick där veta mer  om straff och bödelns taxa förr i tiden.

Eftermiddagsfikat intogs på Torpa Café och sedan började färden tillbaka hem där guiden klev av i Ulricehamn och bussen fortsatte hem till Småland.

De 36 resenärerna var mycket nöjda efter en lyckad resa.

Text och foto; Hyresgästföreningen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *