Nyheter

I länet: Vi toppar bostadsbyggandet

Nyheter Det har byggts fler nya bostäder under den senaste mandatperioden, både i Vaggeryds kommun och Sverige. Men de nya bostäderna matchar inte nödvändigtvis efterfrågan varnar expert.

Newsworthy granskar tillsammans med Dagens Samhälle utvecklingen i alla kommuner under mandatperioden i ljuset av data. I den här publiceringen tittar vi närmare på bostadsbyggandet.

Byggnadstakten i Vaggeryd har ökat. Under den här mandatperioden har det i snitt byggts 158 procent fler nya bostäder per år än under föregående mandatperiod. Samtidigt har antalet invånare i kommunen också ökat med åtta procent på fem års sikt.

I landet som helhet har det byggts mer än under föregående mandatperiod. På riksnivå handlar det om 12 procent fler nya bostäder per år om vi tar befolkningstillväxten i beaktande.

Problemet är att utbudet inte matchar efterfrågan. Det menar Erik Stenberg som är arkitekt och forskare i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Man har inte byggt tillräckligt många bostäder som är överkomliga prismässigt. I storstäderna byggs det på dyr mark i lägen där bostadsutvecklare får ut mest vinst och då blir det dyra bostäder, säger han.

Merparten av alla nya bostäder som byggdes i Vaggeryds kommun under perioden 2019 till 2021 var lägenheter (64 procent).

Boverket genomför varje år en enkät där kommunerna får bedöma om det råder balans, över- eller underskott på bostadsmarknaden. I enkät angav 204 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden. Det gör även Vaggeryds kommun.

Det är ändå allt fler kommuner som upplever att bostadsmarknaden är i balans. I 2017 års enkät var det över 250 kommuner som upplevde att det fanns för få bostäder i kommunen.

Det är framför allt storstadsregionerna och högskolekommuner som fortsätter rapportera underskott. Det finns också en betydande skillnad inom kommuner. Fyra av fem kommuner svarar att det råder brist på centralorten eller i innerstan, medan situationen generellt är bättre i övriga delar av kommunen.

I Vaggeryd rapporterar kommunen underskott centralt och balans på bostadsmarknaden i andra delar av kommunen.

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Taggar

Dela


5 reaktioner på I länet: Vi toppar bostadsbyggandet

”Byggnadstakten i Vaggeryd har ökat. Under den här mandatperioden har det i snitt byggts 158 procent fler nya bostäder per år än under föregående mandatperiod. Samtidigt har antalet invånare i kommunen också ökat med åtta procent på fem års sikt.”

– Är det inte lite skev beskrivning att ställa det emot befolkningsökningen?
Man måste väl ändå utgå från om det är underskott på bostäder från början, för inga bostäder står ju tomma i vår kommun, har man stort underskott har det ju inget med befolkningsökningen att göra, som även står senare i texten.

”Boverket genomför varje år en enkät där kommunerna får bedöma om det råder balans, över- eller underskott på bostadsmarknaden. I enkät angav 204 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden. Det gör även Vaggeryds kommun.”

En dryg mandatperiod tillbaka hade vi inte många tomter tillgängliga heller, så det är bra att det utvecklas.

Det skulle väl byggas östra strand, väster om västra strand, Stenvadet, utökning av nya Sörgårdsområdet bland annat.
Hade vart trevligt om kommunen gjorde några trevliga parker också i våra städer och förbättrar miljön runtikring rent allmänt.

Härligt att något fungerar i denna kommunen dock synd att styrande inte kan ta åt sig äran.

Vart tog östra strand vägen i Vaggeryd. Stort projekt med massa radhus, villor, lägenheter, förskola? Bo ett med skogen tror jag det hette!

Detaljplanen har tagit lång tid men under fjärde kvartalet i år beräknas den antas. (Om inte något överklagande kommer in kan vi komma igång under 2023)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *