Nyheter

Idrottsplatsernas framtid i fokus

Nyheter Frågan om Movalla och Vaggeryds IP får en ny rundtur den kommunala världen

Diskussionen om idrottsplatsernas framtid och fortsatta utveckling ska, enligt förslag till kultur- och fritidsnämnden, genomföras av förvaltningen tillsammans med respektive idrottsplatsstyrelse. I botten ligger den idrottsplatsutredning som gjordes för några år sedan och som det har varit tyst om men som verkar finnas med i det underlag som ska ta fram en långsiktig lösning. Enligt förslaget ska ett underlag presenteras i september månad.

En springande punkt kring idrottsplatsernas framtid torde fortsatt vara frågan om driften. Ska den vara kommunal, via föreningarna, stiftelser eller någon form av entreprenad. Frågan ska nu bli en del av det underlag som man vill ska ärendet att funderingar till klara besked.

Med tanke på de turer som har varit med styrelseavhopp och interimsstyrelser så har man en grannlaga uppgift framför sig.

Taggar

Dela


24 reaktioner på Idrottsplatsernas framtid i fokus

Kommunen är väl vi skattebetalare som driver med skatter,eller har jag fel? Ni i kommunen är väl avlönade med skattepengar.

Tyvärr har vi fått ta till medlet och skriva interpellation och att skrika då berörda inte lyssnat eller svarat på frågeställningarna. Det borde du förstå om du läser min text ovan om vad som hänt. Hade man dag 1 haft en dialog så hade vi inte varit där vi är i dag. Men nu har man skapat denna debatt genom att ej svara på frågor och jag ser personligen fram emot konsekvenserna utav detta handlande för konsekvenser kommer det bli om man lyssnar på folket som bor i kommunen. Nu kvarstår räknandet på ekonomiska förlusten, medlemstappet med mera som jag förutsätter att kommunen ger föreningen då det är de som tagit beslutet! (vilket hade varit i ett annat läge om bara kommunstyrelsens ordförande hade släppt prestigen)

Michel, det låter väldigt märkligt. Jag lovar att gräva mer i detta, rätt ska vara rätt. Jag vet att ni är en livaktig förening, jag hoppas att ni kan få ihop verksamheten även i framtiden.

Trim har en privat aktör och numera nedlagt men det är inte frågan utan en del har svårt att se skillnad på privat och kommunal verksamhet. Är olika rekommendationer som gäller helt enkelt. Naturligtvis är jag övertygad om att Waggeryds Atletklubb skulle kunna bedriva sin verksamhet på ett säkert sätt. Nu har vi de lustiga rekommendationer vi har och får förhålla oss till dem. Jag förstår att föreningarna tappar medlemmar men tyvärr gäller det över hela linjen och jag hoppas att vi kan öppna upp som andra länder planerar för. När jag var barn lärde jag mig att skrika sällan gav önskat resultat men en sak lärde mina föräldrar mig: Som man bemöter andra vill man själv bli bemött. Funkar fortfarande.

Annelie, det framgår nog ganska klart att vi är överens om första delen. Kanske av olika anledningar, men stat, region eller kommun ska inte lägga sig i föreningars verksamhet så länge de följer de rekommendationer som finns. Det ansvaret har av staten förlagts till RF, Riksidrottsförbundet.
Vi har ett antal föreningar i kommunen, ett stort antal i landet, där skattebetalarna får betala elitsatsningar. Det ger sämre vård, sämre skola, sämre omsorg. Så kan vi inte ha det.
I vissa fall kan till och med med en förening gå fel. Kolla historiken runt Vaggeryds Handbollsklubb och Skillingaryds Innebandyklubb som exempel. Föreningarna har haft många tuffa år efter att styrelsen gett sig hän i ekonomiska åtaganden mot spelare. Jag har en skuld i detta också, men har lärt mig.
Å andra sidan har föreningen jag är aktiv i också gett bidrag till dem som kan nå en Europa- eller världstopp, samtidigt som fokus är på alla dem som tycker att golf är det roligaste som finns. Vi har satsat pengar på att få de bästa i sin kategori till kommunen. Helt utan skattepengar.
Det kan man göra om man vet vad man har för mål. Målet är alltid bästa värde för pengarna för dem som valt att vara med i klubben!
Det sista du skriver förstår jag inte, menar du att vi ska ta pengar från skolan för att satsa på vadå? Det bästa det offentliga kan göra för föreningslivet är att kratta manegen vad det gäller enkla regler. Då kan de engagerade göra det de vill, inte lägga timmar på administration pådyvlad av kommun eller stat.

Mats får försöka vara tydlig, men vad jag försökte säga var att det finns elitsatsningar i vår kommun som inte skapat ekonomisk katastrof i föreningarna. Vad jag mer sa är att vi som politiker ska ha ett gott samarbete med alla våra föreningar, de gör ett fantastiskt jobb för våra unga och äldre. För mig är inte elitsatsning i centrum, utan allas förutsättningar till en bra fritid både utifrån sina förutsättningar fysiskt, intresse och ekonomi. Ska pengar tas från skolan så är svaret nej. Vi kan börja med att säga nej till privatiseringar i våra välfärdstjänster som flyttar ut våra skattepengar till skatteparadis.

Mats din första fråga kvarstår hos din partikamrat. Jag har en klar uppfattning att beslutet var felaktigt. Står fast vid det. Vad jag vänder mig emot är när Lars Seger säger föreningarna har inte råd med satsningar,man har prövat och det blev ekonomisk kris. Vad jag försökte framföra är att det sker elitsatsning utan ekonomisk kris. Detta genom föreningar och deras eldsjälar. Och om du tycker jag är taggig så är det okej. Men jag står fortfarande fast i min övertygelse om samverkan mellan kommun och våra ideella föreningar. Och våga vara visionär

Annelie, varför ha taggarna utåt? Lars är ju en eldsjäl. Det jag undrar är om kommunen ger sig in i sådant de inte har med att göra? Kan kultur och fritid vara myndighetsutövare i fallet med atletklubben?
Som ordförande i kommunens största förening vet jag att Riksidrottsförbundet ger rekommendationer till specialförbunden, specialförbunden ger rekommendationer till klubbarna, som i sin tur är ansvariga för den verksamhet som bedrivs. Ingen annan. Om någon annan går emellan blir det ohållbart.
Du och Lars pratar förbi varandra när det gäller elitsatsningar, nästan så man kan tro att någon gör det medvetet.
Varje förening gör vad den tycker är bäst för sina medlemmar, dock ska aldrig skattepengar finansiera elitsatsningar, de måste stå på egna ben. Det tror jag är vad Lars menar och jag tror du håller med om det.

Mats överförmynderi är rätt ordval i detta fall. Jag fick ett samtal 21/12 där man informerade om att regionen/kommunen beslutat att stänga vår förening. Ett kort snabbt möte med berörda hade varit mer demokratiskt då vi hade vid denna tidpunkt kommit fram till samma beslut. Men sedan under resans gång så har de blivit alltmer patetiskt utav beslutande då fakta kvarstår. Trim i Skillingaryds sporthall hölls öppet, man hänvisar till Jönköping som inte heller stämmer då de har en exakt likadan förening som inte stängt i en kommunal anläggning.
Medlemmarna flyr till andra gym i och utanför kommunen med konsekvens att smittan kanske dras in i kommunen?
Jag har även kopierat Folkhälsomyndighetens råd till gym/föreningar och skickat till beslutande där man kan utläsa cirka 10tiopunkter med råd hur man ska gå tillväga då jag tror att berörda inte läst dessa rader. Tilläggas ska att Folkhälsomyndighetens råd hade Waggeryds Atletklubb redan uppfunnit innan pandemin. Men man har duckat/svamlat och inte svarat på en enda fråga utan enligt mig bara läst en mening hos Folkhälsomyndigheten att stänga icke nödvändiga kommunala aktiviteter…
Ser fram emot mars månads kommunfullmäktige där jag och många med mig ser fram emot ett svar.
Personligen hade jag svarat: Vi tänkte lite fel och det blev inte riktigt bra detta…

Lars Seger jag blir beklämd när jag läser din syn på föreningslivet. Jag förutsätter att du som ledamot i kultur och fritid känner till att i vår kommun har vi ett antal elitsatsningar. Boxning, skytte, kroppsbyggare, skidor, starke man som även waggeryds atlet klubb stod värd för i SM 2016 har säkert missat några sporter och satsningar.
Jag är uppväxt med en pappa som brann för sin förening (Skillingaryds IS) vill hylla alla eldsjälar som skapar möjlighet för oss kommuninvånare att få ett rik utbud av olika idrotter och aktiviteter. Och jag som socialdemokratisk politiker hoppas vi kan bygga Vaggeryds kommun än starkare tillsammans med föreningslivet. Vaggeryds vision 2030 Här ger vi plats för att göra skillnad. Värdegrund Idéer blir verklighet , alla har betydelse. Jag tror på föreningslivet, visionen och värdegrunden. Vad tror du på Lars Seger?

Jag blir beklämd när en socialdemokratisk politiker inte förstår vad som skrivs! Vet mycket väl om att kommunen har elitsatsning för medlemmar men det kräver inte så mycket från kommunens sida i ombyggda anläggningar eller hur? De anläggningar vi har är Movalla och Vaggeryds Idrottsplats som klarar de krav som förbunden har gällande arenorna beskaffenhet. Du vet nog mycket väl vad Jönköpings kommun och dess skattebetalare fått lägga ut för att Husqvarna FF och Jönköping-Södra ska kunna få spela på sina arenor. Eller hur? De elitsatsning som enskilda gör och även når viss framgång med är mer på individuell nivå, de klubbar som sysslar med lagidrott i kommunen har samtliga fått ekonomiska bekymmer när resultaten uteblev som du nog vet. Att vårt föreningsliv är format av ideella krafter vet jag mycket väl genom ett kvarteret av eget ideellt arbete i diverse föreningar. Jag tror inte nånting utan jag jobbar för att hela kommunens föreningsliv ska kunna utvecklas faktiskt, det finns mer föreningar än Waggeryds Atletklubb som har problem på grund av coronan.

Nya dörrar/portar, fönster skulle behövas på movalla med. Skulle se inbjudande/attraktivare ut även för de som kan tänka sig flytta hit.

Jag är inte i detalj insatt i vad som är problemet att släppa in Waggeryds Atletklubb i sin lokal.
Jag konstaterar dock att det inte är kommunens sak att hindra Waggeryds Atletklubb i att ha sin verksamhet. Klubben måste vara den som tar ansvar för att träning genomförs i covid-restriktioners anda. Kommunen hyr ut lokaler till Waggeryds Atletklubb, inget annat.
Lars, kan du förklara var problemet ligger?

Problemet är Folkhälsomyndighetens och regeringens planlösa restriktioner helt enkelt. Om man inte ska följa deras rekommendationer så vet jag inte vad man ska följa faktiskt, men lugn för det kan ändra sig igen.

Oj vad våra nuvarande politiker och tjänstemän känns trötta och icke inspirerande. Vaggeryds kommun växer och befolkningen kommer att ställa högre krav på kultur/fritid. Man kan bara hoppas på att vi skattebetalare finansierar rätt tjänstemän som jobbar för oss.

Tack Lars exakt så är min teori att du/ni vill ha ut oss från kommunala anläggningen då enligt mig vi kräver saker och utvecklas, vilket enligt egen erfarenhet icke skall ske. Jag kan citera en chef i kommunens verksamhet som lyder ”det är bra som det är”. Det speglar hur man resonerar. Sedan är inga andra föreningar konkurrensutsatta som vi då våra medlemmar går till privata aktörer. Eller vet du något som inte jag vet Lars? Waggeryds IK och Skillingaryds iS kanske tappar medlemmar till privata fotbolls- och ishockeyföretag.

Nu får du faktiskt läsa vad jag skriver. Ni hyr i dag lokaler av kommunen och har gjort så ett bra tag, eller hur? Var ni vill hyra är upp till din styrelse faktiskt, vad jag vet vill ingen att ni ska flytta mig veterligen. Vill ni hyra privat så är det faktiskt upp till er och ingen annan. Att man ligger lågt med diverse renoveringar har sin förklaring i att man inte vet vad som ska ske med simhallen etcetera och frågar du mig så bör vi riva den och bygga en ny för renovering blir för dyrt helt enkelt. Konstaterar att din teori inte stämmer med verkligheten. Vet ej om de som spelar bandy och ishockey i våra klubbar spelar nu för det lades ner seniorsäsongen, bandysäsongen blev inte av och ishockeyn slutade väl runt jul för seniorverksamheten mig veterligen.

Största problemet som jag ser det är att anläggningar/lokaler äga av kommunen och hyrs av föreningarna.
Det spelar ingen roll om att kommunen säger att det inte finns utrymme för elitsatsning, det är inte det som spelar roll. Vi måste få rätt förutsättningar oavsett förening, oavsett tillhåll.
Om inte kommunen är intresserad av att lägga ner resurser så är det bättre att det blir föreningarna som driver och sköter anläggningarna med stöd av kommunen, fungerar bra i Jönköping. Nu händer det ingenting..

Idrottsplatser? Vi andra föreningar med utmaningar även ifrån kommunens motarbetande kommunalråd som tidigare artiklar berörts. Kultur- och fritidsnämnden diskuterar bara idrottsplatser och Movalla! Skall citera från en som satt med senaste mötet ”elitsatsning har kommunen inte råd med”. Ursäkta: Waggeryds Atletklubb exempelvis har har haft flera elitsatsningar som har kostat kommunen noll kronor men har satt Vaggeryd på kartan internationellt och nationellt.

När du ändå är ute och skarvar sanningen så kan jag säga som det är. Det var nämligen jag som sa detta, men inte att kommunen inte har råd utan att klubbarna inte har ekonomin till det. De har försökt med ekonomisk kris som följd. Att sedan inte kommunen har pengar till att bygga om arenor för elitverksamhet är helt klart, men det är en ickefråga och lär så förbli ett antal år framåt.
Sedan är det inte bara Waggeryds Atletklubb som fått avbryta sin verksamhet utan de flesta idrottsföreningar, så ni är inte något ovanligt i det fallet. Att det är konstiga rekommendationer är vi nog helt överens om. Det är väl ingenting som hindrar Waggeryds Atletklubb att hyra andra lokaler av den privata sidan vad jag vet? Men då får ni nog räkna med en rejält högre hyra, fast då gör ni som ni vill med den lokalen.
Sedan tror jag andra föreningar har precis samma problem som ni har, fast de lägger nog energin på att överleva föreningsmässigt. Det är ju lite intressant att ni tycker att kommunen ska bryta mot de rekommendationer som folkhälsomyndigheten och regeringen satt upp. Det har jag inte hört från någon annan förening. Jag säger som statsministern: Håll avstånd, tvätta händerna och håll ut!

Movalla betyder mycket för många barn/ungdomar och vuxna.
Börja med att vårda den, det ser bedrövligt ut både på in- och utsidan.

Ishallen skulle behöva målas om, gult och brunt? Kanske var modernt och gick med lagets färger förr men det borde definitivt gå att ”hetta” upp. En tydlig skylt ”Movalla Idrottsplats” i stället för Skillingaryds ishall. Finns inget förutom folkmun och förbundssidor som säger att anläggningen heter Movalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *