Nyheter

Ilska över sin stängda gata

Nyheter Att det sedan i maj månad varit avstängt och uppgrävd gata vid Idrottsgatan i Skillingaryd har nu fått fastighetsägare att ilskna till ordentligt och tålamodet tog slut för länge sedan. Här berättar boende sina upplevelser och vatten- och avloppschefen svarar och förklarar.

Sedan i maj månad har Idrottsgatan och Lindgatan grävts upp och rörbyte har gjorts.

– Jag är rätt så ursinnig. De har stängt av vårt vatten ett flertal gånger. Blockerat infarten till vårt hem så att vi har fått parkera hos grannen ovanför, fått fråga om lov att springa över deras trädgård för att kunna ta oss hem. Vi har inte fått våra soptunnor tömda och vår post har blivit slängd av Postnord då gatan har varit blockerad och de inte har kunnat ta sig fram. Detta har medfört förseningar av olika räkningar som fått till följd av mindre trevlig instans som påföljd, säger Annah Andersson.

– Vi har även fått vårt vatten totalt avstängt då vi inte har fått räkningar på grund av detta ”bygge” som nu har kostat oss, förutom ordinarie faktura samt förseningsavgift, dessutom 1 000 kronor extra för att kommunen skulle koppla på vattnet igen efter avstängning. När vägen nu stängdes av igen, efter att ha varit öppen en månad, får vi besked via messenger av en maskinarbetare , alltså inte av någon på tekniska kontoret. Igår var det samma visa igen. Gatan är avstängd, ingen information från någon. Och jag har parkerat hos grannen ovanför… igen, berättar Annah.

– Nä, Vaggeryds kommun borde skämmas riktigt ordentligt för utebliven information och egentligen borde de ersätta oss för allt arbete det har givit oss med vad kommunens rörbyte har ställt till med för oss boende utmed gatan, avslutar Annah.

Kommunkommentar
Vid tekniska kontoret är Teo Magnusson Bejving vatten- och avloppschef och han kommenterar;

– Ledningsförnyelseprojektet på Idrottsgatan är ett stort projekt som vi räknade med skulle ta lång tid. Vi har förnyat huvudledningar för spill- och dricksvatten samt dimensionerat upp dagvattenledningarna i gatan. Utöver detta har vi även förnyat alla serviser som går in till respektive fastighet. Markförhållanden på Idrottsgatan har dessutom varit mycket berg, mer än vad vi hade kunnat förutse, som har försvårat arbetet tidsmässigt. Sedan har inte hela Idrottsgatan varit avstängd i ett halvår utan avstängningen har flyttats i samband med ledningsarbetet blivit utfört, för att minimera driftstörningen vid fastigheterna utmed sträckan. Vattnet har inte varit avstängt i ett halvår utan det har skett planerat och fastighetsägarna har fått information kring detta. Avstängningarna har skett under dagtid när arbetet har pågått, berättar Teo Magnusson Bejving.

– Att fastighetsägarna utmed Idrottsgatan inte har kunnat parkera vid sin tomt kan jag förstå att det är frustrerande och det beklagar vi för. Men detta är en störning som boende helt enkelt får acceptera temporärt. Maskinerna och rörläggarna måste få arbete fritt, säkert och på ett sätt som inte riskerar deras egna och fastighetsägarnas säkerhet, fortsätter Teo.

Att soptunnan inte blivit tömd hos fastighetsägarna kan tekniska kontoret förstå då det har varit svårt för entreprenören att komma intill och tömma den specifika soptunnan, med vad gäller sophämtningen och postutdelning hänvisas till respektive entreprenör. Igår var det ny avstängning av gatan och då var det företaget som jobbar åt Vattenfall som förnyar en sliten högspänningsledning och kablage till gatljuset som var orsaken till avstängningen.

– För att vattnet ska stängas av till en fastighet som inte betalar sin faktura krävs det först en påminnelse. Betalas inte påminnelsen går fakturan vidare till inkasso och betalas den inte då kommer det ett krav om avstängning till fastigheten. Den här processen tar inte en dag utan snarare närmare 100 dagar innan vattnet stängs av, säger Teo och även nämner att boende utmed aktuella gatan har blivit informerad om projektet och dess innebörd innan arbetet påbörjades samt att en lapp med information i deras brevlådor lämnats ut med kontaktuppgifter om boende önskade mer information kring projektet.

Själva ledningsarbetet är i varje fall klart på Idrottsgatan. Nu väntar asfaltering som delvis har påbörjats den här veckan. Tekniska kontoret arbetar med en va-plan där en del är ledningsförnyelse, alla ledningar har en livslängd. Nu när nya vatten- och avloppsledningar nu kommit på plats på Idrottsgatan lär det dröja 50 år tills nästa gång, vilket är en ungefärlig livslängd på va-ledning.

– Vi ser gärna att boende hör av sig till tekniska kontoret om det uppkommer några problem så att vi kan komma med lösningar och åtgärder. Men så länge vi inte hör något från fastighetsägarna förutsätter vi att allting är bra, avslutar Teo.

Arkivfoto från juni månad.

Taggar

2 reaktioner på Ilska över sin stängda gata

Hur tråkigt det än är så är det ju ett eget ansvar att betala sina räkningar även om de inte kommer i brevlådan som förväntat. Här kan man ju ifrågasätta om kommunen inte hade kunnat sätta ut temporära brevlådor för de berörda vid vägen samt gett husägare möjlighet att ställa soporna vid Åkersvägen då de ändå avläsas med chip.

Intressant att just detta med den sena betalningen på fakturan blev så intressant. Man kan tycka att både post och sophämtning borde ordnats på ett bättre sätt än det gjorde. Särskilt efter 3 samtal från olika boende om just detta till tekniska kontoret. Lindgatan, alltså den gatan innanför Idrottsgatan, har varit avstängd avsevärt längre än Idrottsgatan och även då en liten öppning fanns mellan ”bommarna” så åkte Postnord förbi. Boende på Idrottsgatan har inte drabbats lika hårt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *