Nyheter

Imorgon avgörs gränsen

Nyheter "Det finns kilometervis med information att skriva om i ämnet buller ifrån vindkraftsverk, så nedan har jag gjort ett försökt att koka ner allt till ett mer lokalt förståeligt minimum". Läs Ken Fricks insändare här. Imorgon avgörs bullergränsen vid kommunfullmäktige

Arkivfoto; Imorgon avgör kommunfullmäktige bullergränsen

Öppna kartan här.

Där har ni verkligheten och effekten av att välja mellan 40dbA grön linje eller 35dbA gul linje.

Vi är i vår egen kommun och gårdarna som råkar värst ut heter Mörkhultet AA och Lilla Lund Z. Verk 10 och 11 ligger för dessa väderstreckmässigt väldigt illa till, plus att de är alldeles på tok för nära. Jutabygget Y, ligger något lite bättre väderstrecksmässigt, men också för nära.

Det finns inte en chans i världen att detta kan bli bra trots att beräkningsmodellerna säger att det går. I insändaren i VN som gällde Gislaved/Tranemos nya park talar man om avstånd på 1200m och med katastrofala oljud som följd. Här har man förstås använt samma beräkningsmodell som för Boarp. Insändaren finns att läsa här.

Säger Kommunfullmäktige ja till 40dbA imorgon, då är det ganska säkert att Eolus kommer att sätta spaden i jorden, de har nu dragit tillbaka sin kompletteringsansökan för verk 4, 6 och 8, och har nu bara verk 10-13 kvar i sin slutgiltiga ansökan.

Säger Kommunfullmäktige nej till 40dbA, ja då blir det bara verk 12 och 13 kvar, då är det verk 13 kvar som kan ställa till det för byn Ekesås, avstånden mellan husen i byn och verk 13 är cirka 1 300 – 1 500 meter, och då med ett besvärligt förhållande väderstrecksmässigt. Räddningen kan vara att byn ligger högt.

Men bara som en liten notering, medelvariationen på ljud ifrån ett vindkraftsverk är hela 5 – 8 dbA, dock tar ingen beräkningsmodell någon som helst hänsyn till variationer!

Därför kommer också aldrig länsstyrelsen ut och mäter som de skall, för de kan ju inte mäta rätt fel eller fel rätt, skulle bara bli fel fel om de gjorde det de skulle. Så de människor som drabbas får bara fortsätta leva med problemet att de inte längre har en bra livsmiljö, och att de inte heller kan avyttra gården/huset utan att berätta om ”problemet”.

Vet ni att vårt, av oss själva eget ägda, ”Vattenfall” har på en ort på Jylland köpt in 41 stycken fastigheter för att kunna bygga en ny stor park utan att få problem med störda grannar. Har någon hört om något liknande i Sverige ?

Nu kan jag inte göra mer än att bara hoppas på att så många som möjligt av fullmäktiges ledamöter röstar för kommunens invånares bästa, och inte för länsstyrelsen och vindkraftsindustrin.

Ken Frick

Taggar

3 reaktioner på Imorgon avgörs gränsen

Här är en länk till en ljudexperts kritik av nuvarande ljudmätningsmetoder. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6802780&fbclid=IwAR00yWuuXYfHUABV8J-TRBL8oE9wgENkSFiP9g3S9a6HDkF47MMCpVNULW8

Till den anonyme ”skillingarydsmannen” vill jag säga att jag inte har något emot att han bygger vindkraftverk på sin egen mark så länge han inte stör några grannar – tvärtom vore det kanske riktigt bra för honom.
Men att med lurendrejeri tvinga sig på folk som inte vill ha verken i sin närhet och som har väl genomtänkta skäl att säga nej – det är att våldföra sig.
Behöver vi dessa vindkraftverk? Knappast. Vid energidebatt på TV 8 april, Kristersson (M) och Ygeman (S) sa man att Sverige under det gångna året varit nettoexportör av elektricitet alla veckor utom en – då nettoimporterade vi vattenkraftselektricitet från Norge. Ingen av debattörerna protesterade. Detta är dagsläget – vi har inget energibehov av att öka elproduktion från vindkraft. Du har alltså fel i sak – om du menar Sveriges befolknings behov. Med vissa bolag är det annorlunda – de vill göra ekonomisk vinst på lokalbefolkningens bekostnad, och moralen i det kan ifrågasättas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *