Nyheter

Imponerades av ”pastor Strand”

Nyheter Kvällens kommunfullmäktige inleddes med en allmän politisk debatt och varje åhörarstol var upptagen. Del 2 - Minuterna för varje mandat

Fullsatt vid kvällens fullmäktige

Gert Jonsson (M)
– Vi har 8 800 personer i kommunen som röstar, mer än 1 200 personer som skrivit på namninsamlingen. Det är den här programbudgeten som är framröstad. Det var minus varje gång ni i (S) styrde. Det var också tal om neddragningar. Det finns en stor och viktig skillnad. Jag som ledamot i en nämnd och accepterar en budget. Nu kommer Thomas ner från riksdagen och tror att det är något annat dokument som gäller.

Ann-Christine Löfstedt (M)
– Dåtid, nutid och framtid. Vi har mycket medvetet valt att jobba med tidiga insatser. Våra medarbetare som jobbade 2018 fick pris som årets förbättringsarbete. Mycket viktigt att rutinerade ställer upp på våra arbetsplatser. Höstens medarbetarenkät gav ett bra resultat. Det vi behöver jobba är att cheferna visar uppskattning för det arbetet som utförs. Vi har en budget i balans och är en av få kommuner i länet som klarar av detta. Inom idrottsrörelsens pratar vi mycket om pannben och jag upplever samma tänk inom socialförvaltningen. Jag träffar dem dagligen som har ett hårt pannben. Det är fler personer som aktivt frågar efter arbetstillfällen. Nattorganisationen; Vi balanser nu de resurser vi har blivit tilldelade. Först är nattorganiostaion, oro skapas och vi är medvetna om detta. Vi ska även i framtiden ha en fortsatt trygg vård. Vi var eniga i hela nämnden om detta.

Ulf Abrahamsson (C)
– Thomas, ni vidhåller ständigt ständigt besparing. Vad är skillnad på besparing och effektivisering. Om inte vi håller isär detta får vi problem. Så fort vi pratar om effektivisering i nämnderna. Vem säger att vi bara ska effektiviseras på golvet? Vi måste någongång ha effektivsieringskrav. Vi kan stoppa in pengar för en ökad arbetsuppgift. Om vi bara kan hålla isär det Thomas så. Jag är lika upprörd som du. Jag försöker att gå igenom detta protokollen men hittar inte. Det här är inte en besparing. Det här är minskad antal brukare. Nu är det en arbetsmiljöfråga. Är vi beredda till att ge ett okej till detta. Den har inte varit uppe, hur kan det vara en politisk fråga när den inte ens varit uppe i nämnden? Var kan jag hitta att det är mindre brukare? Vid nästkommande socialnämndens möte måste frågan vara den; Är vi beredda att ge godkännande att jobba ensam på natten.

Ewa Magnusson (L)
– Det här är en allmänpolitisk debatt, vi svamlar inte Thomas Strand (S). Pannben och hjärta. Tack för mig.

Pelle Philip (C)
– Jag blir lite imponerad av frikyrkopastorn Thomas Strand här nyss. Jag är förvånad över att du inte tagit upp den strukna punkten. Tillit är något man förtjänar, men nu har den, efter din insändare, vingklippts.

Elizabeth Orrelana Bravo (V)
– Vi läser att kommunen går bra, det är plus i alla nämnder. Man kan inte räkna antal personal. Det är inom demensvård som behöver mer än en personal.

Lennart Karlsson (EMP)
– Om man pratar om folket på golvet hör man besparingar. Nu kommer nya mellanchefer som nu startar sitt jobb med att dra ner nattpatrullen. Undra på att alla blir frustrerade när kommunen går plus och samtidigt ska vi dra ner. Det är ingen produkt vi ska svarva fortare. Hade det varit innan valet är ni det bästa alternativet, men nu gör ni nedskärningar.

Thomas Strand (S)
– Gert du behöver inte undervisa mig om budgetregler. Vi hade ett eget förslag. Det röstades ner av femklövern och det får vi rätta oss efter i nämnder. Varför ska vi bara bespara på golvet. Punkten är borttagen. Femklövern hade redan bestämt sig och därför var punkten borta och kommer inte upp på nästkommande dagordning. Ulf du går vilse, besparing är när man ta bort tjänster. Man återinsätter inte tjänster. Det slår mot de utsatta i kommunen. Femklövern har bestämt det här. Ann-Katrin sa att femklövern är eniga om detta. Ewa du kan prata om mjuka värden. Ni har varit med alla och försämrat. Men stå för det då. Jag ska ta upp det här på onsdagens möte.

Gert Jonsson (M)
– Vi har en stark och stabil ekonomi och det har inte varit enkelt att komma dit. Idag har vi en bra förutsättning och en ekonomisk balans, som när (S) styrde vår kommun. Vi har en anpassning på 3%, vi har inte hur mycket pengar. (S) ville höja skatten och det är inte hållbart att höja skatten hela tiden.

Kenth Williamsson (S)
– Vi har lagt ett förslag på ökning med 20 öre i skatt. Målet kan inte vara att alltid ha den lägsta skatten. Det handlar om vad som går till vad. När man läser programbudgeten står det väldigt tydligt. För att uppnå resultat står det vad som ska göras. Det är ingen som tvekar på vad som gäller i femklövern. Det är som socialnämndens ordförande sa att alla var eniga med beslutet. Läser man den här överenskommelse så ska vi verka för att omsorgstagande ska öka, demensvården ska anpassas efter behov. Är antalet platser i behov eller hur har ni det?

Ulf Abrahamsson (C)
– Vi har haft diskussioner i underperspektivet. Vi ska ta till oss kunskapen. I det här aktuella ärendet. Fram till det här mötet, Thomas, när vi strök det här ur protokollet har det inte varit uppe politiskt. Jag säger till våra tjänstemän – gör om gör rätt. Prata med facket. Det ska komma underifrån. vi har inget underlag. Kan du visa att vi har haft det uppe hos politiken om det här? Det är socialnämnden som äger frågan.

Elizabeth Orrelana Bravo (V)
– Gert du pratat fint om mejeriet, men var ifrån får vi personalen. Jag har jobbat inom kommunen så länge och bara hört ordet besparingar.

Jenny Larsen (KD)
– Jag utgår ifrån att nämnderna kollar av sina verksamheter och hur vi ska vara effektivare. Nyheten som kommunen lagt ut på kommunens hemsida står det att brukaren ska vara säker. Jag litar på det som socialchefen säger. Det kan inte vara så att man bara så att politiken ska vara enkel, vi måste ständigt ifrågasätta. Ska man vara ensam på natten? Men när man inte behöver ska man vara två? Finns pengarna i verksamheten någon annanstans. Det står också att det är färre som behöver hjälp. Jag tycker att man ska diskutera de här punkterna på socialnämnden. Jag tycker också att vi politiker ska backa upp och stå för förändringar. Vi måste ifrågasätta de valen som göra och det har man gjort i den här frågan. Jag är inte insatt och jag tycker ni ska fortsätta diskutera detta på nämnden istället för här på fullmäktige.

Thomas Strand (S)
– På socialnämndens arbetsutskott där punkten ströks. I och med att budgeten var igenomklubbad. Men nu ska jag lyfta frågan igen. Då rullas det här igenom. Det är ingen som vågar diskutera det här i femklövern. Ni vågar inte.

Lennart Karlsson (EMP)
– Det är väldigt ofta att mellanchefer jobbar utan att ha någon chef ovanför sig. Man kanske skulle lägga över ansvaret på de som utför arbetet. Våra äldre ska ha det bästa möjliga. Jag har varit med hemtjänsten och vilken lycka att se brukarna skina upp när hjälpen kommer.

Kenth Williamsson (S)
– Jag vill lyfta ett par frågor bland annat MP och KD där jag vill diskutera mötesplatser. Vi vill diskutera mötesplatsen Jupiter. Går det inte med era förslag? Det har varit en bra verksamhet till en utsatt grupp. MP tog upp arbetsförmedlingen som blir drabbad, diskuterar ni de här frågorna i femklövern. Jag delar mycket frågan där man ska satsa på utbildning för att få fler i arbete.

Lennart Karlsson (EMP)

Ewa Magnusson (L)
– Vad vill ni göra med våra föreningar?

Stig-Göran Hultsbo (MP)
– Du undrade om vi diskuterade politik Kenth. Vi får ett beslut och sedan får vi anpassa oss. Neddragningar för arbetsförmedlingen drabbar hela landet och vi behöver offensivt agerande från oppositionen när det gäller integration. Det behövs mer.

Ulf Abrahamsson (C)
– Den här fantastiska drivkraften som nattpatrullen visar här skulle alla få ta del av. Ni skulle kunna skapa och göra underverk, tänk på det och återkom.

Jan-Olof Svedberg (SD)
– Vi har lagt ett eget budgetförslag. Vår grundtanke är att bemanningen ska finnas kvar. Nu kan vi tycka att vi har en investeringsbudget som är enorm. Man kan bygga stora torn, men är inte stommen bra byggd så fungerar det inte. Den här bemanningen är exakt vad man pallar med och sedan kommer neddragningen.

Marijo Corkovic (S)
– Gert du säger att vi är en kommun i tillväxt. Ändå går ni in och sänker personalen i nattpatrullen. Jenny, allt som du har sagt gällande skolan och det som gäller våra barn. Men du har inte nämnt de föräldrar som jobbar skift. Hur är det med nattis på obekväm tid? Fortfarande har vi ingen sådan verksamhet. Jag hoppas att ni inte kommer och säger att behov inte finns. Ulf; när du säger att brukarna på natten och min skatt, när ska du säga om min skatt och inte bara komma in och säga att det är mindre brukare och därför drar vi ner på nattpatrullen. Ulf, nu har du erbjudit personalen att köpa verksamheten, jag fattar inte. Klarar inte våra anställda den politik som vi har? Jag vet inte om Gert har sagt att det var 8 000 som röstade på oss. Det var 28% som röstade på (S). Hur vågar ni gå över oss. Klart att det här ska debatteras. Det var inte politisk fråga säger ni. Ni kan inte stryka punkten. Det är 28% som har röstat på oss.

Helena Erlandsson (S)
– Ronja Rövardotter eller Karlsson på taket. Jag vill lyfta förskolan. Lusten att lära känna nya människor och njuta av kommunen. Vi ska upptäcka barnen som är lika Karlsson på taket. Om Ronjaandan sprider sig så blir jämnlikheten bättre. Vi måste satsa på arbetsmiljön. Alla vill ha en arbetsplats som är fräsch och positiv. Jag vill att Vaggeryds kommun ska vara en framtidskommun för alla yrken.

Magnus Thelin (L)
– Jag gick upp mest bara för att vi fick en känga att vi var folkpartister. Vi ser individer och inte organisationer. Människor är det viktigaste.

Gert Jonsson (M)
– Det är inte lätt att vara fullmäktigeledamot. Jag tycker precis som alla andra. Vi är 1 200 anställda. Vi får en känga att vi ska kunna rikspolitiken. Och det är ett stort spann att kunna. Det jag vill säga är att vi har ett fantastiskt läge. Skillnaden är att vi har ekonomi som är i balans. Vi ligger i stort sett i topp. Tillit är viktigt. Låt oss lita på nämndens arbete.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *