Nyheter

Industrimark var mer förorenad

Nyheter En industrimark i Vaggeryd har nu fått en högre riskklassning och anges nu som klass 2 i förorenade områden.

Miljö- och byggnämnden bedömer att industrimarken i Vaggeryd ska tillhöra riskklass 2, vilket betyder stor risk, efter utredningen enligt MIFO-metodik fas 2 som är en inventering av förorenade områden enligt Naturvårdsverket.

Det man nu har påträffat i sina undersökning är triföroreningar på två fastighetstomter där Vaggerydsindustrin står som ägare. I dagsläget krävs inga ytterligare undersökningar och åtgärder och redan för fyra år sedan meddelades industriägaren om att vara försiktig om gräv-rivnings- eller schaktarbete skulle utföras på fastigheten samt att nämnden ska kontaktas om försäljning, avveckling eller flytt av industrin sker.

– En riskklassbedömning är gjord tidigare och då var den klass 3, ett steg ”snällare” än klass 2. Föroreningar finns från Tri i marken och då blir det lite sämre klassning, så nu klassas marken upp till en risk 2, som är enligt Länsstyrelsens mått mätt, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö och byggnämnden.

– Man kanske inte behöver göra något nu, men det är mer föroreningar än vad man tidigare uppmätt, men då hade de inte tagit med triförorening, vilket nu är gjort, säger Anna Jönsson, förvaltningschef på miljö- och bygg.

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *