Nyheter

Inflyttat i gamla guldsmedsaffären

Nyheter Nu har de första hyresgästerna flyttat in i det gamla huset på Stationsgatan i Skillingaryd där det tidigare funnits ur- och guldsmedsaffär och Brittas hattaffär.

Rosalie Sandahl framför huset.

Huset är byggt 1917 och har många minnen. Nu är det renoverat av Rosalie och Markus Sandahl som verkligen har tänkt till för att bevara husets gamla charm. Alla gamla spegeldörrar finns kvar, likaså de gamla kakelugnarna och alla fönster som har gått att behålla har renoverats. 

Rosalie berättar:

– Det var faktiskt därför som säljarna valde oss som köpare. Vi hittade en notis i tidningen om att de förra ägarna hade fått ett föreläggande om att göra åtgärder på fasaden. För drygt två år sedan tillträdde vi fastigheten efter att en och samma släkt hade bott här sedan huset byggdes. Då fanns inga ritningar på huset så vi fick börja med att mäta upp hela huset från början och tänka ut hur vi skulle göra för att få till bästa planlösningen. 

– Vi driver Hakarps Fastighets AB och har fastigheter i Jönköping och Huskvarna men detta ligger som ett separat bolag som heter Hubbestads Utvecklings AB. Vi kommer ursprungligen från Huskvarna och Hakarp, därav namnet på företaget men vi flyttade till gården Hubbestads säteri för tio år sedan.

– Nu har vi gjort klart tre lägenheter på nedersta våningen och där har hyresgästerna flyttat in. Vi håller på med andra våningen och det finns en tredje våning också som vi kommer att ta tag i längre fram. På andra våningen håller vi på nu och det är inflyttning nästa vecka i den stora paradlägenheten på 115 kvadratmeter. Där finns även en trea som inte är uthyrd ännu. Sedan har vi ju en tredje våning som i nuläget är oinredd vind där vi har bygglov för att göra fem smålägenheter. Det är tanken men just nu färdigställer vi plan ett och två och gör färdigt utvändigt sedan behöver vi nog ta en liten paus.

– Men vi måste tänka på helheten, dels vad vi vill göra med huset bredvid där det varit cykelverkstad. Vår tanke är att renovera upp det och försöka återskapa det uttrycket det en gång haft. 

– Dessutom har vi köpt tomten jämte här. Där har vi en byggrätt för att kunna bygga nytt men det är på lång sikt och ingenting som vi kommer göra här och nu. Vi försöker ändå tänka i ett flöde för framtiden. 

– Det känns jättebra att vi snart är färdiga och jättehärligt att se när hyresgästerna flyttar in och deras glädje och glädjen i det som vi har kämpat med och de detaljerna som vi uppskattar. Det är ju så kul att se att andra också gör det. Det är roligt att huset inte var renoverat sedan tidigare. Det här var ju förfallet men här har vi ju kunnat använda och restaurera det som fanns. De gamla kakelugnarna, spegeldörrarna och de gamla fönstren till exempel med handblåsta glas. 

En av dem som har flyttat in i huset är Elias Åberg som bor i gamla guldsmedsaffären.

– Jag har bott här nu sedan första juli och jag trivs jättebra. Min lägenhet är en trea på 75 kvadratmeter. Jag hittade lägenheten på nätet och först fick jag komma och titta på en mindre lägenhet som jag tyckte var lite för liten. Då fick jag titta på den här större och den fastnade jag för direkt, den kändes helt rätt. 

– Det bästa med lägenheten är nog storleken, den höga takhöjden och att den är nyrenoverad och att det finns nya vitvaror. Den är väldigt fint renoverad, säger Elias.

Elias Åberg trivs i sin lägenhet.

Så här ser det ut i juli 2023  [1/4]

Så här såg det ut i april 2021. Foto: Sara Mejving  [2/4]

2023  [3/4]

2021. Det har skett en förvandling sedan dess. Foto: Per Bunnstad.  [4/4]

Taggar

Dela


Läs mer

Butiken läggs ned efter 110 år

3 reaktioner på Inflyttat i gamla guldsmedsaffären

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *