Nyheter

Information till tamdjursägare förändrad

Nyheter Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur: björn, järv, kungsörn, lodjur och varg. Länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt och licensjakt på stora rovdjur.

Arkivbild

I Sverige räknas björn, järv, kungsörn, lodjur och varg till de stora rovdjuren. Alla dessa djur är fridlysta. Björnen är den art av de stora rovdjuren som det finns flest individer av i Sverige, följt av lodjur, kungsörn, järv och varg.

Länsstyrelsen kommer från den 17 juni 2022 endast skicka meddelanden då rovdjursangrepp har inträffat.

Länsstyrelsen Jönköpings län har tidigare skickat ut SMS till tamdjursägare med information om när länsstyrelsen dokumenterat aktuella vargobservationer eller rovdjursangrepp på tamdjur. Från och med den 17 juni kommer länsstyrelserna enbart informera om när rovdjursangrepp dokumenterats. Genom denna förändring informerar Länsstyrelsen på samma sätt som övriga län i södra och mellersta Sverige

Varg är inte längre något unikt utan förekommer regelbundet i länet. De tillfällen då Länsstyrelsen kan dokumentera förekomst är förhållandevis få i jämförelse med vargens förekomst och meddelanden om dokumenterade observationer av varg ger inte en täckande information om var vargar finns eller hur stor risken för angrepp på tamdjur är. Vargar kan också röra sig långt på kort tid, vilket gör att information om enstaka observationer snabbt blir inaktuell.

Fortsatta meddelanden om rovdjursangrepp

Antalet rovdjursangrepp varierar stort mellan år och det finns inget tydligt samband mellan rapporter. Länsstyrelsen bemöter observationer rapporterade till Skandobs i mån av tid och möjlighet, vilket betyder att både bekräftade och ej bemötta observationer från allmänheten kan ses. Länsstyrelsen dokumenterar främst vargobservationer under inventeringsperioden 1 oktober till den 31 mars. Mellan inventeringsperioderna dokumenteras vargförekomst i mån av tid och möjlighet baserat på foto eller DNA-prover från till exempel spillning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *