Nyheter

Inga nivåer anges i Rasjön

Nyheter Några högsta eller lägsta nivåer finns inte med i den ansökan för Rasjön, där Bondstorp är beläget, som Gislaveds kommun i dagarna lämnade in till Mark- och miljödomstolen. De enda som anges är genomsnitt och absolut högsta under en 50-årsperiod.

Arkivfoto

Några skador skall inte behöva uppstå skriver kommunen, vare sig under anläggandet av det nya dämmet eller senare.

Just risken för erosionsskador var viktig när Mark- och miljödomstolen för några år sedan sa nej till en ansökan. Inte heller den här gången nämns sådana.

Utförandet man söker är ungefär som det som presenterades vid samrådet i vintras, se länk här. Alltså en breddning på dryga metern från idag och utan reglermöjligheter. Samtidigt har man tagit fram nya siffror på nederbörden och därmed hur mycket vatten som måste kunna rinna ut. Toppvärdet nu är 2,5 kubikmeter varje sekund, men det sker bara någon gång vart hundrade år.

Ett normalår är högsta avrinning 800 liter i sekunden och lägsta bara några tiotal. Enligt kommunens beräkningar skulle sjöns nivå vid den högre avrinningen bli 243,34. Sjön kommer att variera cirka 40 centimeter mellan högsta och lägsta nivå.

Absoluta toppnivån – någon gång på 50 år – sätts till 243,62. Lägsta anges inte. De senaste cirka tio åren har sjön legat på mellan 242,82 och 243,52 med ett medel på 243,26.

Nu skall Mark- och miljödomstolen titta på saken, lyssna på sakägare och komma fram till ett ja eller nej till ansökan. Det kan ta uppåt ett år.

Själva byggkostnaden beräknas till 150 000 kronor. Bara konsultkostnaderna för de nu två ansökningarna är i storleksordningen tre miljoner kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *