Nyheter

Inga nya varsel i maj

Nyheter Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen berättade under det digitala frukostmöte arbetsmarknadsläget i kommunen. ”Två inrapporterade varsel i april månad och viktigt att ungdomarna får sysselsättning efter skolan”

– Vi har kastats från ytterlighet till ytterlighet. Pandemin kom och vi fick andra förutsättningar dramatiskt. 7,1% är arbetslösheten i länet under april månad. Man gör en prognos i Stockholm och den visar att framåt juli ligger vi på 11 – 12% arbetslöshet. Det är väldigt svårt att förutsäga. Idag är 412 är arbetslösa i kommunen. Vi har kvinnor, framför allt utlandsfödda, som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det har anmälts 437 lediga platser till platsbanken i april månad, det viker nog av i maj månads statistik, berättar Sören Karlsson.

– Det finns de som fick jobb, men de blir färre, det var fyra personer förra veckan som fick nytt jobb. Hamnar personer i långtidsarbetslös påverkar det oss negativ. Det är det vi vill undvika att folk hamnar i. Det är betydligt svårare att komma ut i arbetslivet om man varit utan jobb länge. Våra ungdomar, som jag vurmar extra mycket för, är viktigt att när man går ut från skolan ska man ha en sysselsättning. Det är naturligt vid en konjunkturnedgång att fler ungdomar är arbetslösa. Arbetsmarknadsenheten och kommunen är duktiga på att aktivera ungdomarna. 81 ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa idag i vår kommun, menar Sören Karlsson.

Två inrapporterade varsel har gjorts i april månad. Totalt i länet är 511 personer varslade i länet och riket är siffran 26 773.

– Under maj månad har vi inte något företag som har inrapporterat varsel, vilket är positivt, avrundar Sören Karlsson.

Läget i länet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *