Nyheter

Ingen myndighet har lyssnat på oss

Nyheter I skrivande stund har jag fått besked om att min ansökan om prövningstillstånd hos Mark- och Miljööverdomstolen avslagits. Detta betyder att inte en enda gång i hela rättsprocessen har någon myndighet lyssnat på oss boende.

Foto taget vid Ejderhags i Ekesås

Information om läget med Vindkraftpark Boarp (Ekesås). Tills dags dato har följande hänt i denna långdragna historia.

Länsstyrelsen i Östergötland har tillstyrkt Eolus ansökan om att få bygga 4 Vindkraftverk i detta område i början av 2020.

Detta beslut överklagades till Mark och Miljödomstolen i Växjö. Mark och Miljödomstolen avslog överklagan 20200330. Vi begärde då prövningstillstånd hos Mark och miljööverdomstolen i Stockholm,

Vi tror att vi fått prövningstillstånd men är osäkra då Hovrätten i Stockholm meddelat oss hur vi kommer att delges deras beslut.

Skälen till ansökan om prövningstillstånd finns redovisad nedan:

”1: Transporter till vindkraftverken är inte lösta.

Inga kontakter har tom mars månad 2020 tagits med den enskilda väghållaren av väg 16531. Denna väg ringlar sig fram i landskapet och passerar 4 vattendrag. Denna väg ingår inte i den miljökonsekvensutredning som inlämnats av Eolus, men den kommer att bli den del av transporten som kommer att påverkas mest av denna byggnation.

I Trafikverkets skrift  ”Transporter till vindkraftsparker – en handbok, Trafikverket 2010-04-01, ISBN: 978-91-7467-005-9” säger man följande angående planering för transport på enskilda vägar:

”Plansamspel mellan exploatörer och enskilda  

Plansamspel mellan exploatörer och enskilda väghållare – tidig kommunikation viktig

Det ligger i exploatörens intresse att få trafikera berörda enskilda vägar och att säkra tillträdet till och disponeringen av mark för transportändamål. Med en god framförhållning och planering av exploatörernas kontakt med enskilda väghållare undviks förseningar och rättstvister. Enskilda väghållare behöver ta hänsyn till den demokratiska processen i föreningen och krav kan finnas om att vissa beslut (avtal och avsiktsförklaringar m.m.) tas i föreningens stämma. Vissa av de åtgärder som behöver göras på det enskilda vägnätet kan kräva ny förrättning med beslut om ändrat vägområde och nya andelstal för byggande och drift i vägsamfälligheten. Dessa processer är ofta tidskrävande. Förrättningen kan överklagas av berörda markägare till Fastighetsdomstol och vidare till Hovrätt och prövas enligt ”Anläggningslagen”. Vid ett överklagande kan det ta flera år innan förrättningen vinner laga kraft.

Dispenstrafik på enskilda vägar med eller utan allmänna bidrag Trafikverkets dispensgivning för vägtransporter omfattar inte enskilda vägar. Inte heller enskilda vägar med bidrag från Trafikverket som är upplåtna för allmän trafik omfattas. Vid transport på enskilda vägar, med eller utan statliga bidrag, är det vägens ägare som beslutar om vilka restriktioner (inklusive tillfälliga ”dispenstillstånd”) som gäller för trafik med motorfordon. För enskilda vägar med bidrag från Trafikverket ska dock en anmälan alltid göras till verket vid förändringar av upplåtelsen. Den enskilde väghållaren har dock sällan den kunskap som krävs för att bedöma dessa vägars och broars bärighet. Exploatören och transportören har därför ett stort ansvar att tillsammans med den enskilda väghållaren anlita rätt expertis för sådana bedömningar. Trafikverket kan här också spela en roll som bidragsgivare och rådgivare.”

Någon diskussion eller inbjudan till samråd angående utnyttjandet av väg 16531 har inte hållits.

Detta har jag och vår organisation ”Nej till Vindkraftverk i Boarp” framhållit i samtliga skrivelser och överklagande som vi gjort till både Länsstyrelsen i Östergötland och Mark och Miljödomstolen i Växjö. Totalt har vi gjort påpekande om detta 5 gånger. Ingen hänsyn till detta har tidigare tagits. Nej det är faktiskt så att man inte ens besvärat sig att ta upp frågan förrän nu i Mark och Miljödomstolens dom.

I sin dom skriver Mark och Miljödomstolen i Växjö: ”Ska samfällda vägar som förvaltas av vägförening användas och förstärkas för transporter vid uppförandet av vindkraftverken måste det ske i samråd med vägföreningen”.

Ett sådant samråd har inte hållits till dags dato. Och kommer det att hållas så finns det inget i domen som säger vad resultatet av detta samråd blir. Domen är ju bara en uppmaning till samråd. Inte till vilket beslut som skall tas. Resultatet kan ju bli att de inte får använda vägen för tunga transporter till byggnation av Vindkraftverken. Då står de på ruta 1 igen och måste hitta en annan lösning på sin transport.

Med detta som bakgrund begär jag att Mark och Miljööverdomstolen omprövar rubricerad dom då ju inte Mark och Miljödomstolen i Växjö kan ge Eolus tillstånd att bygga 4 vindkraftverk, som samtliga behöver utnyttja väg 16531 för transporter, innan något samråd eller annan överenskommelse slutits angående denna transport.

2: Dragning av kablar och anläggning av trasformatorstation.

”Domstolen konstaterar även att i den utsträckning som ytterligare tillstånd behövs för dragning av kablar eller anläggning av transformatorstationer, så ankommer det på bolaget att ansöka om sådana innan åtgärder vidtas.”

Ovanstående är Mark och Miljödomstolens svar på hur man skall göra med kablar och anläggning av Transformatorstation.

”Elanslutningspunkt Innan utformning av anslutningspunkt till överliggande elnät kan bestämmas måste parkens omfattning vara klarlagd. Innan beslut vunnit laga kraft finns stor osäkerhet kring parkens omfattning. På grund av detta åtar sig bolaget istället att utreda natur- och kulturvärden innan etablering av kontrollbyggnader och transformatorstation för att minimera negativ påverkan.”

Ovanstående är Eolus svar på varför man inte kan säga var kablar skall dras.

Idag finns ingen osäkerhet om var de 4 vindkraftverken skall stå, ej heller om hur många verk man ansöker om att få bygga,  så därför faller det argumentet om att man inte kan säga vart kablar skall dras eller vart man skall ansluta till stamnätet.

En domstol kan ju inte i en dom säga att den saken löser vi senare. Utan den måste ju vara mer konsis än så.

Kabeldragning är ju ett stort ingrepp i naturen och i omkringliggande fastigheter. Avståndet till anslutningspunkt är enligt mig mer än 10 km. Vilket isåfall innesluter massor av fastigheter.

Med stöd av ovanstående önskar jag att Miljööverdomstolen må pröva Mark och Miljdomstolens dom och se om den följer lagen om tillståndspliktig verksamhet.

3: Buller

Mark ock miljödomstolen har gett Eolus tillstånd att bygga 4 vindkraftverk i Vaggeryds kommun. Enligt bolagets egna beräkningar kommer 2 fastigheter att hamna innanför ”bullerzon” med 40 Db,

Se bilaga 3 som är Eolus egna beräkningar av buller. Då denna beräkning är i underkant av beräknat buller så är det ju konstigt att domstolen i sin dom säger: ”Mark- och miljödomstolen finner att flera av de effekter av vindkraftsetableringen som oroar Rickard Andersson och Johanna Karlsson, har MPD reglerat i villkor. Villkoren bedöms vara i linje med gällande riktlinjer och praxis.”

Hur kan domstolen säga att riktlinjerna är i linje med gällande riktlinjer och praxis när bostadshusen på Mörkhultet och Lilla Lund enligt Eolus egna beräkningar hamnar innanför gränsen för 40 Db. Detta måste ju strida mot Naturvårdsverkets rekommenderade riktvärde.

Mörkhultet är det som är markerat som K på kartan och Lilla Lund är markerat som J.

Jag begär av Miljööverdomstolen att upphäva miljödomstolens dom då den strider mot gällande riktlinjer och praxis.”

I frågan om utnyttjande av vägen Ekesås-Jutabygget (väg 16531) har Eolus vidtagit mått och steg. Antingen inser de att de kommer att förlora i denna sak i Mark och Miljööverdomstolen, eller så anser dom att företrädare för vägsamfälligheten är för tjockhudade och envetna för samrådsdiskussioner. (det var det som Mark och Miljödomstolen föreslog hur frågan skulle lösas)

Nu diskuterar Eolus med markägare i området för att få dem att släppa till mark för byggnation av ny väg till de tänkta vindkraftverken. Inte nog med att dom skall bygga vindkraftverken utan de skall dra ny väg över jordbruksmark och skogar. Om som alla vet så är det inga små skogstigar som behövs för dessa transporter.

De markägare som blir tillfrågade om användning av deras mark bör tänka på några saker; Det kontrakt som Eolus erbjuder säger att dom skall sköta allt underhåll av vägarna i 40 år. Efter 20 år finns inte vindkraftverken mer !! Och Eolus kommer inte att äga Vindkraftverken efter att dom byggts utan säljer dem på öppna marknaden till tex Tyska riskkapitalister eller Kinesiska kärnkraftsägare. Då är kontrakten inte värda pappret de är skrivna på. Det är som att underteckna ett kontrakt i vatten att skriva under dessa kontrakt.

Betänk också att ett NEJ från dig som markägare kan få ett slut på denna segslitna diskussion om byggnation av vindkraftverk. Ni kommer att hyllas av era grannar.

Foto från Lilla Lund

Idag har Eolus satt upp en mast för att mäta vindarna på den plats där de skall bygga vindkraftverken. Det är en 140 meter hög mast som skall stå på sin plats vid Mörkhultet i 2 år.

Om du har tvivlat på hur det kommer att se ut i framtiden i skogen så rekommenderar jag en resa på den vackra vägen mellan Ekesås och Jutabygget och titta på masten. Den syns tydligt från Ekesås och Lilla Lund. Ännu tydligare syns den inne i skogen vid Mörkhultet, där Johanna Karlsson bor. Betänk att 3 av tornen för Vindkraftverk kommer att stå där masten står. Plus att tornen är 10 meter högre till navet. Så på denna höjd tillkommer vingarna med en diameter av 100 meter!!!!

Nu inväntar vi svar från Mark och Miljööverdomstolen.

Och förhoppningsvis ett nej från markägare vid fråga om väg får dras över deras marker.

För föreningen ”Nej till vindkraftverk i Boarp”

Lasse Olsson
Ekesås 20200524

PS. I skrivande stund har jag fått besked om att min ansökan om prövningstillstånd hos Mark och Miljööverdomstolen avslagits. Detta betyder att inte en enda gång i hela rättsprocessen har någon myndighet lyssnat på oss boende. Detta gäller Kommunen, Länsstyrelsen i Östergötland, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Mark och Miljödomstolen i Växjö, Mark och Miljööverdomstolen i Växjö samt Svea Hovrätt i Stockholm. Inte en enda gång eller i någon av de delfrågor vi tagit upp. Så nu vet vi att det är ok och bygga vindkraftverk och störa grannar till det med mer än lagliga 40 Db, Det är ok att bygga stora elproducerande jättar i skogen utan att tala om hur elen skall tas därifrån till det stora nätet. Det är ok att bygga dessa kolosser utan att klarat av transporterna till byggplatsen, Det är ok att bygga Dess gigantiska torn i skogen och fördärva vår boendemiljö för att någon riskkapitalist skall känna pengar på export av el till Tyskland.

Så till medborgare som utan förkylan blir angripen av dessa marodörer till vindkraftbolag vill jag bara säga att förvänta dig ingen hjälp eller förståelse för din sak från någon myndighetsperson. Detta är en helig fråga som inte någon av politiska skäl vågar gå emot de styrandes åsikter i den sk gröna revolutionen. GOD MILJÖ GÄLLER ICKE OSS SOM KOMMER ATT BO GRANNAR MED VINDKRAFTVERK DS

PS; PS Till de som tänker komma med argumentet om ”Inte min bakgård” vill jag bara säga att regeringen har startat en fond där man kan anmäla om man är intresserad av att ha ett vindkraftverk på sin bakgård, eller ett kärnkraftverk, eller en snabbjärnvägg, eller en västlänken, eller förbifart Stockholm  el dyl. Detta har man gjort för att slippa dessa diskussioner med griniga och förbannade medborgare som bara är emot all utveckling. (OBS Skämt) Ds DS

Lasse Olsson
Företrädare för föreningen
”Nej till vindkraftverk i Boarp”

Taggar

Dela


8 reaktioner på Ingen myndighet har lyssnat på oss

Gert, vad får kommunen ut av dessa vindkraftverk bortsett från att vi kanske stiger 30–40 placeringar i miljörankingen?
Hmm… fast det kanske bara är det vi får ut, förstörd skog och förbannade kommuninvånare.

Ja då lyssna på andra och därefter göra precis som man har bestämt på förhand,
med all respekt det brukar vara rätt vanligt.

Eolus har varit på kommunkontoret och informerat om byggnation av Vindkraftverk i kommunen. När hade kommunledningen någon diskussion med oss boende i områden där vindkraftverk byggnation planeras?
Lasse Olsson
Ekesås

Vill tillåta mig till en allmän reflektion och fundering utan att gå in på vindkraftens vara eller icke vara.

Det nämns ofta precis som i denna debattartikel att beslutsfattare, myndigheter och politiker inte lyssnar.

Jag vill påstå att jag ägnar en stor del av min dag till att lyssna. Mitt uppdrag är att lyssna. Jag både vill och behöver lyssna och jag har dessutom betalt för att lyssna.

Men att lyssna betyder ju inte att göra exakt så som den man har lyssnat på.

Skulle man besluta efter eller agera på allt som man lyssnar till blir det ett totalt kaos.
Ingenting skulle ju fungera i ett samhälle om precis alla får som de har sagt eller begärt.

Slutligen har jag alltid stor respekt till allt jag lyssnar på.

Vore klädsamt att få samma respekt tillbaka. Det vill säga jag har blivit lyssnad till, men min åsikt eller åtgärd vann inte gehör.

Gert Jonsson! Det här var det bästa inlägget från dig som jag någonsin har läst👏🏻 Du har ju så rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *