Nyheter

Inte 30 på Smedbygatan

Nyheter Ledamöterna i tekniska utskottet tycker att 50 är en bra hastighet på Smedbygatan i Vaggeryd.

Tekniska utskottet vill behålla 50 på Smedbygatan. Arkivbild

I ett förslag till kommunstyrelsen föreslår man att 50 ska behållas.

Bakgrunden är ett medborgarförslag som inlämnades den 1 september 2016 med förslag att hastighetsbegränsningen på Smedbygatan i Vaggeryds ska sänkas från nuvarande 50 till 30.

– Vi hoppas att det kommer till en förändring snarast – innan en bilist kolliderar med ett barn! Likaså hoppas vi även att kommunen kan leva upp till sitt beskriva mål om att ”invånare och besökare ska uppleva trafikmiljön som trygg och säker”, heter det i medborgarförslaget.

Den här situationen uppstod när den nya rondellen skapades söder om järnvägsviadukten på gamla E4. Utan tvekan har ”Smedbyleden” blivit en populär in- och utfartsväg, tveklöst en genväg som direktförbindelse till Vaggeryds centrala delar. Anledningen: här finns inga sträckor med 30 kilometer i timmen.

Redan innan Smedbygatan blev verklighet överklagades det planförslag som gjorde genomfartstrafiken möjlig.

Förslagsställarna konstaterar att trafiken på gatan är tät, framför allt i rusningstid och att alldeles för många håller för hög hastighet. I medborgarförslaget framhålls att det på denna del av gatan bor 18 barn, som varje dags ska korsa gatan på väg till förskola och skola. Den nya fina gång- och cykelvägen går nämligen på Smedbygatans östra sida medan barnen bor på dess motsatta sida.

Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för besvarande av tekniska utskottet

Genomförd trafikmätning på aktuell gata visar att 93 % av trafikanterna håller befintlig hastighetsgräns på 50. Normalhastigheten är 38. Att det finns en gångpassage och parkeringsplatser som medför att man måste backa ut i gatan skulle kunna motivera en hastighetsgräns på 40. Kommunens bashastighet inom tätbebyggt område är dock 50.

30 förekommer på vissa sträckor förbi skolor/förskolor samt i centrala Skillingaryd och Vaggeryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *