Nyheter

Intressant kyrkogårdsvandring väntar

Nyheter Nästa vecka är det dags för kyrkogårdsvandring på Byarums kyrkogård. Tre talare är förberedda inför kvällen.

Enligt traditionen är det återigen dags för kyrkogårdsvandring och i år är det Sven Gunnar Sundkvist, Håkan Johansson och Esbjörn Johansson som kommer att berätta om människor som levt och verkat i bygden.

Först ut är Sven Gunnar Sundkvist som kommer att berätta om Martin Engqvist och hans familj. Martin Engqvist var kassör på Munksjö och kom till Götafors 1905. Han var också den som startade musikkåren Göta vars musik vi fortfarande får lyssna till på hemvändardagarna i augusti.

Håkan Johansson kommer att berätta om en man som är begravd längt ner på väster som hette Gustaf Ljungström. Han bodde i Kvarnaberg och huset han bodde i finns fortfarande kvar. Gustaf flyttade runt en del på olika gårdar, bland annat i Brandstorp och Boarp.

Sista talare är Esbjörn Johansson som kommer att berätta om Karl och Oskar Kry som bodde ett litet hus utmed riksettan upp mot Eckersholm.
– Det finns många myter om de här farbröderna. Jag har ju träffat dem och hemma kallade vi dem för gubbarna Kry och det var väldigt färgstarka personer. Kom man in mot Jönköping brukade de prata om ”blå dörra” och jag har varit förbi och kollat och det finns en viss blå nyans kvar på dörren fortfarande. Jag har gjort viss efterforskning om vem de var, var de kom i från och när de flyttade dit. Jag kommer också att berätta lite om skönorna om männen. Det hände ju en del saker uppe hos gubbarna Kry. Jag kommer att ha med mig en assosiarer från dem, mer berättar jag inte, berättar Esbjörn Johansson.

Under kvällen kommer även pastoratet att presentera omgestaltningen av Byarums kyrkogård och nya byggnader vid kyrkan. Kvällen avslutas med en andakt.

I augusti är det Svenarums tur att ha kyrkogårdsvandring och då är det Kristina Nordqvist och Anne Johansson som är talare.

Från vänster Sven Gunnar Sundkvist, Esbjörn Johansson, Håkan Johansson och Lars Andersson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *