Nyheter

Inventering visar nytt vargrevir

Nyheter En inventering av varg genomförs nu av Länsstyrelserna. Viltskadecenter redovisar fortlöpande resultatet på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Vargrevir i Vaggeryds kommun har konstaterats och fått namnet ”Mossjön”.

Arkivbild på varg i Värnamo för två år sedan

Inventeringen görs med hjälp av analyser av DNA-prover som länsstyrelsen samlar in. I inventeringen konstateras ett nytt revirmarkerande vargpar som fått namnet ”Mossjön”, som ligger intill byn Mosshult, söder om Bondstorp och norr om Nyholm i Vaggeryds kommun. På länsstyrelsen i Jönköping berättade man under gårdagen: 

– Under den pågående varginventeringen har ett nytt revirmarkerande par bekräftats. Reviret har fått namnet Mossjön och ser i dagsläget att sträcka sig från sydvästra delarna av Jönköpings komun och ner mot nationalparken Store Mosse. Resterande del av inventeringssäsongen som är 1 oktober till 31 mars kommer förhoppningsvis ge mer svar om revirets utbredning. Hanen har rört sig i området sedan december 2019 efter att ha vandrat ut från sitt uppväxtrevir i Tiveden. Tiken kommer från ett revir i Karlsborgstrakten.  

I reviret Mossjön står det i SLU:s rapport att vargparet inte har någon föryngring och kod F1/Tiveden. F1 betyder att en av vargarna (hane eller hona) är den första generationens avkomma till en immigrant. En immigrantvarg är en invandrad finskrysk varg. Tiveden anger vilket revir F1:an kommer ifrån. I SLU:s rapport kan det också läsas att revirmarkerande vargpar är ett vargpar som etablerat sig i ett revir men ännu inte fått valpar. I sällsynta fall kan ett vargpar åtföljas av en tredje varg, till exempel ett syskon till någon av honan eller hanen. 

Nu har länet tre konstaterade vargrevir. Vid inventeringen noteras att Bergaskogens revir som fanns väster om Jönköping, inte finns kvar efter att vargparet försvunnit spårlöst under 2023. 

Inventeringsperioden är 1 oktober 2023 till 31 mars 2024. 

Fotnot: Under söndagen sågs två vargar på en viltkamera vandra på en skogsväg i Granstorp utanför Åsenhöga.

Taggar

Dela


Läs mer

Vargar i Elghammar

8 reaktioner på Inventering visar nytt vargrevir

Vi kan inte göra så mycket i vargfrågan, men;
Är viktigt att sända signalen att vi som kommun inte vill ha varg. Vi har ju demokrati i Sverige!
Om fler markera missnöje angående vargen borde ju rimligt vis demokratin segra.
Att knyta handen i fickan löser inte problemet.
Blev nedröstad i kommunstyrelsen i denna fråga.
M och S tyckte inte det var en viktig fråga och dessutom att vi inte kunde ta ett beslut om att verka för en vargfri kommun.

Hur mycket kostar vargen oss skattebetalare årsvis eftersom vargstammen ökar konstant där mer personal från Länsstyrelsen och inhyrda helikoptrar/flygplan kostar mer för varje år, tyvärr verkar inte Länsstyrelsen Sverige bry sig om det omtalade klimattrycket/utsläppen från alla sorts fordon som används i Sveriges vargkontroll/förflyttningar samtidigt vill Länsstyrelsen att vi skattebetalare skall hålla koll på deras vargar och rapportera på Skandobs. Jag har två hundar där jag enligt lag måste ha 100 procent kontroll på dem ifall jag har dem lösa, händer det något blir jag skadeståndsskyldig ifall de är utan koppel utan inblandning från en massa personal och utredningar från Länsstyrelsen. Intressant att veta hur mycket pengar vi jägare lägger på jakten årsvis så som jaktarrende, vapen, ammunition, kläder, tyvärr drivmedel för att komma till skogs, hundar med försäkring och foder och alla timmar/mil med bil vi lägger på stödutfodring vid behov. Alla dessa utlägg från oss privatpersoner måste generera väldigt mycket skatt till samhället men det är förståeligt att jägarkåren minskar varje år eftersom jakt med hund är förbi och där minskar uppfödning av jakthundar där staten tappar en stor skatteinkomst.

Märkliga åsikter är helt övertygad om att finns djur som gör oerhört mycket större skada så som älg, rådjur och vildsvin.

Man ställer sig frågan varför utrotades vargen av våra förfäder? Det måste hända en olycka med en människa (barn) som kommer i vägen innan något kommer att göras!

Vad finns det för nytta med varg egentligen?
De gör ju mer skada än nytta, och bättre att skjuta av alla vargar i stället.

Om det finns ett vargrevir i Vaggeryds kommun så hoppas att kommunen är redo att ersätta bönder och jägare som förlorar djur av vargattacker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *