Nyheter

Invigningen av Gummifabriken uppskjuten

Nyheter Styrelsen har beslutat att skjuta upp invigningen av Gummifabriken som skulle genomförts den 15 september. Beslutet kom i dag efter besked från Tage & Söner om att byggföretaget inte hinner bli klar till invigningen.  

– Beslutet beror helt och hållet på att generalentreprenören Tage&Söner inte hinner blir klar med bygget, säger Tobias Hörnquist, vd för Gummifabriken.  [1/10]

– Det här är katastrof, säger vice ordförande i VKIAB, Stefan Bjällsjö.  [2/10]

Tage&Söner riskerar nu att få betala 1,5 miljoner kronor per vecka som bygget blir försenat.  [3/10]

Invigningen den 15 september blir inte av.  [4/10]

– Det är naturligtvis jättetråkigt för alla som varit engagerade i invigningen, säger Mikael Bjurelid som arbetat med förberedelserna av invigningen.  [5/10]

Delar av styrelsen var med på dagens pressträff där beskedet om den uppskjutna invigningen presenterades.  [6/10]

– Beslutet om den uppskjutna invigningen påverkar inte Gummifabrikens långsiktiga betydelse, sa vd:n tobias Hörnquist.  [7/10]

Anställda och styrelsen för Gummifabriken var nedstämda av dagens besked.  [8/10]

– Nytt besked är att bygget ska bli klart i slutet på november.  [9/10]

– Trots den inställda invigningen så håller Gummifabriken budgeten, poängterade Hörnquist.  [10/10]

– Det här är en katastrof!
Så kommenterade vice ordförande i VKIAB, Stefan Bjällsjö, beskedet om att invigningen av den nya delen på Gummifabriken måste skjutas upp.
Styrelsen fattade beslutet om invigningen i dag på morgonen.
– I fredags fick vi beskedet från Tage & Söner om att fastigheten inte hinner blir klar till den 15 september. I dag på morgonen höll VKIAB ett styrelsemöte där vi beslutade oss för att skjuta upp invigningen, berättar Bjällsjö.

Tobias Hörnquist som är vd och verksamhetsledare på Gummifabriken konstaterar att orsaken till att det nu inte blir en invigning som planerat helt och hållet beror på Tage & Söner.

För byggföretaget kan den inställda invigningen bli en kostsam historia. Enligt ett kontrakt som är skrivet mellan generalentreprenören Tage &Söner och VKIAB så ska byggföretaget betala 1,5 miljoner kronor i ett vitesbelopp för varje vecka som bygget är försenat efter den 30 juni 2017.

En konsekvens av att inte bygget är klart är att biblioteket och restaurangen inte kan öppna för allmänheten som planerat.

Mikael Bjurelid är ansvarig för event på Gummifabriken och han har arbetat intensivt med förberedelserna.
Han tycker det är mycket beklagligt att invigningen nu tvingas skjutas upp.
– Det är många ideella föreningar och enskilda  som lagt lagt ner mycket tid inför invigningen, bland annat flera körer.
– Det är naturligtvis mycket tråkigt, säger han.

Beskedet om att invigningen måste skjutas upp kommer delvis som en överraskning för styrelsen i VKIAB.
Tobias Hörnquist berättar att de så sent som den 13 juni fick besked från Tages & Söner om att bygget fortskrider enligt planerna.
I fredags hölls ett möte där kommunledningen och Värnamo kommunala industrifastigheter, VKIAB, hade ett möte med byggföretaget.
Det var också då som beskedet först kom om att bygget inte skulle bli klart i tid.
– Nytt besked som vi fick på fredagen är att bygget ska bli klart till slutet på november,  förklarar Hörnquist.

Orsaken till att inte bygget blivit klart är främst att det stora auditoriet och ett stort trapphus inte kommer att bli klart.
Sedan finns det en mängd olika system, bland annat när det gäller brandskydd, som ska finslipas innan fastigheten kan ta emot hyresgäster och besökare.

Till den planerade invigningen den 15 september finns det ett digert program som Mikael Bjurelid arbetat fram. En del av dessa aktiviteter kommer man att försöka genomföra ändå. Antagligen i den befintliga delen av Gummifabriken. I andra fall ska man försöka boka om artister så att de kanske kan medverka vid den officiella invigningen, som enligt Hörnquist förmodligen inte kommer att blir förrän våren 2018.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *