Nyheter

Irriterade politiker i unken budgetluft

Nyheter Budgetförslaget som femklövern lagt debatterades i långbänk under gårdagens kommunfullmäktige i Skillingehus. Ett fullmäktige som var oense om små och stora saker gjorde att den 51 sidor tunga budgeten framöver svajade ordentligt bland "irriterade politiker i unkna budgetluften" och att Mejeriet kostar i drift förvånar. Efter fyra voteringar, ajounering och 2,5 timmas debatt blev beslutet klubbat

Gert Jonsson (M) var lite irriterad över att budgeten inte köptes av alla

– Vaggeryds kommun präglas av fortsatt optimism. Det går bra för vår kommun. Vi försöker att ha en god framförhållning med nya tomter. Viktigt att vi följer utvecklingen både när det gäller ekonomin och investeringar. Budgeten jobbar vi med i stort sett hela året. Vi gör stora satsningar och vi Ian diskutera mycket hur vi investerar. (SD) skattehöjning och tre nämnder som får minskad ram, 1,8 miljoner på tekniska är rätt mycket och de har det redan tufft som de har det idag. Bifall till förslaget i sin helhet, säger Gert Jonsson (M) efter en halvtimmes debattinlägg i talarstolen.

Kent Williamsson (S) tar över mikrofonen i talarstolen och kommenterar sin syn på den förslagna budgeten som femklövern lagt.

– Tack Jörgen Hansson för att du har gjort det fantastiskt bra och är väl genomarbetet. Är det någon som har förfinat budgetprocessen så är det du Jörgen. Det kändes nästan lite schizofren hur väl utvecklad budgetprocessen är så har man inte som nämnd tagit fram budgeten. Budgeten är inte konkreta och den är inte fullständig. Det gör att nämnder inte vet vad som finns i påsen. Vi ska lägga budgeten i juni för att de i god tid få reda på sin påse de ska hantera. Att du Gert inte vet om hur mycket Mejeriet kostar är förvånande, har ni följt upp det för dåligt. Vi har vetat om det väldigt länge, borde inte komma som en överraskning. Vi (S) kommer att lägga vårt budgetförslag efter att majoriteten lämnar sitt kompletterande budgetförslag, eftersom det inte finns något klart idag. Jag kan konstatera att du delar mycket i den reservationen som fanns, då det finns en stor samsyn, vilket är glädjande. Det som var väldigt tydligt var att du inte nämnde driftbudgeten överhuvudtaget. Det går inte att se vilka förändringar som gjorts. Det står bara ett sparbeting på 9 miljoner, som kommer att fördelas ut. Det är det som skiljer den här budgeten mot tidigare budgetar. Det innebär att det blir mycket svårare budgetprocess för personalen då det blir kortare tid att anpassa sig. Det blir inga fördelar med att ta dessa innan semester. Det är viktigt att ta en diskussion om vi ska ha en driftbudget i juni. Vi kommer kommundirektören tillsammans med ledningsgruppen och ger nu tjänstemännen uppgiften, det har inte skett tidigare. Det är också ett helt annat sätt. Tidigare har politiken själva bestämt vilka besparingar och satsningar och därefter tar man beslut om vad som ska göras. Nu blir det ett uppdrag till ledningsgrupp och kommundirektör. Detta är ett resultat att man inte orkat komma överens om var någonstans man ska spara de här pengarna och därför lägger man ut de här pengarna hos tjänstemännen. Därför kan det komma förslag som inte nämndpolitikerna inte är överens om att göra. Är det så att kultur- och fritidsförvaltningen försvinna? Kommer kulturskolan att försvinna och gå in under skolan? Det är sådana förslag som kan komma upp. Det ska sparas 9 miljoner vilket motsvarar 1% och 2,7 miljoner mindre än den beräknade löneökningen. Skatten ska vara oförändrad, det är där man ska börja i en budgetberedning. Man bestämmer inte verksamheten först och skatten sätt. Det känns som en bakvänd ordning. Det är detta som ni är överens om i femklövern.

– 51 sidor budget med mycket siffror och många saker att hålla reda på. Vi har fått bra förklaring vad vi själva har diskuterats. Vi kanske är 99% överens i femklövern. Vi har lite olika åsikter, med all respekt. Den här 1% siffran är prognosavvikelse. Vi lever i en tillväxtkommun och vi ska vara glada för att vi bor där vi bor. Viktigt att vård, omsorg och byggandet går framåt. Jag tycker, som Ulf, att vi ska vara stolta att vi satsar så mycket som vi gör här i kommunen. Jag tror på tillväxt, vi måste alltid tänka på att effektivisera vår verksamhet. Ni vet hur sporthallen ser ut i Vaggeryd, den håller på att rasa samman. Under denna mandatperiod är det viktigt att vi påbörjar en projektering på en ny simhall. Vi pratade om en cykelväg till Tallnäs. Tyvärr har kostnaderna ökat. Nu tog vi ändå ett beslut att påbörja cykelvägen även om den blir i enklare form. När det gäller driftbudgeten är jag särskilt glad över att få kvalité inom äldreomsorgen. Vi tillsammans med (C) fick igenom det. De här felräkningspengarna, 9 miljoner, väljer vi en modell där vi tror att vi kommer bort från stuprörstänk, vi vill se tvärfunktionellt om man gör dubbelarbete i nämnderna. Vi kommer att presentera det här när hösten kommer och det kommer att vara politiskt prioritering. Ni i (S) säger att det inte finns ett underlag. Det finns det visst. Slutligen bifaller jag förslaget som kommunstyrelsens lämnat, säger Thomas Axelsson (KD).

– Vi hade inga problem att lägga budget. Ni ska lägga er budget först och vi ska svara på det här. Att klaga på tjänstemän var det löjligaste jag har hört. Ni har ingen budget och då har vi svårt att lägga en motbudget. Det var märkligt resonemang. Har man inte förstått att majoriteten lägger sin budget först, undrar Kenth Williamsson (S).

– Det som är intressant är att du Kenth gnäller på mig, men nu har du varit uppe längre i talarstolen än jag. Din tid här uppe har du klandrat på vår budget. Ni ville diskutera driftsbudgeten. Men när vi gjort det så har ni sagt att ni ska återkomma. Är det ett nytt läge i (S)? Det finns ingen anledning om den andra parten är tyst. Det blir väldigt mycket diskussioner hur en formalia ska tas fram, säger Gert Jonsson (M).

– Jag ska börja med att yrka bifall till vårt förslag. Jag har lyssnat på debatten här och det som jag spontant är er felräkningspengar, det ska väl inte vara så svårt att rätta till. De här enorma investeringar vi har gjort, börjar vi inte få dem sålda så ligger vi illa till. Driftsbudgeten på mejeriet var rätt märkligt att den kom som en klackspark på slutet. Det kunde väl inte varit så svårt att ta reda på det tidigare i budgetarbetet. I princip lägger vi vår skattehöjning på att inte skära något extra som det varslats om här ikväll, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Axelsson, vi är i opposition och det förutsätter då att ni har en budget, och vi anser att ni inte har en driftsbudget. Ni eldar upp er i onödan det här med skatten. Majoriteten har hela huset till förfogande. Resurser finns självklart. De här 8,2 miljoner, när ska ni ha förslag på dessa effektiviseringen? Ska vi ha så många bygdeskolor? Möjligt att det blir en diskussion om det här i nämnderna? Det är konstigt och jag har inte heller varit med om detta att vi inte har fått någon diskussion om driftbudget. Det är verksamheten. Man vet bara att det är 8,2 miljoner. Det klart vad blir det utav er satsning på äldrevården Axelsson, undrar Roger Ödebrink (S).

– Jag är ny i sammanhanget och kanske inte hänger med i politiska vändningar. Ni hävdar att det inte finns en driftsbudget och det har vi gjort, men ni har inte opponerat er mot det, säger Thomas Axelsson (KD).

– Det är möjligt att hela kommunSverige gör fel, men det är fortfarande så att ni säger att ni har en driftbudgeten. Vad tar ni in 8,2 miljoner? Det vill vi veta, kontrar Roger Ödebrink (S).

– Det är klart att en sån här kväll så är det så att vi har en seriös debatt, det finns drygt 8 miljoner som ni inte har redovisat, herr Axelsson. Tack Abrahamsson för att du stödjer oss, men synd att du inte slår näven i bordet. Det är en ofullständig budget och vi som opposition får nu möjlighet att resonera på budgeten som ni har lagt. Det är också ett misslyckande att politiker abdikerar och lägger över ett problem i tjänstemännens knä. Nu har vi ingen budget, snabbt lägger man över ett direktiv till tjänstemännen med effektiviseringar som ni säger. Jag skulle vilja veta om det är 8,2 miljoner eller mer? När det gäller felräkningspengar Axelsson så försämrade ni kvalitén för nattorganisationen. Det är ingen effektivisering, det är en besparing. När väl femklövern satt ner fötterna blir det resursförstärkning eller försämring? Du sa Gert att du inte lägger i hur nämnderna agerar eller hur man vill göra ändringar. I den budgeten är det tomt när det handlar om 8,2 miljoner, men driftbudgeten på Mejeriet och lägger ner Furugårdens nedläggning av två avdelningar, förklara det Gert, säger Tomas Strand (S).

– Direktiven är att ta fram på effektiviseringarna görs tvärfunktionellt. När det gäller socialnämnden så var det ett antal scenario som presenterades och det finns inget ställningstagande i budgetberedning. Vi behövde en kappsäck för att starta mejeriet. Det kommer att kosta ett antal miljoner i drift och det kommer vi att göra en avsättning. Socialnämnden i sin tur bestämmer varifrån pengarna kan tänkas komma. Det står inte någonstans i våra budgethandlingar och du ska helst också läsa i presentationen om hur socialförvaltningen ska komma framåt, säger Gert Jonason (M).

– Det var ett nonsensvar. Vilken summa har gått ut till som ska besparas, 8, 10 eller 12 miljoner. Du svarar inte på om socialnämnden säger nej till Furugårdens två avdelningar läggs i malpåse, vad händer då. Gert, svara på frågorna, säger Tomas Strand (S).

(S) och (V) ville annat...

– När det gäller anpassningar handlar det om mer än 8 miljoner. Det är en socialförvaltning som kommer med presentation att det var en kostnadsökning nu när mejeriet öppnar. Det handlar om den ramen hur man gör. Väljer man att ha kvar sin verksamhet på Furugården får man se över på annat sätt, säger Gert Jonsson (M).

– Vi i (L) hade också en del som vi inte fick igenom, men man får ge och ta. Vi vill förvalta skattemedlen utan att behöva plocka in fler pengar från skattebetalarna. Vi måste våga prova något nytt och sedan tänker jag på anklagande att man vill se våran budget först, antagligen är den så bra, så vi vill göra en likadan. Ser er budget annorlunda ut beroende på hur vår ser ut, säger Magnus Thelin (L).

– Jag vill yrka bifall till kommunstyrelsen förslag till helhet. Vad jag slogs av vid Jörgens redovisning är att vi är en stark expansiv kommun som har ett överskott på 2% och håller i tid. Det känns tryggt att vi har en sån stark budget. Jag håller med i det som Gert säger, men jag vill minnas tillbaka när jag var tjänsteman hur man jobbade med tjänstemännen. Givetvis kan det bra grejer för politiken, förslagen ska vi inte säga nej till. Så här har det fungerat tidigare, men nu kanske i en annorlunda form, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).

– Prata med brukare och personal innan man får läsa om det i media. Vi ska minska sjukskrivningen och jag vill att man ska satsa mycket pengar för att förebygga sjukskrivningar, säger Elizabeth Orellana Bravo (V).

– Jag vill inte att den här frågan ska vara något missförstånd i, det är min 100%-iga uppfattning. Vi har inte tagit ställning till att lägga ner några avdelningar på Furugården i budgetberedningen. Det som har informerats om är ett förslag från tjänsteman som ordförande lämnade till oss. Det är inte det som fullmäktige beslutar om idag, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Det här är viktigt, socialförvaltningen har lämnat information om att pengarna ska sparas så är det två avdelningar som läggs i malpåse. Direktiven från politiken är mer än 8 miljoner, det var märkligt, säger Tomas Strand (S).

– Inte en stavelse har vi diskuterat angående tjänstemannens förslag att lägga furugårdens två avdelningar i malpåse, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Ni har inga förslag till nämndernas besparingar, lite verkstad och mycket snack, säger Kenth Williamsson (S).

– Visst är det här spännande Roger, men vi har jobbat så här internt, så har det fungerat inom tjänstemannasidan, det är inget konstigt. Andra kommuner har gjort det till en arbetsform. Det ska vi prova och vi tycker att det är spännande. Thomas Axelsson trodde att det kanske både bli 10 eller 12 miljoner, men förslaget ska vara mer än 8 miljoner, så att man kan välja ur de förslagen som inkommer. Politiken har full möjlighet att arbeta med det som kommer fram, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).

Thomas Axelsson (KD) vänder sig till (S) och säger att ”vi visst tar politiskt ansvar”.

– Varje förslag kommer att göras en konsekvensanalys utav. I en kommunkoncern har vi overheadkostnader som delas ut på alla nämnder. Det finns många sätt att göra effektiviseringar. Vi kommer att ta ett politiskt beslut, säger Thomas Axelsson (KD).

– Varför har vi den diskussionen här i kväll? Vi kunde lika gärna haft den i höst. Om vi nu ska ta ett beslut och sedan ska man jobba med, var kommer vi i oppositionen in. Det här är bara dimmor ni lägger, helt onödig diskussion, säger Roger Ödebrink (S).

– Jag är en av dom (S) som varit med i budgetarbetet. Vi är överens om de breda penseldragen och de ekonomiska resultatmålen. Vi har olika syn på rationaliseringar, förenklingar och automatiseringar eller vad ni kallar det. Är det så att man är effektiv ska man få ut mer på samma peng. Vi samregerar inte utan är i opposition. Vi känner i den här unkna budgetluft att vi yrkar återremiss på budgeten då vi inte har driftbudgeten på bordet, säger Kenneth Åberg (S) och önskar diskutera budget när höstlöven faller och luften har svalnat i sessionssalen.

(SD) hade också eget förslag med en skattehöjning med 30 öre

Femklövern har lagt ett budgetförslag, (S) har ett och (SD) likaså. Fem minuters ajournering gjordes.

Under punkt ett och två finns nu tre förslag. Det finns kommunstyrelsens förslag, ett (SD) förslag och ett återremissyrkande från Kenneth Åberg (S) då han vill ha komplettering.

Votering gjordes om punkten ska avgöras ikväll eller lämna återremiss gjordes under kommunfullmäktige. 27 ja- och 14 nejröster gjorde att det blev återremiss till kommunstyrelsen för komplettering. 

Punkt nummer tre angående driftsbudget där det finns ett förslag som kommunstyrelsens lägger och ett förslag som Ulf Abrahamsson lämnat gick även det till votering. Atcha Adinda (L) avstod, (EMP), (C) och (SD) röstar för Ulf Abrahamssons förslag medans (S), (KD), (MP), (M) röstade för kommunstyrelsens förslag. 27 röstade för kommunstyrelsens förslag och 13 röstade för Ulf (C);s förslag.

Punkt nummer fyra där skattekronan ska vara 21.49 (enligt kommunstyrelsens förslag) eller enligt (SD) förslag där de vill höja skatten 30 öre. Votering där (V) och (S) avstod från röstningen, (SD) och (EMP) röstade för (SD) förslag och femklövern röstade för att det ska vara fortsatt 21.49 i kommunal skatt, vilket var det förslag som vann flest röster. Reservation gjordes från (SD) och (S).

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *