Nyheter

Jag ångrar mitt stöd till framtagning av en kommunal vindbruksplan

Nyheter I den strid som varit under åren om vindkraftverks vara eller inte vara i kommunen har förslag tidigare lagts fram att ha en kommunal vindkraftsplan. Detta förslag anammades av de styrande i kommunen. Läs insändaren här.

Arkivbild

Jag var en stor tillskyndare av detta förslag då det skulle ge oss grunder för att veta var i kommunen framtida planer för vindkraftverk skulle kunna accepteras. Jag såg denna plan som ett bra vapen att hindra exploatörer från att bygga vindkraftverk i kommunen.

Jag har ändrat mig främst av två skäl och de är:

1 – I ansökan om bygglov för nya bostäder inom områden som framtagits som intressanta för vindkraftverk så har miljö- och byggnadsnämnden avslagit denna ansökan. Det innebär att cirka 25 procent av kommunens område inte kan få bygglov. Exempel på detta finns.

Det nya område som inköpts av kommunen för framtida industriutveckling norr om travbanan är ett sådant område. Hur man skall få bygglov där för industri, när det samtidigt utpekas som ett område som är intressant för vindkraft, övergår mitt förstånd.

2 – I det förslag som miljöminister Bolund mottagit i dag om det kommunala vetot föreslås att de områden som kommunen i en vindkraftsplan avsatt som intressanta för vindkraftverk. Där kan kommunen inte inlägga sitt veto, oavsett skäl till det.

Vindkraftsplanen blev ris till egen rygg. Det var inte så tanken för en sådan plan var.

Jag undrar om någon i kommunfullmäktige tänkte så när beslutet om planen togs; att planen skall användas som skäl för byggstopp? Eller att vi inte skall i framtiden få säga vår åsikt om ansökningar om att bygga vindkraftverk på de områden som vi utpekat som intressanta.

Var det till dessa ändamål vi ville att planen skulle användas?

Jag har ändrat min åsikt om vindbruksplanen, den är ett vapen emot oss och ni i kommunfullmäktige kan också ändra åsikt.

Dra tillbaka vindbruksplanen, den kommer bara att användas emot oss.

Vilket parti som helst får använda mitt förslag.

Jag bryr mig inte om färgen på katten, bara den fångar möss (Deng Xiaoping).

Ekesås 210622
Lasse Olsson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *