Nyheter

Jakten på salmonella

Nyheter Kontrollerna är gjorda efter jakten på salmonellans källa. Som Skillingaryd.nu tidigare berättat om är det tre fall av likartad bakterie som har härjat i kommunen.

Arkivfoto; Sallad kan vara salmonellasmittad efter bevattning

När salmonellafall upptäcks – har kommunens miljöförvaltning extra mycket att göra, undrade vi, när vi träffade förvaltningschef Anna Jönsson häromdagen.

– För att smittskydd ska kunna lokalisera källan så har vi varit och tagit extra prover och lämnat in, säger Anna Jönsson, förvaltningschef på miljö- och bygg.

– Det fungerar bra med samarbetet med smittskydd. Den som har blivit smittad går via vårdcentralen och informationen lämnas till smittskyddsenheten på Ryhov. De kontaktar sedan oss så att vi kan gå ut och ta prover. Restaurangen vi varit på har haft mycket bra koll på alla livsmedel och varifrån de kommer, så det var snabbt gjort, avslutar Anna Jönsson.

Hos Teds Smörgåsbutik i Skillingaryd får vi lite mer information om var bakterien kan komma ifrån.

– Vi restaurangägarna är kontrollerade av kommunens miljöförvaltning, där det sker hygien- och miljökontroller flera gånger om året. Det som, jag tror, är orsaken till salmonella borde vara sallad. Det har med bevattningen att göra och att bakteriellt vattnet hamnar på salladen. Det är den grönsak som man inte hettar upp, menar Ted Engdahl på Teds Smörgåsbutik som även nämner att för att ta död på eventuell bakterieflora gäller upphettning till 70 grader.

Fotnot; Salmonellan har upptäckts i Vaggeryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *