Nyheter

Jakthotad varg dog på E4

Nyheter Nu har länsstyrelsen fått svaret om den döda vargen från statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Foto: Länsstyrelsen

I början på veckan blev en varg påkörd och dog vid E4 utanför Vaggeryd. Länsstyrelsen misstänkte att det kunde vara den vargtik som man tidigare beslutat om skyddsjakt på och det visade sig att det var den vargen. Vargen har konstaterats vara den som gjort angrepp och dödat får vid ett antal besättningar i våra bygder. Länsstyrelsen kan inte utesluta att det var samma varg som gjorde angreppet tidigare i veckan och som sedan dödades på sin vandring i länet.

Enligt länsstyrelsen finns det inga vargrevir i Jönköpings län.

– Nej, det är ensamma vargar som troligen blivit utstötta från sitt revir och ger sig av söderut, säger Jens Mattsson som är presskommunikatör vid länsstyrelsen. Han tillägger att en varg rör sig snabbt inom större områden vilket gör att den varg som härjat i länet kan ha gjort angrepp även i andra län, som till exempel Kronoberg, Halland eller Skåne.

Hur många vargar har vi i Jönköpings län?

– Det är svårt att svara på eftersom det är lösdrivande ensamma individer, menar Jens Mattsson. Eftersom vargen kan springa flera mil per dygn kan iakttagelser från flera platser handla om samma varg.

Jens Mattsson säger också att det är svårare med spårning när det inte ligger snö som avslöjar slagen efter djur. Nu är det genom till exempel genom DNA vid angrepp eller om det hittas spillning som kan ge svar på om det rör sig om en varg eller om det finns flera individer.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Jakthotad varg dog på E4

C G Gustavsson, Jag tycker det är respektlöst för att jag (och många fler) tycker att djur förtjänar mer. Gäller även bilder med jägare som poserar jämte ett dött djur och känner sig nöjda. Vad är egentligen grejen med det? Posera med ett dött djur? Om ni nu måste jaga, håll det mer tabu. Jag har aldrig sett en bild på en död människa, vare sig han/hon var mördare eller ej på sociala medier.
En mördarmaskin? Den är hungrig lika mycket som oss människor? MEN den har nog lite svårt att avgöra om ett visst får tillhör en människa. Även om jag tycker att djur ska ha lika mycket värde som oss så är jag medveten om att deras väg att få föda är lite mer olikt vårt sätt att få det till sin mun. Vi människor är ju så mycket mer snällare mot djuren som ska hamna på vår tallrik?
Jag tycker synd om djuren som blir attackerade av vargar, men känner inget behov av att få bort den helt. Och jag tycker synd om djuren som behandlas fel av oss människor. Har svårt att fatta varför en varg, andra djur ska få ta så mycket skit när människor behandlar djuren på så mycket värre sätt. Men det är ju mina tankar, en djurvän som kämpar för djurens röst.
Om jag hade djur på gårdar så skulle jag (tjatig ämne, jag vet) fixa bättre stängsel för mina djur, kosta vad det kosta vill. Men jag skyddar gärna mina djur jag älskar på det sätt att inget annat djur ska komma till skada.
Får ofta frågan om en varg skulle hoppa på min hund, skulle jag bara stå där och låta det hända? Nej, ag skyddar först främst det som står mig närmst, min hund. Kommer jag att hata vargen, andra vargar, vilja få dem utrotade eller dylikt för det? Nej!
Jag tycker fortfarande att det är en fin varg. Tycker också att det är synd om djuren som blir utsatta för vargen? Men som sagt, mördarmaskin är de inte. Hungriga som människor är de… Vill man skydda sina egna djur så finns det andra lösningar.
//A (ingen anledning att säga mitt namn?)

Thomas H. Hur många får dödar vildsvinen? Hur många älgar och rådjur dödar vildsvinen? Tömmer vildsvinen markerna på dessa djur? Visst, det dödas en del hundar av vildsvin – men är de fler än de som dödas av varg? I synnerhet gäller väl detta om man tar hänsyn till att det finns ett par hundra tusen vildsvin men troligen bara 500 vargar.

Vila ifred fina lilla varg :'(

(En tanke… att lägga upp bilder på döda djur på sociala media kanske borde få ett stopp också, känns väldigt respektlöst mot djuret)

A Vem du nu är som döljer dig bakom en bokstav. Nej, det har inget med respektlöshet att göra om man lägger upp en bild på en ihjälkörd varg. Det är enbart att beskriva fakta och det underlättade bedömningen att det rimligen var samma djur som sprang i skogen här på lördagen. Varför skulle det vara respektlöst att visa den??
”Fina lilla varg” Har du en susning om vad det där var för skadegörare? Jag var på spårning efter ett sönderbitet rådjur veckan före, på söndagen – och på fredagen dog min spårhund, kanske till följd av att jag försökt åtgärda det som vargen sannolikt ställt till med. Hur många ihjälbitna får eller gravt sönderbitna får med tarmarna hängande ute har du sett? Men jag antar att du tycker det skulle vara respektlöst att visa den skada som den ”fila lilla vargen” ställt till med – den som många här kallar en mördarmaskin på fyra ben. Påtvingad är den också. Så nej tack – ”fina lilla varg”, det är DET som är respektlöst mot alla djur den skadat och mot alla djurägare som blivit skadelidande. Det måste finnas gränser för populismen.

Nåja – jakthotad och jakthotad. Många ser det annorlunda, i synnerhet folk som fått sina tamdjur skadade och dödade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *