Nyheter

Jerry ser till att du är Väl Tränad

Nyheter Livstiländring blev det hållbara för Jerry Karlsson i Skillingaryd. Nu har han startat eget för att hjälpa och motivera andra.

Jerry med sin "Kettelbell"

Jerry Karlsson är en välkänd tränarprofil i Skillingarydstrakten. Vi drar oss tillbaka några år… Innebandyföreningen bildades 1991 där Jerry och några kompisar var det drivande gänget. I 25-årsåldern fick Jerry problem med ryggen och han fick domen. Jerry var reumatiker.

– Det tog några år innan jag tog upp träningen igen. Jag följde med min Jenny till gymnastikföreningen där jag fastnade rätt snabbt. ”Salle” var ledaren i gymnastikgänget och det var fantastiskt roligt. Jag kände ”Salle” sedan tidigare så tröskeln att gå in i gymnastiksalen blev lägre. Det är fortfarande en stor majoritet kvinnor och jag tror att det har att göra med bilden av ”husmorsgymnastiken” förr i tiden. Många män tror att det är för simpel och klen träning. Men jag tror att lika gärna som tjejer kan vara obekväma så kan män vara obekväma i en grupp. När man väl är i ett träningspass har man inte tid att snegla på andra. Gör man det har man inte fokus på sig själv, berättar Jerry vid köksbordet i han och Jennys hem, så en utmaning; våga testa!

Varje pass hos gymnastikföreningen är runt en timma och då ingår det framplock, uppvärmning och stretching efteråt. Det finns en mängd olika pass med bodypump, zumba och intervallträning. Det finns verkligen något för alla.

– Jag gillar allt egentligen, förutom danspassen för jag har ingen taktkänsla. Bästa är ”Tabata”, det är en träningsform där man tränar 20 sekunder och vilar 10 sekunder. Detta upprepar man åtta gånger. Fördelen med den här typen av träning är att den intensiva träningen är nyttig och 20 sekunder kan de flesta hålla ut. Man kan klara att göra armhävningar i 20 sekunder. Man håller fokus på tekniken och det blir inte tjatigt. Som mest har vi varit närmare 90 deltagare. Vi håller till inomhus fram till nästa vecka, därefter startar uteträningen på Grönelund, säger Jerry.

Kvastskaftet används för bröst- och ryggmusklerna

– Får man inte träna så saknar man det. Jag har blivit mycket bättre i min sjukdom och jag har gått ner 15 kilo, trots att jag äter ”som vanligt”, berättar Jerry.

När Jerry blev ledare i gymnastikföreningen ”målade han in sig i ett hörn” då han eftersökte fler uteträningar. Han hade viss erfarenhet att vara ledare inom innebandyn och snart skulle han fortsätta utbilda sig…

– Jag har gått utbildning i förbundets regi. Man lär sig rörelselära, säker träning och specialiserar sig på inriktning av högintensiv intervallträning. Jag har gått utbildning i personlig utveckling och ledarskap. Trivdes så bra med det att jag kände att jag ville utveckla mig mer.  Jag letade vidareutbildning men hittade ingen direkt jag var beredd att satsa på då det enbart fanns intensivkurser på 2 – 3 veckor. När jag hittade gymnastikförbundets egna utbildningar på Lillsveds idrottshögskolan på Värmdö gick jag en allmän kurs om livstil och hälsa, mer åt det allmänna hållet. Jag fick ganska snabbt ett kvitto på vad jag ville läsa. När jag var där uppe släppte de även kurser som personlig tränare. Utbildningen varade mars till november på halvfart och var en omfattande utbildning samtidigt som folkhögskolan är tacksam ekonomiskt. Den utbildningen fullföljde jag i november och fick licens för PT (reds anm; Personlig Tränare), säger Jerry som nu lämnar alternativ till unga och äldre som kan göra samma övningar med möjlig annan takt och belastning.

Enkelt träningsredskap som alla har hemma

Vid Hook Herrgård jobbar Jerry som gruppinstruktör och är personlig tränare under herrgårdens ”paraply”.

– Vid årsskiftet startade jag mitt egna företag ”Väl tränad” och det är för att jag även ska kunna ta emot klienter hemma då jag har en del basutrustning som räcker långt. Många gånger har det kanske varit en stor tröskel att kunna gå in i en stor gymnastiksal och har man varit inaktiv i 20 år och inte hunnit med att träna kan det vara ett stort steg att anmäla sig till gruppgymnastik. Man kanske har en rehabhistoria bakom sig och behöver hjälp med individuell träning, teknik och framför allt motivation. Man kan boka enstaka gånger eller man kanske behöver öva tekniken i en viss övning eller bara få en konsultation i någon träningsrelaterad fråga. Det här är väldigt brett och det är det som är tjusningen att alla människor har olika mål, behov och träningsmöjligheter. Jag tror även att det är en fördel att jag själv har en sjukdomshistoria med mig och skaffat mig erfarenhet av det. Det kan även handla om friskvård på företag eller kick off-träning, jag vill få folk förstå att man ska träna för att må bättre, berätta Jerry som berättar vidare att något han gillar är att hålla föreläsning om träning för att sedan praktisera det vi pratat om i ett träningspass. Då tar man lätt till sig nya övningar och metoder. 

Uteträning är bland det bästa nämner Jerry och tar med oss ut på altanen på baksidan av huset.

– Den egna kroppen räcker gott, man behöver inte använda sig av en massa utrustning inne på ett gym. Om du gör en armhävning på tå, hur mycket har du lyft då? 60% av din kroppsvikt, gör man armhävningar på knä gör man samma sak fast med mindre belastning. Man kommer oerhört långt med sin egna kropp, nämner Jerry och tar fram ett kvastskaft. Skaftet använder man för att aktivera och träna bröst- och ryggmuskulatur, rörelseträning, vilket är bra för de som har ett stillasittande jobb och för de med nackbesvär.

– Det bästa med träningen är att man känner att man mår bra och det ger så mycket tillbaka. Investerar man en träningstimma får man mångfalt igen, det går inte att komma ifrån. Det ska vara utifrån den nivå man är idag och man ska inte jämföra sig med elitidrottare. Man måste inspireras utifrån egna mål och egna förutsättningar.

Ute i trädgården, där Jerry trivs bäst att träna, visar han en kettelbell, som väger 16 kg. Den kan man bära med en hand och motverka vikten på andra sidan av kroppen då det blir en ojämn belastning, att hålla sig upprätt är också en träning för kroppen. Kettelbellen kan man svinga också upp i brösthöjd där axlar och bröstmuskler tränas och är ett enkelt men mångsidigt redskap med väldigt många möjligheter.

Enkla träningsmetoder med enkla redskap gör Jerry bygden Väl Tränad…

Jerry startade eget och vill motivera andra att träna på sin egen nivå

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *