Nyheter

JO-anmäler regionen – för kallelse till cellprov: ”Kränkning”

Nyheter En kvinna hemmahörande i länet ville avregistrera sig från att bli kallad till cellprovstagning. Hon fick besked om att en sådan avregistrering endast gäller i tio år. Nu har hon anmält regionen till Justitieombudsmannen (JO).

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

I Sverige kallas automatiskt alla kvinnor mellan 23 och 49 år till cellprovskontroll vart femte år och kvinnor mellan 50 och 64 år vart sjunde år. Sedan cellprov infördes i mitten på 1960-talet har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats.

Möjligheten att avregistrera sig från att bli kallad finns dock och det ville en kvinna bosatt i Jönköpings län göra. Hon fick då svaret att en avregistrering endast gäller i tio år – sedan blir man kallad igen.

I sin anmälan till JO skriver kvinnan följande:
”Eftersom jag ville avregistrera så känns det som en kränkning mot ens intregritet om de ska börja skicka igen. Då rör det ju sig ej om avregistrering egentligen. Man kan ju alltid beställa tid själv”.

Taggar

Dela


4 reaktioner på JO-anmäler regionen – för kallelse till cellprov: ”Kränkning”

Jag arbetade på kvinnoklinken en gång i tiden. Ett cellprov kan rädda livet på oss kvinnor. Cancer i underlivet kan visa sig väldigt ytligt. Tar ofta lång tid innan vi märker något fel. Då kan det vara för sent. Då menar jag att vi dör. Så var tacksam för att du kallas!

Jamen vad lättkränkt alla människor är nu för tiden behövs inte mycket här inte. Spontant så är det väl en bra sak att bli kallad till cellprov så man man inte får cancer, men vill man inte ha svar så bli kränkt då.

Det är jättekränkande.

Jag som redan har haft livmoderhalscancer och allt är bortopererat och blivit friskförklarad då det gått mer än 5 år får också sådana kallelser trots upprepade tillsägelser finner det extremt kränkande då jag aldrig kan glömma och gå vidare.

Då har jag dessutom gått på varenda testning inte missat en enda utan tagit prov varje år hos min läkare.

Men det ”räknas” inte och att jag haft livmoderhalscancer och opererat bort det finns inte heller registrerat fast det är gjort på ett av länets sjukhus.
För sådant registreras i deras register enbart om allt sköts genom dem.

Hade jag gjort det hade jag varit död nu.

Jag rekommenderar aldrig någonsin någon att gå genom dem utan göra det via ett sjukhus direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *