Nyheter

Joakim efterträder Joel på Byarums Bruk

Nyheter Vid årsskiftet bytte Byarums Bruk ägare

Fotograf: Per Ranung  [1/11]

Fotograf: Per Ranung  [2/11]

Fotograf: Per Ranung  [3/11]

Fotograf: Per Ranung  [4/11]

Fotograf: Per Ranung  [5/11]

Fotograf: Per Ranung  [6/11]

Fotograf: Per Ranung  [7/11]

Fotograf: Per Ranung  [8/11]

Fotograf: Per Ranung  [9/11]

Fotograf: Per Ranung  [10/11]

Fotograf: Per Ranung  [11/11]

Efter att ha ägt och drivit Byarums Bruk i nio år så beslutade Joel Enhörning sig för att sälja företaget. Tankarna dök upp i somras och det fanns en del intressen utifrån, men det var inget som kändes rätt för Joel och hans far Kenneth Ståhl som ägde 50% var av företaget. Då kollade Joel med sin bror Joakim Ståhl om han möjligen var intresserad. Intresset fanns diret och efter lite diskussioner fram och tillbaka var de överens om att Joakim skulle köpa hela företaget av Joel och Kenneth. Ägarskiftet genomfördes vid årsskiftet, men Joel kommer att finnas kvar i företaget under 2019 för kunskapsöverföring för ett smidigt ägarskifte samt introducera sin bror i branschen.

Joakim Ståhl har ett förflutet i näringslivet då han har varit delägare och vd för Scandinavian Photo från 1993 fram till 2016 då han valde att sälja sitt innehav i företaget. Åren efter det har han ägnat sig åt en del konsultuppdrag men har hela tiden letat efter ett nytt företag att leda och utveckla. Han känner sig mycket inspirerad av den nya utmaningen och är medveten om att det är ett starkt varumärke med väletablerade produkter. Även om han får något av en förvaltarroll så ser han några saker som han vill prioritera som företagsledare.

I hans tankar finns att stärka samarbetet med landskapsarkitekter.

– Det är en viktig yrkesgrupp eftersom det är de som är närmast de miljöer som Byraums Bruk är representerade i, säger Joakim. Ytterligare ett område som han sneglar på är att försöka öka exporten till våra grannländer. Idag säljer man 90% av sin produktion inom Sverige och då företrädesvis till kommuner, landsting, statliga verk, fastighetsbolag och kyrkogårdsförvaltningar. Även en del parkanläggningar finns i kundkretsen som till exempel Liseberg och Gröna Lund.

– Jag vill också se en fortsatt försiktig produktutveckling, säger Joakim som menar att det är viktigt att skynda långsamt och att nya produkter alltid ska andas Byarums Bruk som ett led i att stärka varumärket. Helst ska det vara en produkt som marknaden känner igen även om det inte står Byarum skrivet.

Vad ska du göra nu, Joel?

– Först och främst ska jag se till att överlämningen till Joakim blir bra för honom och för företaget. Jag ser det som min viktigaste uppgift för 2019. Jag håller självklart även ögonen öppna för nya utmaningar där mina kunskaper kan leda till utveckling. Kanske ett nytt företag som jag kan sätta min prägel på, menar Joel och fortsätter att han har för mycket kli i fingrarna för att stå still i, en i och för sig, blomstrande och fantastisk verksamhet.

Företaget har gått från nio anställda till femton under de nio år som Joel har drivit det tillsammans med sin far. Omsättningen har stigit från 18 miljoner till 31 miljoner och de ser en fortsatt god utveckling för de gjutna aluminiumprodukterna som formas och gjuts i lilla Byarum.

De arbetar med återvunnen aluminium precis på samma sätt som de gjorde 1947 när bröderna Bokinge startade företaget.

De bägge bröderna är överens om vikten av lokal förankring och merparten av underleverantörerna finns i trakterna kring Vaggeryd, Skillingaryd och Värnamo. De känner stolthet att finnas i en entreprenörsregion och känner att bygden också är stolta över att ha Byarums Bruk i sitt område.

Även om det är ett ägarbyte kommer Byarums Bruk inte att genomgå några stora förändringar och familjens filosofi kommer fortsatt prägla företaget.

– Behöver jag fråga Joel något så vet jag var han finns, säger Joakim och avslutar med att brodern inte är längre bort än ett samtal eller några gator bort i Jönköping där de bor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *