Nyheter

Johan har prästyrket i sikte

Nyheter Under tonåren växte Johan Gunnarsson i sin tro och under något år funderade han på sin gudstro och insåg att han ville tjäna Gud

Johan Gunnarsson

Johan Gunnarsson från Vaggeryd har ingen bakgrund i det religiösa livet eller kopplingar till kyrkan, men i sambandet konfirmationen och tonåren förändrades förhållandet mellan kyrkan och Johan

– Det började med att jag engagerade mig i scouterna inom Ekumeniakyrkan, säger Johan Gunnarsson. Där och då väcktes något inom Johan som valde att gå vidare med sin konfirmation inom Svenska kyrkan. Därefter engagerades Johan som ungdomsledare inom kyrkan och uppskattade och uppskattades av barn, ungdomar och församlingsmedlemmar.

– Det var ständigt nya upplevelser och ingen dag den andra lik, berättar Johan. Från att ha varit dagar av olika aktiviteter så smög sig tankarna på gudstro allt närmare och efter lite grubblande ställde Johan frågan till sig själv; tror jag på Gud? Svaret blev ett tydligt – ja, det gör jag. Då såg han inte sig som en kandidat att bli präst, i alla fall inte innan han nått upp i 40-årsåldern.

För något år sedan sökte Johan in på lärarutbildningen vid Göteborgs universitet och blev antagen. Men det var något som gnagde i honom. Strax innan sista dagen för ansökan till högre utbildning skickade han in en ansökan till Uppsala universitet och teologiska studier. Han blev antagen, lyckades ordna en bostad och har nu klarat av första året av sin utbildning. Nu går det vidare med ytterligare ett antal år med akademiska studier innan målet är nått.

Foto: Svenska kyrkan

Denna sommaren har Johan praktiserat inom Jönköpings församling med sin bas i Österängskyrkan. Han har varit i ett flertal av kyrkorna i Jönköping och följt det kyrkliga arbetet på nära håll för att lära sig mera om dop, vigsel och begravning. Han har dessutom hålla i predikningar och lett församlingen i bön.

– Nu går antagningsprocessen vidare, berättar Johan i och med att han nu ska möta biskopen för att visa sina kunskaper och få en bedömning om sina förutsättningar för prästyrket. De är tio stycken i Växjö stift som ska göra detta test, ett rekord för Växjö stift.

För närvarande är prästyrket ett bristyrke men det finns ett starkt tryck på teologiutbildningarna nu som ska sörja för tillgången av präster inom svenska kyrkan framöver.

– För mig är det angeläget att kyrkan är en naturlig del av och aktör i samhället i stort, menar Johan. Han ser biskopen i Växjö stift som en förebild i sitt sätt att ta aktiv del i aktuell samhällsdebatt som inte duckar för svåra spörsmål.

Johan menar att växa inom kyrkan i Byarums pastorat har underlättat hans beslut att bli präst. Byarums pastorat arbetar, enligt Johan, på ett sätt som tilltalar honom genom sitt sätt att vara en aktiv del av samhället i övrigt med en öppen och välkomnande attityd.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Johan har prästyrket i sikte

Du blir en bra präst! Nu kommer den nya generationen med Guds ord o hans kärlek till Alla människor,oavsett vilka vi är har vi samma värde!❤️

Ett bra yrkesval när fler lämnar svenska kyrkan på grund av att socialister och aktivister kidnappat kyrkan.
Hoppas du kan vända trenden.

Med de åsikter du antyder förstår jag att du inte känner dig hemma i den kristna kyrkan. Bibeln står upp för människors lika värde, utan åtskillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *