Nyheter

Johanna: ”Har lärt mig mycket i demokratins anda”

Nyheter För snart tre år sedan träffade vi Johanna Malmborg från Tofteryd när hon som ny politiker klev in på nionde plats på Centerpartiets lista inför valet. Vi ringde upp Johanna för att höra hur den politiska karriären är när lite mer än halvtid har gjorts.

I januari 2019 var tekniska nämnden redo för fotografering.

Johanna bor med sin man och två barn, som är 5 och 7 år, i Tofteryd Klockaregården 2, utanför Skillingaryd. För tre år sedan bestämde hon sig för att engagera sig politiskt.  I dag sitter hon som ordinarie ledamot i tekniska nämnden. 

– Platserna i nämnderna bestäms partivis. När femklövern gick ihop, var det femklövern som tillsatte våra platser. Jag tillfrågades då jag lämnat mitt intresse och under de här två åren har jag lärt mig otroligt mycket. Vi blev en egen nämnd och fick fastighetsenheten till oss, så det har blivit många stora frågor. Jag har ingen erfarenhet om hur det har fungerat tidigare, men beroende på kommunens stora tillväxt är det mycket på gång vad gäller fastigheter. Det byggs både villor och lägenheter inom kommunen. För varje lägenhet som byggs flyttar någon in. Kanske från ett boende i hus, där en ny familj kommer till vår kommun, då behövs förskolor och skolor. Det växer verkligen explosionsartat och våra beslut drar med sig andra frågor i andra nämnder. Allting hör ihop, börjar Johanna Malmborg berätta över telefonintervjun. 

Alla nya politiker får en utbildning i tre dagar som görs centralt för alla nya, oavsett tillhörighet innan nämndarbetet påbörjas. Det är dataprogram att sätta sig in i, nya ansikten att lära känna, lagar och regler samt en massa nya ord.

– Jag är ersättare i kommunstyrelsen också och i början körde jag ganska hårt för att sitta med och lära mig: man får en bra och övergripande bild av hur kommunen fungerar. Utöver nämndmöten har vi gruppmöten med partiet en kväll i månaden. Det är det bästa sättet, då man lär sig av de erfarna i partiet. Det kan vara lite svårt ibland i tekniska nämnden, eftersom jag är ensam från mitt parti. Bakom varje fråga ska kunskap inhämtas. 

– Mina två år i tekniska nämnden har varit och är otroligt lärorika, men jag känner mig fortfarande som ”ny på jobbet”. Det finns så otroligt mycket att lära sig. Jag trodde nog att nämndarbetet skulle vara något lättare. Säger man ja till en sak, så får det följdkonsekvenser någon annanstans. Det är komplext och innan jag var politiker var det lätt att få allt att vara svartvitt. Antingen bygger man eller inte, men bygger man går pengarna dit och inte till andra ställen. Det kan vara svårt när det är så komplext. Jag har blivit mer insatt och när man träffar invånare, som inte är insatta, och de undrar ”hur tänkte ni där”, men varje fråga är som jag tidigare sagt, komplex. Politiken är oerhört viktigt och vi måste engagera oss, inte bara sitta på en stol och tycka något. Demokrati bygger på att alla åldrar, kön, hemförhållanden och olika uppväxter finns med. Det är viktigt att alla får komma fram med sina synpunkter. 

Johanna berättar att det är svårt att få tid till alla ärenden. För vare ärende på dagordningen finns egentligen ingen övre gräns på hur mycket tid man kan lägga ned på efterforskningar: få klarhet i hur partiet ställer sig till frågan, vad som vore bäst för samhällsinvånarna och så vidare.

– Jag har ett vanligt jobb och är politiker på min fritid. Man skulle vilja engagera sig mer, men just nu där jag är i livet med två små barn är detta omöjligt. Jag lägger en heldag i månaden när sammanträdet är och sedan en kväll i veckan kanske på övrigt. Jag måste själv aktivt läsa på våra ärenden och ofta kanske det är endast ett av 30 ärenden jag hinner att lägga tid på. Men vi träffas alltid inom femklövern och diskuterar alla ärenden innan nämndmötet. Det är bra, menar Johanna. 

– Innan tekniska nämndsammanträden läser man igenom handlingarna, sedan går vi igenom det i femklövern. Det kanske är någon viktig fråga som man vill driva och då tar man upp den i sin egna partigrupp. Vissa frågor är av det lättare slaget, om ställplatserna ska vara där eller inte, då är det bara ett ja eller nej som ska lämnas. 

Johanna Malmborg är ensam (C)-ledamot i tekniska nämnden, där femklövern har tre ordinarie, där (L) och (KD) finns också, samt två från oppositionen. 

– Jag hade turen att få en ersättare som tillhör mitt parti i nämnden. När femklövern tillsatte platserna i de olika nämnderna, ville de ge extra stöttning till mig och gav oss i C både en ordinarie och en ersättare plats. Det känns tryggt att ha någon att bolla förslagen med. Det kan vara svårt ibland att man inte förstår vidden av något förrän man får handlingarna. I skolan, på högstadiet och gymnasiet, fick vi undervisas om hur demokrati fungerar, men jag känner att det är först när jag engagerat mig politiskt som jag förstår vad demokrati innebär. Alla borde engagera sig, tycker jag. Dels för att förstå hur vårt land styrs, men också för att få en inblick i hur det går att påverka samhället

När vi träffades i april 2018 var din dåvarande fundering ”Jag hoppas jag får vara med och påverka”. Blev din politiska karriär som du tänkt dig?

– Ja, det tycker jag. Jag trodde nog att det skulle vara lättare och att inte alla frågor skulle vara så komplexa. Vägen är inte spikrak. Alla beslut får konsekvenser och det gäller att tänka till så att min påverkan inte skapar något negativt i andra änden. 

Ditt parti satsar på yngre, hur jobbar ni för att få in fler ungdomar att jobba politiskt?

– Jag förstår att det är svårt att engagera sig som 20-åring, kanske att man kommer studera på annan ort och man har inte bestämt sig för var man ska bo med mera. Jag håller med om att det är svårt att få ihop livspusslet med två små barn samtidigt, men det är spännande att få vara med och påverka. Kanske inte alla vill vara ordinarie ledamot, men det finns plats som ersättare så att man kan vara med och lära sig. Jag har lärt känna kommunen otroligt mycket och det har varit en fin resa. Vi har varit på skolor och gjort studiebesök inom olika verksamheter. Det hade jag inte haft tillgång till om jag inte var politiker. Det tänker jag att man kan locka unga vuxna med. 

2022 är det val igen, hur ser den kommande mandatperioden ut för dig?

– På något sätt kommer jag att fortsätta även nästa mandatperiod. Jag är inte klar med vad jag ska göra. Jag kanske kan vara nyfiken på andra delar inom kommunen, men samtidigt känner jag mig fortfarande ny på jobbet, så jag vill lära mig mer. Femklövern bestämmer så att det blir en bra fördelning i nämnderna. Så även om man har en önskan vart man vill engagera sig, så är det viktigt att nämnderna får en bra sammansättning och då kanske önskan inte till fullo slår in. Sen vet man ju inte hur valresultatet påverkar oss. Men en sak är säker: jag har lärt mig oerhört mycket i demokratins anda. 

– Det har förändrats en del med pandemin som pågår och vi har nästintill enbart digitala möten. Jag tycker det är positivt. Det ger mer effektiva möten, jag slipper restiden och när det är kaffepaus kan jag umgås med familjen här hemma. Med digitala möten kan man nästan alltid vara med. Vid exempelvis kvällsmöten med partigruppen och jag bara sitter med en halvtimme innan det är läggdags för barnen här hemma, så har jag i alla fall varit med en halvtimma. Jag saknar såklart träffarna, men jag tror att det även framöver kommer att vara okej att vara med på paddan hemifrån, avrundar Johanna Malmborg (C) som nu suttit lite mer än halvtid i tekniska nämnden som ordinarie ledamot. 

Här finns artikeln från april 2018 då vi träffade de tre unga kvinnliga politikerna

Trion vi träffade för snart tre år sedan. Anna-Maria Toftgård, Johanna Malmborg och Ida Phillip, samtliga (C).

Taggar

Dela


1 reaktion på Johanna: ”Har lärt mig mycket i demokratins anda”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *