Nyheter

Juristen som blir näringslivschef

Nyheter Johan Thorsell är i grunden jurist och ekonom med magisterexamen i handelsrätt

Johan Thorsell

Som 47-åring blir nu Johan Thorsell smålänning på riktigt. Han är född och uppvuxen i Oskarshamn, jobbar nu i Växjö och blir näringslivschef i Vaggeryds kommun inom kort. Då fullbordar han resan genom alla tre länen i Småland. Däremellan har han hunnit med en tonårstid i Blekinge samt studier i Lund, Växjö och Örebro.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Jag har en bakgrund i exportrådet, säger Johan Thorsell och tillägger att han arbetade där under tio år. På Exportrådet ägnade han sig åt kontakter med Östeuropa, Mellanöstern och Afrika. Han berättar att han bland annat tjänstgjorde utomlands och var placerad dels i Ungern och dels i Namibia.

– Där utvecklades ett kontaktnät som jag fortfarande har nytta av, menar Johan Thorsell.

Hur vill du beskriva din tid i Växjö?

– Det har varit en hektisk tid sedan 2008 då jag började i Växjö, säger Johan Thorsell. Han kom till Växjö och blev då internationell samordnare. Det var i samband med att Växjö blev Europas grönaste stad och det föranledde många internationella kontakter och studiebesök. Något som hamnade på Johan Thorsells bord att ansvara för.

2014 gick han vidare till Näringslivskontoret och blev näringslivsutvecklare med ansvar för IT, turism och hållbar utveckling. Dessutom fick han ansvar för kontakter med företag som varslade personal.

– Min uppfattning är att företag som finns i en kommun har ett större ansvar än enbart den egna verksamheten, menar Johan Thorsell. De har ett ansvar för anställda och den kommun som verkar för att underlätta för och stötta näringslivet i alla dess former.

Inom ramen för Näringslivskontoret och som en följd av Växjö som Europas grönaste stad bildades ett företag vid namn Systanable Småland. Syftet för detta bolag var att underlätta affärer som utgick ifrån tanken på hållbar utveckling, ett bolag som Johan Thorsell i högsta grad blev inblandad i.

Sedan blev det mycket trä?

– Ja, Växjö utvecklade tillsammans med träbranschen tankar på ökat byggande i trä. Bland annat byggdes ett sexvåningshus i trä, en utmaning inte minst utifrån brandrisk och räddningstjänst. Hans roll i detta var som verksamhetsutvecklare och att bygga breda nätverk inom tränäringarna, vilket även innefattar möbelbranschen. En bransch som Johan Thorsell kommer att ha mycket kontakt med när han börjar sitt jobb i Vaggeryds kommun.

– Det blir spännande och kittlar en del, enligt Johan Thorsell och syftar då på värdskapet för 2021 års möbelriksdag.

Vad är dina förväntningar inför nya jobbet?

– Om jag ska nämna tre saker som jag känner inför Vaggeryds kommun, säger Johan Thorsell och listar:

  • Jag ser Vaggeryds kommun som en oslipad diamant vad gäller näringslivet. Det finns stor potential inom alla delar av näringslivet som exempelvis tillverkningsindustrin, handeln och turismen.
  • Kommunen har en unik geografisk position som ger utvecklingsmöjligheter och kan locka nya företag och kompetenser
  • Det är en mångfacetterad struktur i kommunen som är tilltalande

– Jag ser fram emot en dialog inom hela kommunen med politiken, förvaltningar, skolan och näringsidkare, påpekar Johan Thorsell. Inledningsvis kommer han ägna så mycket tid som möjligt till besök i den så kallade verkligheten. Han menar att det finns en rejäl utmaning vad gäller möjlighet till boende i kommunen och situationen där det är svårt att hitta rätt kompetenser. Enligt Johan Thorsell är det en situation som man delar med hela södra Sverige, förutom delar av Skåne.

Hur ser du på kontakterna med högskola/universitet?

– Mycket viktigt och centralt, menar Johan Thorsell som haft täta kontakter med Linnéuniversitetet. En ännu tätare samverkan mellan näringsliv och högre utbildning kan möjliggöra att fler studenter blir kvar i regionen efter avslutade studier.

Ge mig tre saker som du vill göra i ditt nya jobb?

– Låt mig tänka en stund, ber Johan Thorsell och listar sedan:

  • Jag vill vara nära företagen och vara en god lyssnare
  • Jag vill stödja och hjälpa att täcka behov
  • Jag vill vara en del i en kommunal tillväxt och vara med i att välja rätt vägar för framgångsrika val

Avslutningsvis, kommer du att bosätta dig i Vaggeryds kommun?

– Det är inte alls omöjligt, säger Johan Thorsell men påpekar att han inte är ensam att bestämma i den frågan. Hans fru arbetar inom vården och det gör att det får bli en lösning på sikt men att ambitionen är att flytta till kommunen eller åtminstone till närområdet. Inledningsvis kommer det att bli pendling innan det blir en permanent lösning av boendet.

Arkivbild

Taggar

Dela


1 reaktion på Juristen som blir näringslivschef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *