Nyheter

Kallskänkan som blev förvaltningschef

Nyheter Anna Jönsson är kommunens nya förvaltningschef på miljö- och bygg. Vi har träffat norrländska kallskänkan som flyttade till Hok för 30 år sedan.

Anna Jönsson. Foto; Kommunens pressbild

Som 19-åring flyttade Anna Jönsson de 100 milen från Vilhelmina till Hok för att jobba som kallskänka på Hooks Herrgård. Hon gifte sig, har idag två utflugna barn och är miljöinspektören som blev förvaltningschef i Vaggeryds kommun.

– Som kallskänka i Norrland gällde vinter- och sommarsäsong. När man var mellan två säsonger fanns inte så mycket att göra och min mamma tyckte att jag skulle se mig om i världen. Just vid det tillfället fanns ett ledigt kallskänksjobb i Helsingborg och ett i Hok. Att välja mellan storstadspuls och mindre by när man är 19 år kanske inte skulle bli så svårt, men i Hok fanns bostad och en helt annan trygghet. Flyttade hit och blev kvar, berättar Anna med ett stort leende.

Som kallskänka på Herrgården blev hon kvar i tretton år innan hon skolade om sig inom miljökemi.

– Om man vill avancera och ha utmaningar inom kallskänksyrket gäller jobb på kvällar och helger. Det fungerade inte med familj och barn så för 18 år sedan valde jag att gå vidare inom miljökemi, som då fanns på högskolan i Jönköping, säger Anna Jönsson.

Anna fick sedan jobb på Nässjö kommun för 14 år sedan som miljöinspektör och sedermera samordnare för miljöenheten.

– När jag började jobba i Nässjö fanns det fungerande tåg- och bussförbindelser. Men sedan drogs det in mer och mer och jag kom dit men inte hem. Hade i och för sig hoppats att kunna åka kommunalt hit till Skillingehus, men det går inte det heller, säger Anna som har varit Hok trogen sedan flytten från Vilhelmina.

Att Anna sökte miljö- och byggförvaltningschefs jobbet här i Vaggeryds kommun var ingen slump.

– Jag har tänkt på det här länge och den här tjänsten har jag under en längre tid haft utkik efter och det stod faktiskt överst på mitt CV också, säger Anna med ett stort leende.

– Nu har jag varit här ett halvår och börjat komma in rutinerna. Det skiljer sig mycket mellan kommunerna och det är mycket med den ekonomiska biten som jag ska sätta mig in i, menar Anna.

Annas vanliga dag på förvaltningen handlar om interna och externa möten, budget, planering, uppföljningar och knepiga ärenden. En del inspektioner har hon redan varit ute på och en rundvandring på Logpoint i norra delarna av kommunen har gjorts.

– Jag vill skapa bättre flöden här på förvaltningen, få mina medarbetare att må bra och ge dom förutsättningar att göra ett bra jobb. Jag gillar utmaningar och det här med byggsidan är jag inte främmande för, då jag vill lära mig mer och att se det som en gemensam enhet där alla påverkar varandras arbete och se resultatet kommer jag att arbeta för, säger Anna.

– Det roligaste med det här jobbet är att knyta ihop säcken och se mina arbetskamrater växa i sin roll här på förvaltningen, säger Anna.

Norrlandsfödda Anna berättar vidare att handarbeta, stickning, virkning, skogspromenader, stugan i Norrland, resor och zumbaträning står på schemat när hon är ledig.

– Gillar såklart att laga mat med bra råvaror. Jag köper kött från gårdar där jag vet hur djuret växt upp. Att köpa svenska råvaror görs i allra högsta mån, avslutar Anna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *