Nyheter

Kan det vara Skillingaryds tur nu?

Nyheter Under de 33 första säsongerna har tv-programmet "På spåret" aldrig stannat till i Vaggeryds kommun. Händer det i år? Osannolikt. Newsworthy försöker knäcka "På spåret-koden”.

På fredag bänkar sig ett par miljoner svenskar för en ny säsong av ”På spåret”. Tretton avsnitt, vilket under de senaste säsongerna har inneburit resor till och frågor om tretton svenska orter.

Vaggeryds kommun tillhör de 140 kommuner där ”På spåret” inte stannat till under de första 33 säsongerna. Programmet har besökt sju av 13 kommuner i Jönköpings län. Senast fick Gnosjö besök, för tre säsonger sedan.

Vad gör en ort till ett resmål? Det finns närmare 2 000 svenska tätorter som skulle kunna tänkas vara resmål. 162 av dessa har fått vara med i På spåret. Frågan är vad de har gemensamt.

Newsworthy har samlat ett tjugotal olika datapunkter om alla dessa orter för att försöka knäcka På spåret-koden.

Kanske finns den första ledtråden i redan programnamnet. Behöver det finnas en järnvägsstation på resmålet? Nej, inte nödvändigtvis. Av de 162 svenska orter som hittills fått vara med i programmet finns det perronger i 128. Av de 34 resmål utan järnvägsstation har Visby besökts oftast, sex gånger, medan Skellefteå och Piteå – dit det inte går någon persontrafik med tåg – haft fem resor var. Det finns ytterligare ungefär 350 svenska orter med tågstation där På spåret aldrig varit.

Den mest besökta orten är Stockholm, med åtta resor, följd av Göteborg och Malmö med sju resor var. Det är stora städer. Kanske kan storleken ha betydelse? Ja, det har den. Bara 26 av ungefär 1 700 orter med en befolkning under 5 000 invånare har varit med.

Samtidigt har 48 av 58 orter med 25 000 invånare eller fler dykt upp i programmet. De tio som inte varit med är alla utpräglade kransorter till i första hand Stockholm. Större orter har också en tendens att återkomma oftare. Ju fler invånare, desto fler besök.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kan det vara Skillingaryds tur nu?

Dock har tåget gått genom vår kommun i På spåret! Mann själv har varit med när de var i Malung 😉

Vaggeryd hade ju varit perfekt
Det är knuten mellan Jönköping -Nässjö: Charken, möbelmecka, E4:an, skjutfält, Farmen-inspelningarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *