Nyheter

Kan våra äldreboende bli privata?

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott var oeniga om utmaningsrätten som gör att andra aktörer ska få utmana kommunala verksamheter.

Arkivfoto; Äldreboende kanske utmanas i framtiden?

Uppdraget var utifrån den programförklaring femklövern lämnat så ska utmaningsrätten införas. Utredningen ska ske i samarbete med upphandling och kansli och ägas av ekonomienheten.

– Eftersom andra kommuner har det borde vi också ha det. Nu bads det om en tid och vi kommer att återrapportera till arbetsutskottet i september månad. Vi har sneglat på Vetlanda, som styrs under (S)-vingar, och de har gjort det väldigt enkelt. Man bara säger att man är intresserad av att utmana och frågan går vidare till respektive nämnd. Vår bedömning är inte att peka ut en specifik verksamhet utan att man ska vara intresserad av någon verksamhet och höra av sig. Därefter blir det upphandling. Jag tycker det låter spännande, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

(S), med Kenneth Åberg och Kenth Williamsson i spetsen, tycker däremot tvärtom.

– Vi är emot att man ska kunna utmana den kommunala rätten. Tveksamt att man ska lägga så mycket tid på att privatisera. Är det något man vill sälja ut kanske man lägger det på anbud istället. Men att lägga massa tid på att någon skulle ta över högstadieskola, äldreboende eller förskola känns mer tveksamt. Det är bättre att utveckla den kommunala verksamheten, säger Kenth Williamsson (S) och nämner till Gert Jonsson (M) att det är faktiskt inte så vanligt och omfattande som man tror och att de flesta använder sig inte av utmaningsrätten.

– Jag är inte förvånad att en moderat vill minska det kommunala ägandet och inflytandet. Min uppfattning när det gäller Vetlanda och Mullsjö är att det inte varit så aktuellt att införa det här. Det skapar oro och vi har motsatt syn på det här ärendet, avslutar Kenth Williamsson (S).

Eftersom arbetsutskottet blev oeniga i ärendet voterades punkten där femklövern lämnade ett ja och de båda (S)-ledamöterna sa nej, vilket gör nu att utmaningsrätten kommer fortsatt att utredas fram till september med rösterna 3 – 2.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Kan våra äldreboende bli privata?

Börja med att utvärdera hur effektiv fastighetsförvaltningens upphandling varit av underhåll samt upphandlingen av städ i komunala fastigheter. Glöm inte att titta på hur kvaliteten är ur brukarens perspektiv, inte bara ur ett partipolitiskt perspektiv.
Själv har jag aldrig hört ett gott ord om detta sätt dtt använda kommunala pengar. Endast politisk självsäkerhet från femklövern.

Men sluta nu fantisera.
privatisering innebär att någon ska käna pengar.
driva verksamheten på ett vis som ger mest pengar till ägarna.
rätt enkel uträkning.

Alldeles rätt.
Man kan inte bara tänka i pengar. Tänk lite på människor. Ni som styr och vill bestämma,ni blir oxå gamla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *