Nyheter

Kanotled och elcyklar

Nyheter När tekniska utskottet möts handlar det om stort och smått

Arkivbild

Bland de ärenden som utskottet hanterade fanns en motion från Lennart Carlsson (-) om en kanotled genom Vaggeryd, Från Kvarnen via Hjortsjöån ut i Hjortsjön. Utskottet konstaterade att förslaget hamnar utanför det fastställda utvecklingsprogrammet för vattennära mötesplatser där man ska arbeta från Södra Park-området och söderut. En kanotled skulle ta resurser från detta samtidigt som arbetet inte kan göras när som helst på året och dessutom kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Ledamöterna var inte helt kallsinniga men föreslår till kommunstyrelsen att motionen ska avslås, men att tekniska kontoret får i uppdrag att beakta motionen i samband med det fortsatta arbetet med vattennära mötesplatser.

Utöver detta hade man att ta ställning till en motion från Jan Sjögren (SD) om tillstånd för elcyklar på kommunal mark. Bakgrunden är att elcykel betraktas som ett fordon till skillnad från en vanlig cykel. Enligt Naturvårdsverket kan elcyklar orsaka mer skador i naturen än vad vanliga cyklar gör, vilket innebär att elcykeln inte ryms inom allemansrättens regler. Tekniska utskottet säger att det blir ett gränsdragningsproblem bland annat hur man ska hantera andra elfordon. Naturvårdsverket håller på med en översyn av elcykelns plats i naturen så förslaget till kommunstyrelsen är att avslå motionen och invänta Naturvårdsverkets fortsatta arbete.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kanotled och elcyklar

Angående elcyklar i naturen, som innefattas av allemansrätten,kommer nog aldrig bli några problem. Mountainbikescyklister cyklar för att träna och motionera och det får man göra i naturen, enligt allemansrätten om inget annat är föreskrivet. Visst kommer ett fåtal använda el-assisterande mountainbike som absolut inte sliter mer på naturen än en traditionell cykel. Så man behöver inte ens lösa ett problem som aldrig kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *